Ricky Rubio je odličen v obrambi, v napadu pa je njegova glavna naloga razigravanje soigralcev. Foto: EPA
Ricky Rubio je odličen v obrambi, v napadu pa je njegova glavna naloga razigravanje soigralcev. Foto: EPA

Sijajni katalonski organizator igre, ki je zablestel v prvi sezoni v dresu Minnesota Timberwolvesov, je svoj nastop potrdil novemu španskemu selektorju Juanu Antoniu Orengi. 22-letni košarkar, kot je dejal na odprtju vsakoletnega poletnega kampa za otroke, ki ga Rubio prireja v Barceloni, bo nastopil, če bo z njegovim kolenom vse v redu. Marca lani si je namreč poškodoval koleno, počival pa je vse do decembra. Tako je izpustil tudi olimpijske igre v Londonu, kjer so Španci osvojili srebrno odličje.

Kljub šele 22 letom je Rubio s Španijo že dvakrat postal evropski prvak, z olimpijskih iger v Pekingu pa ima srebrno kolajno. Z Barcelono je postal tudi evropski klubski prvak. Rubio je pravi biser evropske košarke. V elitni španski ligi je debitiral že s 15 leti. Organizatorja igre, ki ga krasijo fantastičen pregled nad igro in mojstrske podaje, so po prihodu v Ligo NBA ameriški mediji primerjali z legendarnim košarkarskim umetnikom Petom Maravichem.

Špansko branjenje zadnjih dveh naslovov pa bo zelo verjetno močno oteženo, saj je pod velikim vprašajem nastop MVP-ja Eurobasketa 2009 Paua Gasola, ki mora na operacijo. Že predtem je izvrstni center izkazal dvome o nastopu v Sloveniji. Podobno je storil MVP zadnjega EP-ja v Litvi Juan Carlos Navarro. Odsotnost obeh Kataloncev pa pod vprašaj postavlja tudi udeležbo dveh odličnih visokih igralcev Marca Gasola in Serga Ibake. Španija se bo sicer v skupinskem delu prvenstva pomerila v Celju tudi s Slovenijo.