Vsestranski Dimitris Diamantidis je kot pravi vodja zadel za zmago. V statistiko je ob desetih točkah vpisal še po tri skoke, podaje in ukradene žoge. Foto: EPA
Vsestranski Dimitris Diamantidis je kot pravi vodja zadel za zmago. V statistiko je ob desetih točkah vpisal še po tri skoke, podaje in ukradene žoge. Foto: EPA
Juan Carlos Navarro
Juan Carlos Navarro je bil najboljši strelec tekme, a je v zadnji minuti zgrešil en prosti met in zapravil napad za zmago. Foto: EPA

Odločil je izvrstni Dimitris Diamantidis, ki je zadel izza črte devet sekund pred koncem. Serija se seli v Atene. V vroči Oaki bosta naslednji dve tekmi, serija pa se igra na tri zmage.

Najprej prednost Paa, nato Barce
Pao je dvoboj bolje začel in celo povedel z 11:19 na začetku druge četrtine, nato pa so vajeti igre prevzeli gostitelji. Najprej so hitro znižali zaostanek, nato s košem Marcelinha Huertasa dobri dve minuti pred odmorom povedli in v garderobo odšli s prednostjo petih točk (32:27).

Po prihodu iz slačilnic so Juan Carlos Navarro, Nathan Jawai ter Victor Sada, ki je bil uspešen izza črte, poskrbeli za vodstvo Barce za 13. Nalet Kataloncev je Pau uspelo hitro zaustaviti in sledila je serija Atenčanov, ki so po košu Roka Ukića celo izenačili na 45, pred zadnjimi desetimi minutami pa je prednost španskih prvakov znašala le dve točki.

Lasme z blokado zaustavil Navarra
Na začetku zadnje četrtine je vrsta Xavija Pascuala povedla za šest, a so hitro gostje ujeli priključek in pred zadnjo minuto je s trojko Michael Bramos priključil na 64:63. 20 sekund pred koncem je Navarro imel na voljo dva prosta meta, a je prvega zgrešil. Odgovornost je nato prevzel Diamantidis, ki je prek Jawaija zadel. V zadnjem napadu je poskusil kapetan Barce, a je "La Bombo" z blokado zaustavil Stephane Lasme. Barcelona je imela še dve sekundi in ob koncu je izza črte poskusil Šarunas Jasikevičius, ki pa je bil nenatančen.

Najboljši strelec tekme je bil z 20 točkami Navarro, z desetimi se je pri Barci izkazal mladi Alex Abrines, ki je solidno zapolnil vrzel na krilu po poškodbi Peta Mickeala, Erazem Lorbek pa je dodal sedem točk (2/7 za dve, 0/1 za tri) in en skok v dobrih 19 minutah. Pri Panathinaikosu je bil s 14 točkami najuspešnejši James Gist, 13 jih je pristavil Bramos, deset pa Diamantidis.

Atenčani so se že na prvi tekmi odlično zoperstavili Barci, ki je favorit dvoboja. Ostali trije četrtfinalni dvoboji bodo druge tekme odigrali v petek. Pred domačimi gledalci so prve tekme dobili Real Madrid, Olympiacos in moskovski CSKA.

ČETRTFINALE, druge tekme
BARCELONA - PANATHINAIKOS 1:1
65:66 (11:16, 21:11, 18:21, 15:18)
Navarro 20, Abrines 10, Lorbek 7 (2/8 iz igre), 1 skok v 19 min.; Gist 14, Bramos 13, Diamantidis 10.

Petek ob 18.00:
CSKA MOSKVA - CAJA LABORAL 1:0

Ob 20.45:
OLYMPIACOS - ANADOLU EFES 1:0

REAL MADRID - MACCABI 1:0

V odebljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na tri zmage.