Slovenci so tudi zaradi poraza Avstralcev z Angolo končali na drugem mestu v skupini, kar jim je kasneje prineslo
Slovenci so tudi zaradi poraza Avstralcev z Angolo končali na drugem mestu v skupini, kar jim je kasneje prineslo "usodni" četrtfinalni obračun z ZDA. Foto: Aleš Fevžer

Zaradi poraza Avstralije, ki je bila nesporni favorit dvoboja, je Slovenija za osvojitev prvega mesta v predtekmovanju potrebovala zmago nad Litvo. To ji ni uspelo, tako da je osvojila drugo mesto, kar ji je v četrtfinalu prineslo dvoboj z ZDA, ki so ga nato Slovenci gladko izgubili.

Baumann: Avstralijo smo oprostili sumov
Generalni sekretar Fibe Patrick Baumann je v sporočilu za javnost zapisal: "Z veseljem sporočam, da smo Avstralijo oprostili vseh sumov o kršenju notranjih pravil. Avstralija je ena od naših najbolj aktivnih članic v moški, ženski in mladinski konkurenci. Vemo, da bo tudi v prihodnje spoštovala pravila igre."

V zadnjem odstavku je Fiba še zapisala, da vse svoje članice poziva k spoštovanju športnih načel in da ne bo dopustila nobenega kršenja pravil igre ali obnašanja. To se nanaša tudi na prirejanje tekem. "V prihodnje bo Fiba ostro kaznovala vsakršne tovrstne kršitve, s suspenzom, visokimi kaznimi ali opozorili," je še zapisala.

Fiba suspendirala Japonsko
Fiba je začasno suspendirala japonsko košarkarsko zvezo (JBA), potem ko ta ni izvedla zahtevane reforme japonskih ligaških tekmovanj. Kazen bo najbolj prizadela žensko reprezentanco te države, ki se je po prvi zmagi na azijskem prvenstvu po letu 1970 uvrstila v olimpijske kvalifikacije za Rio 2016. A če JBA zahtevanih reform ne bo izpeljala, tudi ženski reprezentanci grozi suspenz iz vseh mednarodnih tekmovanj.