Košarka
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 18 glasov Ocenite to novico!
Union Olimpija - Rogaška
Damjan Novaković v rotaciji ni imel veliko igralcev. Ekipi sta bila na primer priključena tudi mlada Luka Božak in Petar Vujačić, ki sta se izkazala v mlajših selekcijah. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
       Olimpija je imela več razigranih igralcev in daljša klop. Morda je to tista razlika, zaradi katere smo na četrti tekmi padli v drugem polčasu. Čestitke Olimpiji. Jefferson je bil res neverjeten. Zadeli so nekaj težkih metov. Oni so zadeli, mi pa ne. Tu ni neke filozofije. V obrambi so bili čvrsti, mi pa smo malce popustili. Takoj na začetku polčasa smo šli v minus in to je tisto, kar si ne bi smeli dovoliti, a je tudi posledica njihove dobre igre. Ne smemo biti preveč razočarani. Seveda smo, saj smo si vsi želeli naslova, a realno finale ni bil cilj na začetku sezone. Zavedati se moramo ,da smo presegli svoje cilje. Igrali smo kot ekipa in dihali kot eno. Kapo dol, vesel sem, da sem lahko igral s temi fanti.       
 Tadej Ferme

Tadej Ferme in Gregor Hrovat
Tadej Ferme ima za sabo odlično sezono in zagotovo mu ponudb ne bo manjkalo. Med sezono je zablestel na tekmi proti Heliosu, ko je z devetimi trojkami podrl rekord državnega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com
       Vem, da smo igrali do zadnjega atoma moči. Imeli smo realne možnosti, da bi postali prvaki. Prvi dve tekmi sta bili tisti dve, ko bi morali vsaj eno dobiti. Žal se ni izšlo in je tako, kot je. Za finalno serijo računaš, da bo vsaka ekipa eno domačo tekmo odigrala vrhunsko. Mi smo tretjo, četrto je pa Olimpija. Tako kot je igrala v drugem polčasu, igra Olimpija vso sezono. Vedel sem, da bodo igrali agresivno kot le lahko, saj se niso hoteli vrniti v Rogaško. Soigralce sem opozoril, da bo tako. Olimpija ima vrhunske posameznike in proti taki ekipi lahko igraš le, če igraš vrhunsko kolektivno, mi pa na tej tekmi na trenutke nismo igrali, kot bi morali. Pač ni šlo.       
 Dragiša Drobnjak
Dee Davis je v povprečju dosegal 16,4 točke in pet podaj na tekmo, s čimer je bil prvi strelec in podajalec Rogaške. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Dodaj v

Košarkarje Rogaške bo Jankovićeva trojka preganjala v spanju

Če Jeffersona nista ustavila Partizan in Cedevita …
27. maj 2017 ob 09:43
Rogaška Slatina - MMC RTV SLO

Ob koncu sezone je trener Rogaške Damjan Novaković potegnil črto pod izjemno uspešno leto, v katerem so, kot pravi, presegli vse cilje in zmožnosti ekipe.

Košarkarji iz Rogaške Slatine so drugič v treh letih zaigrali v finalu državnega prvenstva. Pred dvema letoma so morali v boju za naslov v lokalnem obračunu priznati premoč sosedom iz Šentjurja. Tedaj so Slatničani dobili prvo tekmo, nato pa izgubili tri zapored in Tajfun se je veselil prvega naslova v zgodovini kluba. Letos je nasproti stal slovenski klub z največ trofejami Union Olimpija. Po dveh razburljivih tekmah, ki sta bili odločeni v zadnjih sekundah, so zmaji povedli z 2:0. Nato so na tretji temi bistveno boljši bili varovanci Novakovića, na četrti pa niso bili kos razigranim Ljubljančanom.

"Presegli smo vse cilje in potencial ekipe, da sploh ne govorim o denarju. Ne me narobe razumeti, denar, ki je v Rogaški, je tudi na računih. Gre za novo zgodbo, ki pa se ciklično pojavlja. Tu gre za promocijo nekaterih igralcev, ki napredujejo in odhajajo potem v druge klube. Če pogledamo igralce, ki smo jih imeli v štirih letih, odkar sem tu, in bi iz teh naredili najboljšo ekipo, bi bili verjetno mi prvaki. Toda igralci so šli naprej. Čestitke upravi kluba, pokroviteljem in seveda igralcem za vrhunsko sezono. Zame smo mi prvaki. Vem, da smo izgubili finale, da smo bili blizu in nas bo še kakšen mesec preganjalo, ko se bomo ob treh ponoči zbudili in sanjali trojko Jankovića ali kaj podobnega. Dejstvo je, da je Rogaška igrala nad svojimi zmožnostmi. Da je toliko gledalcev iz Rogaške prišlo na tekmo v Ljubljani, pove, da smo dobro delali. Že dolgo Tivoli ni bil tako poln. Majhna Rogaška je privabila Ljubljančane, da navijajo za Olimpijo, na kar sem zelo ponosen," je dejal Novaković, ki je v Rogaški tudi igral, kot trener pa je sedem let vodil Tajfun, sedel pa je tudi na klopi Zlatoroga.

Če Jeffersona nista ustavila Partizan in Cedevita …
"Zelo smo ponosni na vse, kar smo dosegli. Igralcem sem čestital in še nekajkrat jim bom. Povedal sem jim, da so bili sijajni, ampak da laško še napredujejo. Na primer Šantelj je lani še igral v drugi ligi. Po porazu je bil objokan in razočaran. Všeč so mi taki značaji, ki se nikoli ne predajajo in želijo zmagati, ne glede na kakovost ekipe in vse. Na zadnji tekmi je Jefferson zadel trojko od table, potem pa se je začel njegov "šov". Nismo ga znali zaustaviti, Če ga pa niso znali Partizan, Cedevita in Budućnost, pa tudi mi nimamo kaj jokati zaradi tega,"
je dodal 50-letni trener, ki je glavni tvorec uspehov kluba v zadnjih letih. Moštvo je prevzel leta 2013 in poskrbel, da je Rogaška edini klub, ki je v zadnjih treh letih dvakrat igrala v finalu. Kontinuiteta rezultatov potrjuje dobro delo. Čeprav si zaradi financ ne morejo privoščiti zvenečih imen, pa vsakič sestavijo konkurenčno ekipo.

Kot pravi Novaković, jih poleti znova čaka trdo delo: "Rogaška ima urejeno okolje. Kar se tiče štaba, priprav, pogojev za delo, ne zaostajamo za najvišjo ravnjo. Proračun pa je, kakršen je. Ne moremo kupovati dokazanih igralcev. Čaka nas novo težko poletje, da poiščemo ambiciozne igralce, ki imajo kakovost oziroma potencial, a so nekje v karieri zašli in potrebujejo leto samozaupanja, igre in razvoja, da znova pridejo na staro pot. Take igralce bo vedno težje najti. V Sloveniji smo omejeni, saj Slovenci, ki so dobri, igrajo v tujini. Sestaviti moramo torej formulo osmih Slovencev s štirimi tujci. Tujci bodo verjetno znova iz Lige NCAA. Da spraviš igralca iz študentske lige, da igra dobro, pa za tistega, ki ne ve, je krvavo delo. Srečo smo imeli, da smo iz Xavierja dobili Davisa, ki je prve štiri mesece, ko je prišel, kašljal, letos pa je eksplodiral. Johns je bil s slabše univerze, a vseeno prve divizije. Tudi on je napredoval."

Igra se je vrtela okoli Davisa in Fermeta
Novaković je izpostavil oba Američana, ki sta se izkazala za dobri okrepitvi. Predvsem Dee Davis je igral odlično. Bil je motor zasedbe, ob koncu igral praktično po cele tekme in bil prvi strelec ter podajalec ekipe. Tudi Taylor Johns je bil zelo koristen, tretji strelec in prvi skakalec kluba, z višino in močjo pa je bil težko zaustavljiv za krila v slovenski ligi. "Verjetno bodo ti igralci zapustili klub. Iskali bomo nove, želimo pa čim prej sestaviti ekipo in začeti trenirati. Počakali bomo odločitev upravnega odbora, kako naprej. Če dobro vem, gre Olimpija v Eurocup in v Ligo ABA. Jadranska liga nas ne želi. Ostaja torej možnost za Fibino ligo prvakov. Zagotovo bo predsednik s sponzorji razmislil in preračunal vse možnosti denarnih nagrad in stroškov. Na podlagi tega se bomo odločili, bo pa nekje do 15. junija več jasnega. Pred tem še piknik za igralce, službeno kosilo, potem pa nekajdnevni odklop od košarke, da se napolnijo baterije," se je že v novo sezono usmeril Novaković.

Ko je omenjal igralce, je treba izpostaviti ostrostrelca Tadeja Fermeta. 25-letni kapetan, ki prihaja iz bližnjega Mestinja, je bil takoj za Davisom drugi strelec in podajalec Rogaške, igra pa se je tako kot okoli Američana vrtela okoli njega. Letos je naredil zares velik korak naprej in nedvomno je zanimiv za finančno močnejše klube. Obenem je dokazal, da se je pripravljen preizkusiti na nekoliko višji ravni. S koncem sezone mu je tudi potekla pogodba s klubom. Z izkušnjami je bil zelo pomemben člen Rogaške tudi zimzeleni Dragiša Drobnjak, ki je bil pred dvema letoma najzaslužnejši za slavje Tajfuna v finalu nad Rogaško, v rotaciji pa sta konkretno minutažo letos imela še Dragan Đuranović in Miha Fon. Drugi so igrali manj.

Dober premislek, potem pa naprej
V klubu so razumljivo previdni glede prihodnosti, saj bodo s podobnim kadrom težko konkurenčni na več frontah. Že letos se jim je vsaka poškodba močno poznala. Spogledovali so se z Ligo ABA, ki so si jo glede na sicer nesmiselna pravila KZS-ja, ki ne priznava jadranske lige, a v pravilih piše, da se finalista vanjo uvrstita, zagotovila. Toda regionalno tekmovanje se krči in Slovenija je izgubila mesto. Slovenski klubi so imeli najnižji koeficient zmag. Pred dvema letoma je izpadel Tajfun, letos pa Krka, ki se je izpada komaj rešila že pred dvema letoma. Rogaška je v 90. že igrala v Evropi, zatem pa je klub padel v finančne težave. Nov klub so ustanovili leta 1998. Zaradi izkušenj in tudi na primer šentjurskega zgleda izpred dveh let bodo pri načrtovanju naslednje sezone previdni.

Novaković pravi, da bo prvi, ki bo odstopil od nerealnih idej in bodo ob najslabšem scenariju pač znova igrali slovensko prvenstvo. "Situacija ni preprosta. Opcija z novimi igralci, ki se razvijajo, zagotovo ne bo pila vode v Fibini ligi prvakov. Torej je v tem primeru treba zadržati čim več igralcev iz te ekipe. Nekaterih vemo, da ne moremo. Torej je treba poiskati Američani, ki so že igrali v Evropi, a svojega potenciala zaradi različnih razlogov niso izkoristili. Veliko je variant, treba bo dobro razmisliti in prespati, potem pa bomo videli, kako naprej."

Tilen Jamnik

Prijavi napako
Komentarji
zabavljac
# 27.05.2017 ob 12:55
Mislim, da bi nasplosno Rogaska lahko postala valilnica talentov. Ne me narobe razumet, ampak glede na to, kako se sedaj stvari kazejo, se bo izgleda ponovno vzpostavila neka hierarhija, ko bodo manjsi klubi vzgajali mlade gralce, potem pa bodo le ti naredili korak naprej v Olimpiji, ki bo igrala v evropi in aba ligi, ter nato sli naprej v svet. Vem, da to ni v interesu velikega stevila ljudi, ki seveda zelijo videti svoj klub na vrhu ali ne marajo olimpije. Ampak gledano sirso sliko je naša reprezentanca v rahlem padanju in le takšen način nas lahko ponovno dvigne na nivo, na katerem smo ze bili. Temu se bo nato reklo sistematicno delo in verjetno se lahko vsi strinjamo, da bi ponovno sedlo gledati kako slovenski klub premaga kakšen maccabi, fenerbahce, cska, ... Vsi bi noreli okoli tv ekranov in seveda v dvorani. Slovenija je kosarkarska drzava, to je dejstvo in slovenci imamo radi dobro kosarko. Upam, da se ta cim prej vrne, za dobro nas gledalcev, kot tudi za dobro slovenske reprezentance!
Tuemsi
# 27.05.2017 ob 11:31
Mislim, da bi si predvsem Novakovič zaslužil kakšen klub višjega ranga v močnejšem tekmovanju kot je Slovenska liga.
samburin
# 27.05.2017 ob 17:26
Korporacija FISKARS je lastnica Rogaške Steklarne dva ruska miljarderja sta lastnika treh hotelov v Rogaški pojdite tja in jim povejte, da morajo tujci pri nas nekaj vrniti kraju ne samo služiti in izkoriščati če seveda upate. Za dogovarjanje z rusi pali flaša vodke boste hitro zmenjeni!!
drf2006
# 27.05.2017 ob 11:39
Jamnik cakali smo te in tak clanek..super :D
MiD
# 29.05.2017 ob 08:05
@zabavljac
Ne me narobe razumet, ampak glede na to, kako se sedaj stvari kažejo, se bo izgleda ponovno vzpostavila neka hierarhija, ko bodo manjši klubi vzgajali mlade igralce, potem pa bodo le ti naredili korak naprej v Olimpiji, ki bo igrala v Evropi in aba ligi, ter nato sli naprej v svet.

Nič ne bo več tako kot je bilo! Tisti res dobri igralci iz manjših klubov so že zdaj odhajali in bodo tudi v prihodnje v klube, ki jim bodo največ ponudili. Zelo dvomi, da bo samo Olimpija tista, ki bo za te igralce "korak naprej". Ovir za odhod v tujino, kot so bile v obdobju "velike Olimpije" (po Bossmanu) ni več in tisti najbolj talentirani, bodo zagotovo šli v tujino.
simon-rupsi
# 28.05.2017 ob 00:16
timoti

lahko jih ustrelim še nekaj. Novaković ni trener za velike tekme.
igneus
# 27.05.2017 ob 15:04
"Košarkarje Rogaške bo Jankovićeva trojka preganjala v spanju".

No, upam da se zavedajo da to ni nič strašno nenavadnega. Splošno znano je da dejanja institucije in njenih igralcov povzročajo nočne more mnogim igralcem in navijačem po Sloveniji, od Jesenic do Maribora in Novega mesta.
LFC
# 27.05.2017 ob 14:13
Mene pa skrbi padec v kvaliteti naše košarke... Še 10-15let nazaj zmagovalec tega obračuna ne bi bil nobeno presenečenje. Danes pa mora "boga" Olimpija igrat do zadnje minute in zadevat nemogoče trojke proti eni Rogaški, ki bi jo že zaradi zgodovine in veličine kluba morala zgazit za 20 točk. Časi so se na žalost spremenili, nizko so padli. Z vsem spoštovanjem, ni ROgaška tako dobra, kolkr je Olimpija zanič.

Celo tako hudo je že, da se slavi en naslov državnega prvaka, kot da je evropski. Da ne boste bentili- tudi Krka je katastrofa od ekipe. Prihodnost naše košarke ni nič kaj svetla, z mladimi se ne dela dobro in na srečo talenti hitro pobegnejo v tujino, da se lahko vsaj razvijajo.
timoti
# 27.05.2017 ob 16:37
Rupsi
Ustrelil si kozla. Dva.
caree
# 27.05.2017 ob 14:06
Prva tekma je bila izgubljena zarada Novakoviča
simon-rupsi
# 27.05.2017 ob 11:49
Vidi se tudi, d aje Novaković karakterno zelo živčen tip in to prenaša na igralce, ki potem norijo po parketu brezglavo.
no72
# 28.05.2017 ob 10:00
Ob tem naslovu Olimpije ste se tako razpisali in tako kujete v zvezde ta naslov, kot ga Krka ni bila deležna v 5 zaporednih naslovih skupaj 2010-2014!

Se ve, kdo smo periferci in kdo klub iz prestolnice! Žalostna diskriminacija neljubljanskih klubov nasploh. Podobno ste na veliki zvon obesili tudi lanski naslov nogometne Olimpije, kot bi osvojili najmanj Scudeto. Letos o Mariboru niti približno toliko pisanja in hvale.
simon-rupsi
# 27.05.2017 ob 11:48
Novaković se bo še moral naučiti, da potrebuješ večjo rotacijo in ne zgolj 6-7 igralcev. To je rak rana večine napih trenerjev, ki enostavno ne razumejo, da imaš v ekipi 12 igralcev zato, da lahko z vsemi igraš.

Še v NBA pa je svetlobna leta prred vsemi najboljše ekipe igrajo v rotaciji 10 -11 igralcev.
Pjanc
# 27.05.2017 ob 10:25
Rogaška je imela večji proračun kot Olimpija.
Kazalo