Malo košarkarjev pri Olimpiji si za dvoboja z Zlatorogom zasluži pozitivno oceno. Razočarali so predvsem glavni nosilci igre. Foto: www.alesfevzer.com
Malo košarkarjev pri Olimpiji si za dvoboja z Zlatorogom zasluži pozitivno oceno. Razočarali so predvsem glavni nosilci igre. Foto: www.alesfevzer.com
Košarkarji Zlatoroga
Velika in povsem zaslužena zmaga Zlatoroga, ki je pokazal bistveno več od nasprotnika in je bil večino časa konkretno boljši. Foto: www.alesfevzer.com

Za nami je težka tekma, na kateri smo prikazali dobro predstavo. Vzdržali smo vse pritiske in vse do štirih minut pred koncem srečanja kontrolirali potek igre. Domačini so tedaj, po naših napakah, povedli za šest točk. Na plano sta takrat prišli naša trma in nepopustljivost. Končnico smo znova odigrali vrhunsko, osredotočeno in hrabro ter zasluženo zmagali. Še enkrat se je pokazalo, da so v pokalnem tekmovanju presenečenja vedno možna. Mi kljub tej zmagi ostajamo čvrsto na tleh.

Aleš Pipan
Dvoboj Mihe Vašla in Mihe Lapornika je pripadel košarkarji Zlatoroga. Lapornik se proti matičnemu klubu ni izkazal. Foto: www.alesfevzer.com
Union Olimpija dosegla novo dno?
Odločil niz desetih zaporednih točk Zlatoroga

Zmaji so si privoščili novo blamažo. Potem ko že šest let niso državni prvaki, so lani prvič dvakrat zapored ostali brez pokalne lovorike, ki so jo sicer osvojili že 19-krat. Zdaj se je niz neuspeha v pokalnem tekmovanju podaljšal na tri leta. Tako kot lani je bil znova ljubljanski krvnik Zlatorog. Toda lani so Laščani slavili v svojih Treh lilijah in to v polfinalu, kjer se igra na eno tekmo ter so presenečenja pogostejša. Letos so bili dvakrat boljši od Olimpije. V torek so jo ugnali v Laškem (82:81), napredovanje pa potrdili še v Tivoliju (71:76).

Brez volje in borbenosti
Lani je Olimpija državno prvenstvo končala v četrtfinalu. Po porazu so bili številni košarkarji izjemno razburjeni, prav tako tudi trener, a če te nekdo premaga na dveh tekmah, je enostavno v tistem trenutku boljši. Če so se januarja zmaji dobro zoperstavili nekaterim favoriziranim nasprotnikom, pa so zdaj odigrali zelo slabo. Brez pravih idej, volje, borbenosti in želje so odigrali obe srečanji. Zmaga nad Maccabijem in dobre igre na nekaterih drugih tekmah so slaba tolažba, če te v Sloveniji nasprotniki zlahka premagujejo.

"Po vseh mukah na tej tekmi, ko nam enostavno ni stekla igra in smo imeli zvezane roke ter noge, pritisk je bil, kot kaže, prevelik in nismo realizirali niti najosnovnejših situacij, smo prišli do vodstva. Morali bi le še dokončati delo, a so se stvari obrnile. Dobili smo lahke koše, splet okoliščin je bil tak, da je en igralec padel, potem smo zgrešili proste mete, si dali sami koš, skratka cel kup situacij, na katere težko vplivaš in Zlatorog se je vrnil. Mi pa nismo igrali dovolj dobro, da bi se lahko pobrali," je povedal Potočnik. Namreč Olimpija je v zadnji četrtini že povedla za šest, a je zapravila prednost.

Cilj je bil osvojitev pokala
Trener Olimpije je sprva izpostavil pritisk: "Ne morem ničesar očitati igralcem, ki so dali vse od sebe in se borili po najboljših močeh. Treba bo prespati in oceniti. Čuti se, da je pritisk enormen. Nismo prišli do svoje igre. Ne le po zaslugi Laškega, ampak je bilo toliko osnovnih situacij, ki jih nismo realizirali." A je nato dejal, da je pač to za klub, kakršen je oziroma naj bi bila Olimpija, normalno: "V Olimpiji je bil vedno pritisk. V zadnjih letih se klubu nikakor ne uspe dokopati do naslovov. S tem se ta pritisk še stopnjuje. Nisem želel dajati pritiska na igralce. Ves čas smo govorili, da se osredotočamo le na svojo igro, a to pride s pritiskom javnosti, ko vsi igralci točno vejo, zakaj je ekipa sestavljena, tako kot je, in kaj je bil cilj. Eden od glavnih ciljev sezone je bil, da osvojimo pokal."

Četudi je pritisk velik, ne more biti izgovor za brezvoljno igro, ki ni bila primerna hramu slovenske košarke. Vse čestitke Laščanom za veliko in zasluženo zmago, obenem pa velike kritike za prikazano Olimpiji. Gostje so bili bistveno čvrstejši in agresivnejši, Ljubljančanov pa ni zbudil niti poraz na prvi tekmi in so le anemično pospremili slovo iz pokalnega tekmovanja. "Zlatorog ima morda malce bolj fizične košarkarje na zunanjih položajih. Predvsem Jeftić in Abrams dajeta to kakovost. Mi na drugi strani z nekaterimi igralci tega nimamo, imamo pa druge kakovosti. Bili so čvrsti in ves čas na meji osebne napake. Nismo se temu prilagodili," je glede agresivnejše igre Zlatoroga dodal Potočnik.

Pod pritiskom podlegli izkušeni košarkarji
Toda pod pritiskom so podlegli predvsem izkušeni igralci, ki niso dali pričakovanega. Lani je prav poraz z Zlatorogom v pokalu odnesel Aleša Pipana, ki je zdaj Tivoli zapustil kot veliki zmagovalec. Pri Zlatorogu sta bila tedaj najboljša Saša Zagorac in Miha Lapornik, ki sta tokrat v ljubljanskem dresu tudi zatajila. Laporniku napad ni stekel, v obrambi, kar je tako ali tako njegova šibka točka, ni bil dorasel Mihi Vašlu, ki ga je zlahka prebijal, obenem pa je v zadnji četrtini izgubil dve izjemno pomembni žogi. Razočarali so tudi vsi tujci. Sava Lešić in Zack Wright sta bila le bledi senci svojih predstav in sta bila popolnoma nemotivirana. Tudi Dawan Robinson, po prihodu katerega je na klopi zamrznjen Luka Rupnik, je odigral zelo povprečno in še zdaleč ni okrepitev, kakršna naj bi prišla iz tujine.

"Vsi ste videli, kdo so bili naši glavni igralci doslej, zdaj pa ste tudi videli, kakšen je bil njihov delež zdaj. Absolutno bi pričakoval, da bodo izkušenejši potegnili voz na teh tekmah. Ne morem pričakovati, da bo Mesiček odločilen dejavnik na takih tekmah, pa je tokrat odigral zelo dobro. Pričakoval bi, da ti izkušeni igralci ne bi smeli čutiti pritiska na način, kot ga očitno čutijo. Morda to le ni tako enostavno," je pristavil ljubljanski trener.

Pod zdajšnjim vodstvom Olimpija še ni bila prvak
Če je glavni cilj Olimpije letos vrnitev domačih lovorik, čaka ekipo še veliko dela. Zlatorog ima dobro ekipo, a vendarle ni favorit za sam vrh. Če je že zdaj pritisk prevelik, kaj šele bo. "Prehitro je kar koli govoriti. Moramo prespati situacijo. Vedno ima vodstvo kluba možnost, da naredi kakšno potezo. Še vedno mislim, da dobro delamo in se igralci trudijo. V letošnji sezoni smo naredili veliko dobrih stvari in je bil to prvi kiks. V Ligi ABA smo še vedno v igri za mesta, ki smo si jih na začetku zadali za cilj, ki smo ga izpolnili tudi v Evropskem pokalu. Glavni cilj produkcije mladih igralcev, dati jim priložnost, je več kot izpolnjen. Bomo videli, kaj bo naredilo vodstvo. Treba se je usesti in se dogovoriti," o prihodnosti Potočnik ni želel govoriti.

Težave ljubljanskega kluba se tako nadaljujejo. Sanacija, ki traja že debelo desetletje, še vedno ni končana, čeprav se to obljublja že nekaj časa. Rezultat pa močno trpi. Zdaj vitrina že nekaj časa miruje. Vodstvo kluba, ki v košarkarskem svetu še zdaleč nima ugleda, kakršnega bi vendarle vodstvo Olimpije moralo imeti, je tako ali tako glede dosežkov najmanj uspešno doslej. Pod novim vodstvom je Olimpija dokončno izgubila primat v Sloveniji, se poslovila od najvišje evropske ravni in sploh še ni bila državni prvak.

Za nami je težka tekma, na kateri smo prikazali dobro predstavo. Vzdržali smo vse pritiske in vse do štirih minut pred koncem srečanja kontrolirali potek igre. Domačini so tedaj, po naših napakah, povedli za šest točk. Na plano sta takrat prišli naša trma in nepopustljivost. Končnico smo znova odigrali vrhunsko, osredotočeno in hrabro ter zasluženo zmagali. Še enkrat se je pokazalo, da so v pokalnem tekmovanju presenečenja vedno možna. Mi kljub tej zmagi ostajamo čvrsto na tleh.

Aleš Pipan
Union Olimpija dosegla novo dno?
Odločil niz desetih zaporednih točk Zlatoroga