Eksplozivni Charlon Kloof je najboljši nizozemski strelec. Foto: EPA
Eksplozivni Charlon Kloof je najboljši nizozemski strelec. Foto: EPA
Henk Norel
Najbolj znano ime v reprezentanci je Henk Norel, ki igra v Španiji za Zaragozo. Foto: EPA
Dedas temeljito analiziral igro Nizozemske

Z oranžnimi levi, kakršen je vzdevek košarkarjev v oranžno-belih dresih, se bodo Slovenci pomerili na tretji tekmi predtekmovalne skupine C. Obračun bo ob 15.00, v Areni pa so se proti Nizozemcem že opekli Gruzijci. Makedonci so odigrali bolje, kot je dejal pomočnik Jureta Zdovca Stefanos Dedas, ki je skrbel za analizo nizozemske igre, pa je prav makedonska igra dober primer, kako se lotiti tekme in ustaviti vrsto Toona van Helfterena.

"Nizozemci so disciplinarna ekipa, ki ima mlade in atletsko izjemno sposobne košarkarje. Branilci so agresivni in močno napadajo koš. S tem tudi omogočajo visokim igralcem, da skačejo v napadu. Proti taki ekipi je treba biti pozoren. Na trenutke so videti zelo močni, nato pa tudi hitro padejo. Ne smemo jim dopustiti, da pridejo v ritem. Smo boljša ekipa, a na prvenstvu so dokazali, da so dobra ekipa. Premagali so Gruzijo, dobro pa so igrali tudi na zadnjih pripravljalnih tekmah, predvsem na turnirju Akropolis, kjer so se dobro zoperstavili Turčiji in Grčiji," je povedal Dedas.

Skok bo odločilen
Nizozemski branilci so izjemno hitri, a Dedas verjame, da bodo slovenski organizatorji igre nanje močno pritiskali in jim onemogočali prodore, kar je njihovo glavno orožje: "Imamo branilce, ki dobro branijo žogo, kot na primer Joksimović, Klobučar in Rupnik. Vsi lahko branijo organizatorja igre. Moramo biti osredotočeni. 40 minut moramo stati pred svojim igralcem in ne smemo jim dopustiti, da nas prebijajo. Ko prodirajo, ustvarjajo veliko priložnosti za napadalni skok."

Pri teh prodorih sta glavna Charlon Kloof in Worthy de Jong, njiju pa ves čas spremljajo visoki igralci, ki so nevarni v napadalnem skoku, kar je izpostavil Jure Zdovc: "Skok bo odločilen. Oni igrajo hitro, a tudi veliko po globini. Ko igrajo po globini, sta oba centra spuščena spodaj. Center zaključuje, drugi je stalno na skoku, v kar se vključuje tudi krilo. Ob tem imajo tudi druge, malce divje prodore zunanjih igralcev, kar pa centri spremljajo. Bo prava bitka. Po dva ali trije so na vsaki žogi. Če ne bomo tega kontrolirali, bomo imeli težave."

Vsi se vključujejo v skok
"Ves čas igrajo z dvema visokima. Nimajo nizke štirice z metom. Imajo igralce, ki so podobni Slokarju,"
je selektor govoril o Henku Norelu, Robinu Smeldersu, Roelandu Schaftenaarju in Nicolasu de Jongu, ki so vsi čvrsti in močni, menjajo se na položajih štiri in pet, najnižji med njimi pa je visok 208 centimetrov. Skok je bil slovenska težava na tekmi proti Hrvaški, proti Gruziji pa so delo bolje opravili. "Štirje Nizozemci so kombinacija štiri ali pet. Norela poznam iz Španije. Tehnično je dobro podkovan igralec, a po poškodbi kolena je malce začel pešati v obrambi. Ker je počasnejši v nogah, zdaj igra bolj umazano. Energijo črpajo iz skoka, v katerega se vsi vključujejo. Ne smemo se spustiti v divjanje z njimi," je dejal Uroš Slokar.

"Nizozemsko poznamo zelo dobro in je nikakor ne podcenjujemo. Imajo organizatorje igre, ki hitro potegnejo v protinapad in zaključujejo z zabijanji. Proti Gruziji so dobro opozorili nase in pridobili naše spoštovanje. Če nam bo uspelo zaustaviti njihovo energijo, kot so to storili Makedonci, in če bomo potrpežljivi v napadu, jih lahko premagamo. Če pa se bomo spustili v divjanje, nam ne bo lahko," je dodal slovenski reprezentant z največ nastopi na velikih tekmovanjih.

Iz Zagreba

SKUPINA C - izidi/lestvica
Torek ob 15.00:
SLOVENIJA - NIZOZEMSKA (prenos TVSLO 2)
Ob 18.00:
GRUZIJA - GRČIJA (prenos TVSLO 2)
Ob 21.00:
HRVAŠKA - MAKEDONIJA

Skupina B - izidi/lestvica
Torek ob 14.30:
SRBIJA - ISLANDIJA
Ob 17.45:
NEMČIJA - TURČIJA
Ob 21.00:
ŠPANIJA - ITALIJA

Dedas temeljito analiziral igro Nizozemske