LeBron James, ki se je poleti poročil, bo na uvodnem srečanju proti Chicagu prejel drugi prstan. Foto: Reuters
LeBron James, ki se je poleti poročil, bo na uvodnem srečanju proti Chicagu prejel drugi prstan. Foto: Reuters
Ray Allen
Ray Allen pri 38 letih še ni za odpis. Junija je s trojko izsilil podaljšek na šesti tekmi finala. Foto: EPA
Luis Scola
Luis Scola je zapustil Phoenix in se preselil k precej močnejši Indiani. Foto: EPA
Derrick Rose
Derrick Rose se je poškodoval na prvi tekmi končnice aprila 2012 proti Philadelphii. Na pripravljalnih tekmah je že blestel. Foto: EPA
Kevin Garnett, Paul Pierce in Jason Terry
Kevin Garnett, Paul Pierce in Jason Terry že imajo en prstan. Šampionske izkušnje bodo skušali prenesti na soigralce v Brooklynu. Foto: EPA
Jason Kidd
Jason Kidd je sprejel velik izziv. Vodil bo igralce, proti katerim je dolga leta igral, z Jasonom Terryjem pa je leta 2011 v Dallasu osvojil tudi naslov. Foto: EPA
Carmelo Anthony
Carmelo Anthony je bil lani najboljši strelec Lige NBA. Foto: Reuters
Mike Budenholzer
Mike Budenholzer je bil kar 17 sezon desna roka Gregga Popovicha. V Atlanti bo prvič v vlogi glavnega trenerja. Foto: EPA
Rajon Rondo
Rajon Rondo je zdaj nesporni vodja Celticsov. Foto: EPA
Mike Brown
Mike Brown se vrača v Cleveland, potem ko je pogorel pri LA Lakersih. Foto: EPA

LeBron James je prišel na Florido po prstan, zdaj ima že dva, tretji bi pomenil že začetek dinastije. LA Lakersi so zadnja ekipa, ki je osvojila tri zaporedne naslove (2000-02).
Lani je Vročica žarela že med rednim delom sezone (66 zmag in 16 porazov), ko je nanizala izjemnih 27 zmag zapored. V končnici Dwyane Wade in Chris Bosh nista prikazala najboljših iger, v finalu Vzhoda je bilo zelo vroče, Indiana je padla šele po sedmih srečanjih. V finalu je bil San Antonio na pragu naslova, Spursi so vodili s 3:2 v zmagah in imeli v rokah tudi šesto tekmo, potem pa je veteran Ray Allen zadel izjemno trojko, Miami pa je na krilih Jamesa dobil tudi odločilno srečanje.


Erik Spoelstra
bo tudi v letošnji sezoni računal na isto začetno peterko. Poleg Jamesa, Wadea in Bosha bosta tekme začela še Udonis Haslem in organizator igre Mario Chalmers. S klopi bodo glavni aduti Allen, Chris Andersen in Norris Cole. V Memphis je odšel Mike Miller, vrnil se je Michael Beasley, ki ga je Miami izbral kot drugega na naboru leta 2008. Po dveh sezonah se je preizkusil v Minnesoti in Phoenixu.
Oden po štirih letih znova na parketu
Zelo zanimivo bo videti, kaj lahko pod košema stori Greg Oden. Prvi izbor na naboru leta 2007 je že končal kariero zaradi kroničnih težav s koleni. V petih letih je odigral le 82 tekem, v Portlandu so se mu zahvalili za sodelovanje, potem ko je zadnjič igral decembra 2009. 213 cm visoki center pri 25 letih začenja na novo, Miami pa ima največje težave ravno na položaju centra.
James, Wade in Bosh bodo poleti 2014 prosti igralci. Ob neuspehu v letošnji sezoni je mogočih veliko scenarijev.

George prevzel štafetno palico iz rok Grangerja
Indiana je vsako leto resnejši kandidat za naslov. Predlani so izgubili proti Miamiju v šestih tekmah, lani so klonili v finalu Vzhoda šele po sedmih tekmah. Poškodba Dannyja Grangerja (zaradi operacije levega kolena je igral le na petih tekmah) je izstrelila novo zvezdo. Paul George (17,4 točke in 7,6 skoka na tekmo) je bil izbran za igralca, ki je najbolj napredoval. Ekipa je uigrana, pod košem blestita David West in Roy Hibbert. Pacersi so v lanski sezoni zbrali največ skokov, poudarek na obrambi pa se je seveda obrestoval.

Bird znova veliki šef
Granger je imel na pripravljalnih tekmah težave z mečno mišico, zato bo izpustil uvodne tri tedne rednega dela. Trener Frank Vogel, ki je ostal brez sijajnega pomočnika Briana Shawa, je zelo zadovoljen z okrepitvami, prišli so C. J. Watson, Chris Copeland in Luis Scola, kar pomeni, da bo klop še širša. Odšla sta Tyler Hansbrough in C. J. Augustin. Legendarni Larry Bird se je vrnil na mesto predsednika, potem ko je eno sezono izpustil zaradi zdravstvenih težav.
Rose se vrača še bolj motiviran
Derrick Rose je na pripravljalnih tekmah dokazal, da je v pravi formi po letu in pol odsotnosti zaradi operacije kolena. Na uvodni tekmi v Miamiju bo še posebej motiviran. Bullsi brez njega niso bili pravi, veliko vprašanje pa je, ali bo že letos ujel formo iz leta 2011, ko je bil najkoristnejši igralec rednega dela sezone. Odšel je Marco Belinelli, a Tom Thibodeau ima na voljo uigrano moštvo. V udarni peterki so še Jimmy Butler, Luol Deng, Carlos Boozer in Joakim Noah. Bullsi si želijo najmanj v konferenčni finale.

Bo Kidd uspel povezati težke značaje?
Bogati predsednik Brooklyna Mihail Prohorov nima težav s plačevanjem luksuznega davka. Netsi imajo v novi sezoni zelo močno ekipo, okrepila sta jih veterana Kevin Garnett in Paul Pierce, ki zelo dobro poznata pot do naslova prvaka. Iz Minnesote je prišel Andrej Kirilenko. Deron Williams, Joe Johnson, Brook Lopez in Mirza Teletović imajo izjemno visoke cilje.
Jason Kidd bo z zamudo debitiral na klopi Brooklyna. Liga ga je kaznovala z dvema tekmama prepovedi vodenja ekipe, ker je sodišče odločilo, da je kriv povzročitve prometne nesreče. Izpustil bo dvoboja proti Clevelandu in uvodni domači spektakel proti prvakom iz Miamija. Zelo pomembna bo kemija med Kiddom, Pierceom in Garnettom, nobeden izmed njih nima ravno enostavnega značaja.
Udrih pod žarometi Madison Square Gardna
New York je lani klonil v konferenčnem polfinalu. Vse preveč je bilo odvisno od najboljšega strelca lige Carmela Anthonyja (28,7 točke na tekmo). Steve Novak, Jason Kidd in Chris Copeland so lani skupaj vrgli kar 322 trojk, vsi so zapustili klub, zato trener Mike Woodson upa na boljšo obrambo. Metta World Peace je bil v svojih najboljših letih pravi specialist za obrambo, v zadnjih sezonah je malce popustil. Andrea Bargnani je vsekakor okrepitev. Močna bo konkurenca na položaju branilcev. V prvi peterki bosta Raymond Felton in veteran Pablo Prigioni. Amare Stoudemire ima še vedno velike težave s kolenom, J. R. Smith pa z drogami (pet tekem kazni).
Za Bena Udriha bo to deseta sezona v Ligi NBA in peti klub. V pripravljalnem obdobju je imel povprečje dobrih 23 minut na tekmo, v katerih je dosegal osem točk in imel dobre štiri podaje na tekmo.
Hawksi zgradili ekipo okoli Horforda
V Atlanti so se zgodile velike spremembe. Novi trener Mike Budenholzer je bil pomočnik Gregga Popovicha v San Antoniu. Ostal je brez Josha Smitha, ki je odšel v Detroit. Tudi Zaza Pachulia in Devin Harris nista več člana Hawksov. Center Al Horford bo zdaj ključni igralec, v prvi peterki bo tudi Paul Millsap, ki je prišel iz Utaha. Na klopi je kar nekaj znanih imen z veliko izkušnjami (Elton Brand, Lou Williams). Zelo zanimivo bo videti, kako se bo v Ligi NBA znašel Makedonec Pero Antić.
Smith in Jennings dala nov zalet Pistonsom
Resen kandidat za končnico je Detroit. Josh Smith je prišel iz Atlante, Brandon Jennings pa iz Milwaukeeja. Oba sta v lanski sezoni dosegala po 17,5 točke na tekmo. Pod košem je močna naveza Greg Monroe-Andre Drummond. Chauncey Billups se je vrnil po petih letih. Pri 37 letih lahko veliko nauči mlade soigralce, leta 2004 je bil MVP finala, ko je Detroit premagal LA Lakerse s 4:1 v zmagah. Novi trener Maurice Cheeks ima nalogo, da Pistonse po petih letih znova popelje v končnico.
Celticsi vse stavijo na Ronda
V Bostonu se je zgodila pričakovana menjava generacij. Paul Pierce, Kevin Garnett in Jason Terry so odšli v Brooklyn, dolgoletni trener Doc Rivers pa v Los Angeles, kjer bo vodil Clipperse. Brad Stevens je pred velikim izzivom. 37-letni strateg ima izkušnje le iz univerzitetne košarke, zdaj pa bo sedel na klopi 17-kratnih prvakov. Po veliki menjavi igralcev z Brooklynom so prišli Gerald Wallace, Kris Humphries in Keith Bogans. Vse se bo vrtelo okoli Rajona Ronda, ki je eden izmed najboljših organizatorjev igre v Ligi NBA. Lani je v povprečju imel kar 11,1 podaje na tekmo. V prvi peterki bodo priložnost dobili tudi Jeff Green, Avery Bradley in Brandon Bass. Končnica je malo verjetna, v TD Gardnu gradijo na dolgi rok.
Brownu ni uspelo z Jamesom, zdaj poskuša z Irvingom
V Cleveland se je po treh letih vrnil trener Mike Brown. Z LeBronom Jamesom mu ni uspelo osvojiti prstana, zdaj bo poskušal s prebojem v končnico s Kyriejem Irvingom. Lani je organizator igre (22,9 točke na tekmo) dokazal, da je dozorel. Cavaliersi so se zelo okrepili, saj sta prišla Jarrett Jack in Earl Clark, Andrew Bynum pa je bil ljubljenec Browna že pri LA Lakersih. Center lani v Philadelphii zaradi težav s koleni ni odigral niti ene tekme. 24 milijonov dolarjev je dobra naložba, če bo prikazal igre iz Los Angelesa, veliko vprašanje pa je, kako bo pripravljen. V prvi peterki bo začel Anderson Varejao, ki je v lanski sezoni zbral kar 14,4 skoka na tekmo.
Veliko ekip upa na končnico
Milwaukee, ki je lansko sezono končal na osmem mestu, je zelo spremenil postavo. Brez Brandona Jenningsa in Monte Ellisa bo zelo težko. Prišli so O. J. Mayo, Brandon Knight, Luke Ridnour, Gary Neal, Carlos Delfino, Caron Butler in Zaza Pachulia.
Toronto je lani zaigral precej bolje, potem ko je januarja prišel Rudy Gay. Poleti sta Raptorse okrepila še Tyler Hansbrough in Steve Novak. Odšli so Andrea Bargnani, Linas Kleiza in Mickael Pietrus. Dwane Casey ima na voljo močno prvo peterko. Na položaju centra bo začenjal Jonas Valančiunas, branilca bosta Kyle Lowry in Demar DeRozan.
John Wall je poleti podaljšal pogodbo z Washingtonom za pet let, prejel bo 80 milijonov dolarjev. Lani je organizator igre v povprečju dosegal 18,5 točke na srečanje, Wizardsi so zbrali 29 zmag. Prišla sta Eric Maynor in Al Harrington, pod košem sta Nene Hilario in Poljak Marcin Gortat, ki so ga Wizardsi dobili v izmenjavi s Phoenixom.
Charlotte je v lanski sezoni zbral le 21 zmag. Al Jefferson je glavna okrepitev Bobcatsov, prišel je iz Utaha, za tri sezone pa bo prejel 41 milijonov zelencev. Na poletni ligi se je izkazal tudi četrti izbor na letošnjem naboru Cody Zeller. Ekipa lahko igra brez pritiska končnice, v ospredju je razvoj mladih upov.