Oklahoma City bo imela pred domačimi navijači priložnost, da izloči San Antonio. Košarkarji Thunderja v letošnji končnici doma še niso izgubili! Foto: EPA
Oklahoma City bo imela pred domačimi navijači priložnost, da izloči San Antonio. Košarkarji Thunderja v letošnji končnici doma še niso izgubili! Foto: EPA
Emanuel Ginobili (San Antonio Spurs)
Manu Ginobili je na 5. tekmi finala Zahoda bil hkrati veliki in tragični junak večera. Po porazu je priznal, da bi pri zadnjem poskusu za tri lahko metal bolje. Foto: EPA

Za zmagovalce je Kevin Durant dosegel 27 točk, od tega 22 v drugem polčasu, Russell Westbrook jih je dodal 23, na domači strani pa je povratnik v prvo peterko Manuel Ginobili zbral kar 34 točk, vendar je v odločilnem trenutku zgrešil trojko za izenačenje na 106:106.

Manu zgrešil met za podaljšek
20 zaporednih zmag San Antonia je že pozabljenih po zadnjih 5 dneh, ko so Spursi trikrat izgubili s Thunderjem. Argentinski virtuoz je držal gostitelje v igri skozi vso tekmo, nato pa je v zaključnih trenutkih zapravil priložnost za izenačenje. "Ni bil odličen met, ni bil pa niti slab. Samo notri ni šlo," je bil razočaran "Manu".

"Šampionska moštva zmagujejo v gosteh in Oklahomi je to ravnokar uspelo," je trener San Antonia Greg Popovich izzval svoje varovance, da pokažejo, da so iz pravega testa. Popovicheve Ostroge so sicer šele prvič v celotni sezoni izgubile tri tekme zapored.

Harden nenačrtovano zadel ključno trojko
"Žoga bi morala iti v roke Duranta, a se je ura za napad iztekala, zato sem moral metati," se je za ključni koš tekme skorajda opravičeval James Harden (20 točk), potem ko je 28 sekund pred koncem prek rok novinca Kawhija Leonarda zadel trojko. Oklahoma je trdno vodila skozi veliko večino tekme in je imela pred zadnjo četrtino 13 točk naskoka. Sledil je niz 11 točk Ostrog in košarkarji Groma bi kmalu zakockali tekmo.

"Odlična moštvena predstava. Držali so skupaj, kljub slabim obdobjem se nismo sesuli in smo prebrodili težave. Prav vsak je opravil svoj posel," je bil po veliki zmagi poln hvale na račun svojih varovancev trener gostov Scott Brooks.

Lahko Spursi pridejo do "rebrejka"?
Naslednja tekma bo v noči iz srede na četrtek po našem času v Oklahomi, morebitna sedma pa konec tedna znova v San Antoniu. Thunder je zdaj veliki favorit za igranje v finalu Lige NBA, saj doma v končnici letos še niso izgubili.

ZAHOD, konferenčni finale

Peta tekma:
SAN ANTONIO (1) - OKLAHOMA CITY (2) - 2:3
103:108 (21:26, 23:26, 28:29, 31:27)
Ginobili 34 in 7 podaj, Parker 20, Duncan 18 in 12 skokov, Jackson 13, Leonard 10 skokov; Durant 27, Westbrook 23 in 12 podaj, Harden 20, Ibaka 9, Perkins 10 skokov.

VZHOD, konferenčni finale

Peta tekma, torek:
MIAMI (2) - BOSTON (4) - 2:2

V oddebeljenem tisku izid v zmagah; igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.