Sani Bečirović je na začetku zgrešil nekaj metov, v končnici pa pokazal svoje izkušnje, ohranil mirno kri in vodil Krko do zmage. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sani Bečirović je na začetku zgrešil nekaj metov, v končnici pa pokazal svoje izkušnje, ohranil mirno kri in vodil Krko do zmage. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jure Balažič
Jure Balažič je bil izjemno razigran v drugi četrtini, v drugem polčasu pa ga je Novomeščanom uspelo zaustaviti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Chris Booker
Chris Booker je v sezoni 2006/07 branil barve Tofaša. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Krka se je uspela maščevati Tofašu

Tofaš, ki je bil ob koncu 90. let dvakrat tudi turški prvak in se je pred klubskim bankrotom boril tudi v Evroligi, kjer se je med drugim z orjakom Rashardom Griffithom in odličnim "playem" Davidom Riversom pomeril tudi z Olimpijo, je lani dvakrat ugnal novomeške košarkarje in jim onemogočil napredovanje v tretjem rangu evropskih klubskih tekmovanj, ki so ga sicer pred tremi leti tudi osvojili. Ključ do zmage sta bila dobra igra v obrambi in skok, ki so ga gostitelji dobili z 42:33, ob tem pa so 15 žog ujeli v napadu, s čimer so si priigrali nove priložnosti za dosego točk.

Balažič povzročal Krki ogromno težav
Slovenski prvaki so hitro prevzeli pobudo in povedli za deset, a v drugi četrtini padli v obrambi, kar so izkoristili gostje in se na krilih nekdanjega kapetana Krke, Novomeščana Jureta Balažiča, približali na -3. Izjemno predstavo nekdanjega soigralca in zdajšnjega reprezentančnega kolega je izpostavil tudi Edo Murić, ki je bil zelo razpoložen na začetku tekme, na koncu pa je bil prvi domači strelec s 13 točkami, ob tem pa je zbral še sedem skokov: "Jure je odigral odlično tekmo. Kaznoval je vsako našo napako in zadel štiri trojke, s katerimi je Tofaš vrnil v igro. Zares nam je naredil veliko težav. Džikić je potem dal navodila, kako ga ustaviti. Mislim, da nam je to uspelo, in zmaga je zasluženo ostala doma."

Po odmoru so gostitelji znova prevzeli pobudo in si spet hitro priigrali dvomestno prednost, ki pa so jo z nekaj nespametnimi potezami hitro zapravili. V končnici so strnili vrste in ohranili mirno kri ter tako zadržali prednost, v samem sklepnem delu pa jo nato povišali na deset. V zadnji četrtini je veliko igral tudi mladi Erjon Kastrati, ki je dobro izkoristil svoje minute: "Na zadnji tekmi sem se poškodoval, in če sem iskren, nisem mislil, da bom tokrat dobil priložnost, še posebej na taki tekmi. Mislim, da sem dobro izkoristil. Upam, da bo šlo tako naprej."

Džikić odlično pripravil ekipo
"Skozi vso sezono se nam dogajajo te vrste padci. Tokrat smo se zbrali in nismo dopustili, da bi nas Tofaš povsem ujel. Garali smo celo tekmo. Podobno je bilo v Turčiji, ko smo že vodili za deset. Takrat nismo bili zbrani, tokrat pa smo pripeljali tekmo do konca. Zmagali smo in gremo v drugi krog,"
je dodal na Kosovu rojeni košarkar.

Ob koncu tekme sta vajeti igre prevzela Chris Booker in predvsem Bečirović. Booker - na koncu je prispeval osem točk - je pred prihodom k Olimpiji leta 2007 sezono igral prav za Tofaš, je dosegel izjemno pomemben koš proti koncu srečanja, s katerim je prekinil gostujoči niz: "Tekma je bila zelo težka, saj je za obe moštvi štela le zmaga. Pričakovali smo, da bodo igrali tako. Bili so trd nasprotnik. Trener nas je dobro pripravil, še posebej mentalna priprava na tekmo je bila odlična. To je bil najpomembnejši faktor za zmago, da smo bili v glavah pravi. Ostali smo osredotočeni na malenkosti. Padli smo v igri, a smo se pobrali in ostali samozavestni. Zdaj imamo še Sanija, ki je prevzel odgovornost. Še en vodja ekipe in vse skupaj nam je prineslo zmago."

Sani dokazal, zakaj so ga pripeljali
Tedaj je Američanu podal prav Sani, ki je v sklepnem delu odigral vrhunsko, prispeval 12 točk ter štiri podaje in dokazal, zakaj je tako velika okrepitev za Krko, kar je povedal tudi Aleksandar Džikić: "Na koncu smo imeli izkušenega in pametnega igralca Bečirovića, ki je zaključil tekmo. To je razlog, da smo ga pripeljali. Vesel sem, kajti zavedam se, kako dober je Tofaš. So zares težak nasprotnik. Naša skupina je daleč najtežja v vsem tekmovanju. Zares daleč najtežja, in Tofaš bi si tudi zaslužil napredovanje."

"Za nas je zelo pomembno, da smo premagali tako dobro ekipo, kot je Tofaš, ki ga vodi dober trener, ki ve, kaj hoče. Igrati na tak način in Tofašu dopustiti le 38-odstotni met iz igre, je za nas praktično misija nemogoče. Uspelo nam je. 19 podaj, kar je največ letos, in 42 skokov – bili smo dobri tam, kjer želimo biti," je še dodal srbski strokovnjak na novomeški klopi.

Krka se je uspela maščevati Tofašu