Klemen Prepelič, na letošnjem EP-ju najboljši slovenski strelec, je 16 točk dosegel z metom iz igre 4/6, zadel pa je tudi pet od šestih prostih metov. Dosežku je dodal šest podaj. Foto: alesfevzer.com
Klemen Prepelič, na letošnjem EP-ju najboljši slovenski strelec, je 16 točk dosegel z metom iz igre 4/6, zadel pa je tudi pet od šestih prostih metov. Dosežku je dodal šest podaj. Foto: alesfevzer.com
Zoran Dragić
Zoran Dragić je na začetku zadnje minute prispeval pet točk in je med najzaslužnejšimi za zmago. Skupaj je zbral 13 točk , 6 skokov in 5 podaj, imel pa je tudi štiri izgubljene žoge. Foto: alesfevzer.com

Slovenski obrambi je največ težav povzročal zlasti branilec Charlon Kloof, s 25 točkami prvi strelec tekme. Nizozemci, ki so v uvodnih minutah delovali zelo naivno (na prvo točko so čakali šest minut), so se po zaostanku 16 točk v tretji četrtini vrnili, izenačili in imeli ob vstopu v zadnjo minuto le dve točki zaostanka, potem ko je bilo v slovenski igri preveč nihanj, manjkal pa je razpoložen igralec.

Prepelič spet prvi strelec Slovenije
Takrat je trojko dosegel Zoran Dragić, ki je dodal še polaganje, prvi strelec Slovenije Klemen Prepelič (16 točk) pa je zadel štiri proste mete. Po treh tekmah evropskega prvenstva ima tako Slovenija dve zmagi (Gruzija, Nizozemska) in en poraz (Hrvaška), danes pa tudi novo izkušnjo, da so tekme, ki naj bi bile najlažje, v resnici najtežje. A šteje le zmaga, s katero je uvrstitev v osmino finala zelo blizu. V sredo Slovenijo čaka Grčija, v četrtek Makedonija.

1. četrtina (23:15): Šest minut oranžnega mrka
Slovenija je odlično začela (8:0) in po uspešnem protinapadu Jake Blažiča prisilila nizozemskega selektorja k prvi minuti odmora, kar pa ni imelo učinka (12:0). Šest minut so potrebovali Nizozemci, da so prvič spravili žogo skozi obroč. Po njihovem nizu petih točk je minuto odmora vzel slovenski selektor. Nizozemci so poskušali Slovence zmesti s consko obrambo, pravi recept zanjo pa je bila trojka Nebojše Joksimovića (18:9).

2. četrtina (18:14): 16 točk prednosti
Nizozemci so izkoristili nekaj ležernosti v slovenskem napadu in se približali na 25:21. Po akciji Zupan - Dragić je Slovenija spet dobila nalet in se odlepila na 34:23. Zdovc je precej menjal centre in jim dajal napotke. S trojko Blažiča in košem Klobučarja je prednost porasla na 16 točk (41:25). Omić je do odmora dosegel devet točk, Blažić 7. Zdovc v prvem polčasu na parket ni poslal le Rupnika. Saši Zagorcu se kljub štirim poskusom na krstni tekmi na EP-jih ni uspelo vpisati med strelce.

3. četrtina (16:23): Nizozemci izenačili
V 23. minuti so oranžni zadeli prvo trojko, že v naslednjem napadu pa bili še enkrat natančni izza črta 6,75, tako da so se po nizu 8:0 približali na 41:37. Zdovc je seveda takoj poklical igralce na posvet in jih okaral, da so zaspali. Ni pomagalo. Worthy de Jong je v 25. minuti izenačil na 41, petminutni slovenski strelski post pa je prekinil Dragić. Slovenci so našli recept za cono in pobegnili na 51:43. Toda sledile so spet minute slovenske nezbranosti. K sreči je prav ob koncu četrtine trojko iz težkega položaja zadel Prepelić.

4. četrtina (24:22): Dragić zadel v idealnem trenutku
Nizozemci so še naprej dihali Slovencem za vrat, izenačili so na 57, olajšanje pa sta prinesli šele trojki Blažiča in Zupana, kar je Sloveniji spet prineslo prednost desetih točk (67:57). Agresivno igro Slovenije so sodniki prekinili z nešportno osebno napako Blažiča, kar je močno razburilo Zdovca, ki je imel tudi težave z osebnimi napakami svojih varovancev. Pri 72:70 je na začetku zadnje minute ključno trojko (po štirih zgrešenih poskusih) zadel Dragić, Prepelič pa je bil natančen s črte prostih metov.

SKUPINA C - izidi/lestvica

SLOVENIJA - NIZOZEMSKA
81:74 (23:15, 18:14, 16:23, 24:22)
3.000; Prepelič 16, Dragić in Blažič po 13, Omić 11, Klobučar 9, Balažič 7, Slokar 4, Joksimović in Zupan po 3, Nikolić 2; Kloof 25, W. De Jong 19, Smeulders 14, N. De Jong in Norel po 6, Akerboom in Schaftenaar po 2.

Met za dve:  17/29; 20/40 
Met za tri:  10/31; 4/9   
Prosti meti: 17/19; 22/31 
Skoki:          31; 30    
                          
Slovenci vendarle zlomili nizozemski odpor
Napet zaključek Slovenija – Nizozemska
Slovenci vendarle zlomili nizozemski odpor
Napet zaključek Slovenija – Nizozemska