Jure Zdovc ter nosilca igre Zoran Dragić in Klemen Prepelič. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Zdovc ter nosilca igre Zoran Dragić in Klemen Prepelič. Foto: www.alesfevzer.com
Dedas temeljito analiziral igro Nizozemske
Zdovc: Zavedam se, da sem včasih preveč nervozen

Po prvih dveh tekmah v Zagrebu ima Slovenija polovičen izkupiček. V soboto je klonila pred favorizirano Hrvaško in v nedeljo nato premagala Gruzijo. Jure Zdovc je že po drugi tekmi dejal, da z igro ni zadovoljen, je pa dodal, da je izkupiček prvih dveh dvobojev realen: "Pošteno povedano, ne razmišljam več za nazaj. Kar smo naredili, je realno izhodišče. Že pred tekmo z Gruzijo sem dejal, da je to tista tekma, za katero smo že pred prvenstvom vedeli, da jo moramo dobiti, s Hrvati pa realno nismo imeli veliko možnosti. To pomeni, da moramo po pričakovanju dobiti tri tekme, z Gruzijo, Nizozemsko in Makedonijo. Načrt smo nekako izpolnili in zdaj gremo že naprej. Tekma z Nizozemsko bo težka. Bolj kot jih gledam, bolj se zavedam, da nas čaka težko delo."

"Ko bomo videli navijače, bomo hitro pravi"
"Z igro nisem zadovoljen. To ni nič novega. Težave, ki so nas spremljale med pripravami, so se pojavile tudi zdaj, kar je seveda pričakovano. Bilo je nekaj tudi zelo dobrih stvari. Pomembno je bilo, da smo proti Gruziji pokazali pravi karakter. Obramba je bila tri četrtine tekme - z nekaj nedopustnimi napakami, ki nas niso drago stale - prava. Dobro smo se borili in bilo je precej pozitivnega,"
je dodal selektor, ki želi tudi na prihajajočih tekmah videti podobno defenzivno igro kot proti Gruziji. "Moramo igrati obrambo in potem se lahko oprostijo tudi take napake. Obramba je bila v veliki meri proti Gruziji dobra. Taka bo morala tudi v prihodnje, če želimo narediti dober rezultat. Navsezadnje je to dokazala tudi tekma med Hrvaško in Grčijo. Grki so slavili z 72:70. Mi smo Hrvatom dali 73 točk, kar pomeni, če bi igrali malce bolje v obrambi, bi lahko tudi zmagali. Če bi jih spustili pod 70 točk, bi zagotovo bili blizu. To moramo popraviti."

Po drugi tekmi je Zdovc na glas dejal, da ni zadovoljen z igro določenih posameznikov: "Pričakujem odziv in je tudi že bil. To je dobro. Stvari je treba razčistiti. Če se bomo lepo gledali, nimamo možnosti. Moramo si stvari povedati in biti samokritični." Zdaj sledi ritem treh tekem v treh dneh, vse pa bo Slovenija odigrala ob 15.00: "Ura je res neugodna. Če že, raje igram prej. Bomo pa se prilagodili, saj kar se mora, ni težko. Za obe ekipi bo enako. Ko stopiš v dvorano, so žarometi in ni dnevne svetlobe. Takoj se prilagodiš. Ko bomo videli navijače, bomo hitro pravi, tudi če bo imel kdo kaj težav, saj je sicer ob taki uri po navadi počitek."

Kapetan zadovoljen z odzivom po porazu
Torkov nasprotnik bo Nizozemska, ki je pred prvenstvom veljala za najskromnejšo izbrano vrsto skupine C, a v Areni so oranžni levi pokazali dobro košarko in v soboto na kolena spravili Gruzijo, naslednji dan pa so klonili pred Makedonci: "So dobra ekipa, ki ima pokrite vse položaje. So dobri atleti in igrajo kot nekakšen stroj. Če padeš v ta mlin, imaš lahko veliko težav, kot jih je imela Gruzija. Igrajo dobro obrambo in zelo čvrsto. Moramo biti pametni in strpni. So nepredvidljivi in zato moramo biti osredotočeni. To je ključna tekma in to nam je vsem jasno. Prišli smo v položaj, ko smo z zmago tako rekoč z eno nogo že naprej. Obenem nam lahko zraste samozavest in gremo še naprej ter poskušamo presenetiti Grke."

"Nisem zadovoljen s tekmo proti Hrvaški, saj bi jo lahko dobili. To čutijo tudi drugi fantje. Na koncu nam je manjkal košarkar, ki bi potegnil naprej. Če bi igrali le malce bolje, bi slavili. Proti Gruziji je bil velik pritisk, saj smo morali tekmo dobiti in smo uspeli. Vesel sem, da smo se tako odzvali. Gruzijci so bili nervozni, mi pa smo ohranili hladne glave," pa je po po prvih dveh dvobojih povedal kapetan Jure Balažić.

Iz Zagreba

Dedas temeljito analiziral igro Nizozemske
Zdovc: Zavedam se, da sem včasih preveč nervozen