Slovenska reprezentanca pred premierno košarkarsko tekmo v Podmežakli. Foto: Aleš Fevžer
Slovenska reprezentanca pred premierno košarkarsko tekmo v Podmežakli. Foto: Aleš Fevžer
Dvorana Podmežakla
Dvorana Podmežakla je odlično prestala "testiranje". Foto: Aleš Fevžer
Jaka Lakovič
Zoran Dragić (levo) je dosegel 11 točk, manj razpoložena sta bila povratnik po poškodbi Jaka Lakovič in Boštjan Nachbar. Foto: Aleš Fevžer
Mirza Teletović
Mirza Teletović (desno) je bil prvi strelec srečanja, a je zgrešil precej metov. Foto: Aleš Fevžer
Slovenci v Podmežakli ugnali BiH
Na Jesenicah košarkarsko pot začela Alibegović in Dončić

Slovenci so v hokejskem hramu, ki je tokrat prenovljen zasijal v košarkarski luči, vodili od prve minute naprej. Že sredi uvodne četrtine je semafor kazal +13 (17:4).

"Bošnjaki" so se po slabšem začetku v nadaljevanju pobrali in na začetku drugega polčasa edinkrat na tekmi izenačili (31:31). A Slovenci so odgovorili z delnim izidom 10:0 in vodstva na sicer povprečnem srečanju s precej zgrešenih metov na obeh straneh niso več izpustili iz rok.

Pri Sloveniji se je s 15 točkami najbolj izkazal Jaka Blažič, medtem ko je bil Mirza Teletović s 17 najboljši strelec tekme. Selektor Božidar Maljković tokrat v ekipo ni uvrstil lažje poškodovane Eda Murića, Gorana Dragića in Gašperja Vidmarja.

Slovenija bo naslednjo pripravljalno tekmo odigrala v nedeljo v Tivoliju proti Rusiji.

Slovenskih 9:0 za začetek tekme
Slovenija je tekmo začela v postavi Lakovič, Blažič, Z. Dragić, Balažič in Begić. Uvod je pripadel domačinom, ki so po trojki Z. Dragića v 2. minuti povedli s 7:0, malo pozneje pa je Begić povišal na 9:0. Po prvem košu Bošnjakov je Blažič zadel trojko za 12:2. Minuta odmora ni pomagala gostom, saj je Balažič povišal na 14:2. Razigrani Slovenci niso popuščali - po košu in zadetem prostem metu Blažiča je semafor v 5. minuti kazal že +13 (17:4). Nato pa se je Maljkovićevim varovancem ustavilo, saj do konca četrtine niso dosegli niti točke več, kar je BiH, ki sicer ni blestel, izkoristil in se po trojki Teletovića približal na 17:13.

Blažič najučinkovitejši slovenski strelec
Slovenija je drugo četrtino odprla s koši Slokarja in Lorbka za 22:13. Bosna se je približala na 22:18, čemur pa je sledil slovenski niz 7:0 za 29:18 v 18. minuti. Slovenija je zanesljivo držala prednost in na polčas odšla s +5 (31:26), čeprav ji je kazalo še bolje. Blažič z osmimi točkami je bil najboljši strelec prvega polčasa pri Sloveniji.

Edino izenačenje BiH in slovenski odgovor 10:0
Drugi polčas je BiH odprl z delnim izidom 5:0 in prvič na tekmi izenačil (31:31). Sledil je odločen slovenski odgovor - 10:0, pri čemer je polovico točk dosegel Z. Dragić. Blažič in Balažič sta poskrbela, da je slovenska prednost v 28. minuti ostala +10 (46:36). Malo pozneje pa je Slokar povišal na +13, kakršna je bila tudi razlika pred zadnjim delom (53:40).

Prvi koš Lakoviča za +18
Na začetku četrte četrtine je semafor po koših Nachbarja in Blažiča kazal +14 (56:42). Reprezentanca BiH-a ni imela moči, dinamita za preobrat, tako da sta moštvi v zadnjih minutah bolj ali manj le čakali na pisk sirene. Prav v zadnji minuti sta Balažič in s prvim košem Lakovič povišala na +18 (70:52), kar je bila najvišja prednost na tekmi.

Božidar Maljković: "Res je, da je BiH doslej odigral le nekaj prijateljskih tekem, mi pa jih imamo za seboj že kar nekaj, toda dejstvo je, da smo danes igrali zelo dobro obrambo skoraj vseh štirideset minut. Brez dvoma nam je koristil turnir v Beogradu, saj je razkril marsikatero pomanjkljivost, ki smo jo danes odpravili. Poleg dobre obrambe smo imeli premoč pod obročema, tudi proste mete smo izvajali bolje kot doslej, zato je zmaga povsem zaslužena. Zavedati se je treba, da smo še v času priprav in da je naša edina želja, da do začetka evropskega prvenstva ostanemo zdravi in da igramo bolje kot danes. Mislim, da bo vseh petnajst igralcev do konca priprav ostalo z reprezentanco, precej težji test kot tokratni pa nas čaka v nedeljo proti mladi in neugodni reprezentanci Rusije."

V videonovici desno si oglejte prispevek o 60-letni tradiciji košarke na Jesenicah. Med drugim sta košarkarsko pot na "hokejskih" Jesenicah začela tudi Teoman Alibegović in Saša Dončić.

EVROPSKO PRVENSTVO - SLOVENIJA 2013
PRIPRAVLJALNE TEKME

SLOVENIJA - BiH
70:54 (17:13, 14:13, 22:14, 17:14)
Blažič 15, Dragić in Lorbek 11, Balažič 10, Slokar 9, Begić in Nachbar 6, Lakovič 2; Teletović 17, Đedović 10, Wright 8, Gordić 7, Stipanović 6, Mašić in Pašalić 3.

Prosti meti: 9/12; 11/20
Met za dve: 20/42; 14/37
Met za tri: 7/23; 5/17
Skoki: 45; 30

Nedelja ob 20.30 (Tivoli):
SLOVENIJA - RUSIJA

Prenos na TVS 2 in na MMC-ju.

Slovenci v Podmežakli ugnali BiH
Na Jesenicah košarkarsko pot začela Alibegović in Dončić