Boris Diaw, ki v Utahu sodeluje s slovenskim selektorjem, je z reprezentanco osvojil že štiri medalje na evropskih prvenstvih in eno na svetovnem. Foto: EPA
Boris Diaw, ki v Utahu sodeluje s slovenskim selektorjem, je z reprezentanco osvojil že štiri medalje na evropskih prvenstvih in eno na svetovnem. Foto: EPA

Dvoboj Slovenije in Francije bo zadnji v skupinskem delu. Srečali se bosta v sredo, 6. septembra, ob 13.45. V Helsinkih bodo igrale še Finska, Grčija, Islandija in Poljska. Kot je bilo pričakovano, na francoskem spisku manjka kar nekaj zvenečih imen, a vseeno gre za kakovostno reprezentanco s številnimi izvrstnimi posamezniki, med njimi tudi pet NBA-jevcev na čelu s kapetanom Borisom Diawom in CSKA-jev Nando de Colo, ki je bil lani MVP Evrolige.

Prvi francoski zvezdnik zadnji let in MVP evropskega prvenstva v Sloveniji leta 2013, ko je Francija postala prvak in v četrtfinalu izločila Slovenijo, Tony Parker je reprezentančno poglavje zaprl po izpadu v četrtfinalu lanskih olimpijskih iger. Manjkata tudi NBA-jevca Nicolas Batum in Rudy Gobert, ki je bil letos eden najboljših obrambnih igralcev v ligi, v Utahu pa sodeluje s slovenskim selektorjem Igorjem Kokoškovom. Zvezdnika pravita, da letošnje poletje potrebujeta počitek.

Igralci, ki kandidirajo za mesto v reprezentanci na EP-ju, kjer bodo branili bron z domačega prvenstva v Lillu, so Thomas Heurtel (Barcelona), Antoine Diot (Valencia), Leo Westermann (CSKA Moskva), Fabien Causeur (Brose), Nando de Colo (CSKA Moskva), Evan Fournier (Orlando Magic), Edwin Jackson (Guangdong Southern Tigers), Rodrigue Beaubois (Baskonia), Yakuba Ouattara (Monaco), Timothe Luwawu (Philadelphia 76ers), Boris Diaw (Utah Jazz), Kim Tillie (Baskonia), Louis Labeyrie (Paris-Levallois), Livio Jean-Charles (Asvel), Kevin Seraphin (Indiana Pacers), Joffrey Lauvergne (Chicago Bulls), Mustapha Fall (Elan Chalon) in Vincent Poirier (Baskonia).