Olimpija je po poraznem začetku sezone dobila osem od zadnjih desetih tekem. Foto: Aleš Fevžer
Olimpija je po poraznem začetku sezone dobila osem od zadnjih desetih tekem. Foto: Aleš Fevžer
Jakov Vladović
Prvi strelec Olimpije je bil Jakov Vladović s 17 točkami. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Union Olimpija zmagala petič zapored

Dolgo so se zmaji mučili z Nemci, ki so na zadnjih 13 tekmah zmagali kar na 12. Prvi polčas še zdaleč ni kazal na prepričljiv uspeh. "Nemci so v prvem polčasu igrali zelo dobro, mi pa nismo našli svojega ritma. Morda smo bili tudi v krču zaradi pritiska pomembnosti te zmage. V drugem polčasu nam je steklo. Zmago smo si priborili z veliko željo in trdo obrambo," je povedal kapetan Dragiša Drobnjak, ki je dosegel 11 točk.

Podobnega mnenja je bil tudi Nebojša Joksimović (8 točk), ki je v tretji četrtini zadel dve pomembni trojki: "Oni so bili gospodarji na igrišču v prvih 20 minutah, pa čeprav niso igrali s prvim organizatorjem igre in dvema igralcema, ki sta nosilca. Kljub temu smo imeli težave z vzpostavitvijo ritma. Vedeli smo, da moramo v drugem delu bolj pritisniti v obrambi in biti bolj agresivni na prvo podajo. Ko smo jim začeli razbijati sistem, je stekla tudi naša igra v napadu."

Olimpijin vihar se je začel v tretji četrtini in prednost je na sredini zadnjega dela znašala kar 23 točk. Do konca so Nemci poraz le ublažili. Zanimivo je, da je Ulm v Ljubljani igral brez svojega najboljšega košarkarja Camerona Longa. Razlog ni poškodba, pač pa trenerjeva odločitev. Trener Thorsten Leibenath je o tem povedal: "Pričakujemo dolgo sezono, zato moramo najti način, da spočijemo ključne igralce. Do konca sezone ne bomo imeli niti enega odmora, ko bi igralci počivali tri ali štiri dni, zato sem si privoščil nekaj svobode in izkoristil priložnost, ko smo že uvrščeni naprej. Igrali smo na zmago, a se nam ni izšlo. Olimpije nismo podcenjevali niti za trenutek. Na prvem mestu so z razlogom. to je dobra ekipa."

Olimpija bo v sredo v Parizu potrjevala prvo mesto v skupini C. Če bi ji to uspelo, se kot mogoči nasprotniki v drugem delu izrisujejo izraelski Hapoel Jeruzalem, turški Banvit s Klemnom Prepeličem in iz Evrolige ukrajinski Budivelnik.

Olimpijo v soboto čaka slovenski derbi Lige ABA proti Krki. Tekma bo tudi dobrodelno obarvana, saj bodo zbirali živila za socialno šibke družine. Hrano bodo zbirali na vhodih dvorane Leona Štuklja med 18. in 19. uro, nato jo bodo predali Območnemu združenju Rdečega križa Novo mesto.

Union Olimpija zmagala petič zapored