Kostas Koufos v povprečju dosega 1,3 točke in kar 8 skokov na tekmo. Foto: EPA
Kostas Koufos v povprečju dosega 1,3 točke in kar 8 skokov na tekmo. Foto: EPA
Georgios Printezis
Georgios Printezis je že v dresu Olympiacosa dokazal, da je odličen, ko je to najbolj potrebno. Foto: EPA

Grčija je leta 1987 pred domačimi gledalci in 2005 v Beogradu postala evropski prvak. Obenem ima tudi še tri medalje s prvenstev stare celine, zadnjo izpred šestih let, ko je na Poljskem v dvoboju za tretje mesto premagala prav Slovenijo. V letošnji reprezentanci, ki tudi spada v najožji krog favoritov za sam vrh, je kar osem košarkarjev, ki je tedaj premagalo Slovenijo. Prvo ime je jasno Vasilis Spanulis, ob njem pa so v moštvu še številni izkušeni igralci, nadarjeni mladi rod, ki prihaja, pa predstavlja Janis Antetokumpo.

Reprezentančno dokaj neizkušen je tudi center Kostas Kufos, ki je zadnji dve leti Memphis in se odlično razumel z Benom Udrihom. 26-letni v ZDA rojeni košarkar, ki bo v novi sezoni igral za Sacramento, je skupaj z Georgiosom Printezisom prvi strelec Grčije na prvenstvu: "Slovenija igra pravo ekipno košarko. Videl sem, kako so odigrali proti Hrvaški, ko so bili dobri v tranziciji in v prodorih. Imajo dobre branilce in tudi visoke košarkarje. Mi moramo gledati nase. Moramo igrati pravo obrambo. Če igramo po svojih zmožnostih, smo težko premagljivi. Zavedamo se, da nas čaka težko delo. Slovenijo zelo spoštujemo. Moramo odigrati po svojih najboljših močeh."

Grčija boljša v medsebojnih dvobojih
To bo 16. medsebojni obračun. Slovenija je slavila šestkrat, na velikih tekmovanjih, kjer sta se pomerili petkrat, so Grki boljši s 3:2. Ob tem so dobili tudi najpomembnejša dvoboja. Slovenija je slavila leta 2005 v Beogradu in pred dvema letoma v Ljubljani. Prvi obračun je bil v skupinskem delu, drugi pa v drugem. Grki so bili boljši tudi v Litvi leta 2011 na začetku drugega dela, ob omenjenem dvoboju za tretje mesto na Poljskem, pa sta se srečali še v četrtfinalu EP-ja 2007. Slovenija je tedaj v Španiji zanesljivo vodila in bila na poti v polfinale, nato pa v končnici močno popustila in v zadnjih minutah zapravila 16 točk naskoka.

Čeprav Slovenija po imenih letos nima tako močne zasedbe, se Fotis Kacirakis zaveda, da je kljub odsotnosti Gorana Dragića vrsta Jureta Zdovca spoštovanja vreden nasprotnik: "Sloveniji manjka nekaj pomembnih igralcev. Ni lahko, če pogrešaš igralca, kakršen je Goran Dragić. Tega se zavedamo, a Slovenija ima vseeno odlično ekipo. Prav kot moštvo so najbolj nevarni. So čvrsti in fizično močni. Ne popuščajo do zadnje sekunde."

Grki bodo izvajali velik pritisk na prvo linijo
Grški selektor je kot pomemben dejavnik izpostavil visoke slovenske igralce, ki lahko zadevajo tudi z razdalje, to sta Miha Zupan in Uroš Slokar: "Pomembno bo, da ustavimo visoke košarkarje, ki lahko mečejo z razdalje. Obenem tudi ustvarjajo veliko prostora. Osredotočeni moramo biti na met z razdalje. Naše odločitve v obrambi morajo biti pravočasne, na pravi ravni. Zupan in Slokar lahko z meti z razdalje povzročata nasprotniku veliko težav. Moramo še najti način, da to ustavimo."

"Moramo izvajati velik pritisk na prvo linijo in onemogočati organizacijo napada. Odločala bo obramba. Osredotočeni moramo biti od prve minute, saj je pred nami težka tekma," je dodal Kacirakis, ki je zdaj sedel še na klop španske Murcie. Predtem je vodil tudi Bilbao in Aris ter rusko reprezentanco. Grčijo je prevzel lani.

Iz Zagreba