Rusija bo naslednji mesec lahko sodelovala na evropskem košarkarskem prvenstvu. Foto: Reuters
Rusija bo naslednji mesec lahko sodelovala na evropskem košarkarskem prvenstvu. Foto: Reuters

Fiba se je podobno odločila tudi v primeru Japonske, moška in ženska reprezentanca Brazilije pa bosta sodelovali na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Fiba je Rusijo konec julija izključila z vseh mednarodnih tekmovanj, vključno z letošnjim evropskim prvenstvom, razlog za suspenz pa je bilo vpletanje sodišča v delo ruske zveze ob izrednih predsedniških volitvah 2013. Na seji v japonski prestolnici je suspenz proti ruski zvezi ostal v veljavi, dovoljeni pa so nastopi košarkarjev in ruskih uradnikov v mednarodnih tekmovanjih.

Rusija bo na EP-ju v Montpellierju igrala v predtekmovalni skupini A skupaj s Francijo, BiH-om, Finsko, Poljsko in Izraelom.

Tudi japonska zveza ostaja suspendirana od novembra lani, ker ni prilagodila svojega delovanja statutu Fibe, njene ekipe pa lahko sodelujejo v mednarodnih tekmovanjih. Brazilska zveza pa se je v nemilosti Fibe znašla zaradi dolgov do mednarodne zveze, po obljubi, da bodo "obveznosti poravnane v najkrajšem mogočem času", pa je bila prižgana zelena luč za sodelovanje obeh reprezentanc na domačih igrah prihodnje leto.