Dražen Bubnić je proti Banvitu odigral najboljšo tekmo v tej sezoni. Foto: Aleš Fevžer
Dražen Bubnić je proti Banvitu odigral najboljšo tekmo v tej sezoni. Foto: Aleš Fevžer

V prvi vrsti bi rad čestital mojim igralcem za zmago. Nismo se predali, ko smo imeli krizne trenutke. Odigrali smo dobro tekmo brez večjih napak. Pokazali smo določeno koncentracijo, ki je na prejšnjih tekmah ni bilo. V garderobi po tekmi sem povedal svojim igralcem, da danes nismo nič storili, če ne ponovimo dobre igre še v soboto, ko v Ljubljani gostimo Radnički v Ligi ABA. S psihološkega vidika nas zagotovo čaka mogoče še zahtevnejša tekma kot današnja.

Aleš Pipan
Paolo Marinelli
Paolo Marinelli je dokazal, da si zasluži večjo minutažo. Foto: Aleš Fevžer
Prva zmaga zmajev v drugem delu

. Tokrat je zmajem uspel preobrat, v zadnjih minutah pa so za dragoceni skalp ohranili mirno kri.

Pred Hapoelom pred dvema tednoma so klonili v končnici obračuna, proti moštvu iz Bandirme pa so odigrali veliko bolj zrelo. Banvit je v drugem polčasu povedel tudi za deset, toda nepopustljivi Ljubljančani se niso vdali in z borbeno obrambo ter uspešnim napadom dosegli preobrat. V Ligi ABA Olimpija še vedno ni na želenih mestih, v evropskem pokalu pa je slika drugačna. Že v prvem delu so zmaji navdušili na nekaterih tekmah, v skupini celo osvojili prvo mesto in dvakrat na kolena spravili Valencio, ki je v španskem prvenstvu druga. Zdaj je kapitulacijo v Stožicah podpisala še vodilna ekipa turškega prvenstva, ki počasi ne zaostaja po kakovosti več veliko od tistega izpod Pirenejev. Banvit je na 15 tekmah v državnem prvenstvu klonil le enkrat.

Skok v napadu tokrat adut Olimpije
Kar nekoliko presenetljivo je bil prvi mož domače vrste tokrat Dražen Bubnić, ki je 37 sekund pred koncem žogo spravil skozi obroč po zgrešenem prostem metu Alena Omića, po ukradeni žogi Sasuja Salina pa je za tem Deividas Gailius zabil v turško krsto še zadnji žebelj. "Buba" je po poškodbi kapetana Dragiše Drobnjaka v drugem delu dobil več priložnosti in jo odlično izkoristil ter prispeval 18 točk, ob tem pa je zbral še šest skokov: "Bilo je nekaj pritiska, prav tako tudi nervoze znotraj ekipe po zadnjih porazih. Upam, da bomo že v soboto potrdili to zmago. Trenerju bi se zahvalil, da me je ves čas spodbujal in mi dal priložnost. Tokrat mi je uspelo upravičiti to zaupanje."

Pomemben, če ne celo ključen, je bil tudi tokrat skok, kjer so Turki z visokimi in fizično močnejšimi igralci bili v veliki prednosti, toda v zmaji so ujeli sedem odbitih žog več (34:27), od tega v napadu kar 15, gostej pa le osem. Na vse to so bili, kot pravi Bubnić, pred tekmo pripravljeni: "Vedeli smo, kakšen nasprotnik nas čaka. Vedeli smo, da so kvalitetni, odlično igrajo v državnem prvenstvu ter tudi v Eurocupu. Poskušali smo se držati dogovora iz garderobe in se boriti vso tekmo. Vedeli smo, da nam edino to lahko prinese zmago. Banvit se veliko zanaša na prodore in skok v napadu. Poskušali smo čim bolj zapirat in mislim, da nam je po eni strani kar uspelo."

Popravili napake s prejšnjih tekem
Skozi vso srečanje je bil v napadu zelo razigran Nebojša Joksimović, ki je ogromno dela naredil tudi v obrambi. Večino časa je pokrival tudi Klemna Prepeliča, ki se ni vpisal med strelce, "Joksa" pa je dal 15 točk, zadel je tri trojke: "Ko smo gledali tekme za nazaj, ki smo jih izgubljali, smo videli naše napake in kaj nam manjka, da zmagamo kakšno tekmo več. To kar nam je manjkalo na teh tekmah po novem letu, smo tokrat spravili na igrišče. Na parketu smo dali pravo energijo. Nismo se jih ustrašili, kar je bilo zelo pomembno. Banvit je ekipa, ki v Turčiji melje vse pred sabo in je veliko vložila v to sezono, saj si želijo igrati Evrolige. Vsa ta imena smo pozabili. Igrali smo pogumno. V igri smo imeli veliko 'jokerjev' in dokazalo se je, da je vsak igralec v ekipi pomemben in ko stopi na igrišče, da svoj maksimum ter tako ekipa deluje bolje. Tokrat se je vse poklopilo. Ta zmaga je čista kot solza."

V zadnjem času je bila Olimpija po novih neprepričljivih igrah deležna kar nekaj kritik, za katere pravi izkušeni Koprčan, da so bile povsem upravičene: "Zavedamo se kritik. Prav je to povedati. Ko ne igraš dobro in ko ni tako, kot je treba, je normalno, da se nameni kakšna kritika. Ne le trenerji, ampak si jih tudi igralci med sabo. Ko igraš dobro, želiš to nadaljevati in biti čim dlje v tem ritmu. Zavedali smo se, da vse te rezerve in vsi porazi letos so bili naša krivda. Nismo se držali določenih dogovorov. Najbolj boli, da smo dobivali koše in izgubljali tekme, ko smo imeli še veliko 'malih favlov'. To se tiče taktičnega smisla, bila pa je naša krivda. Tokrat je bilo to drugače. Izkoristili smo vse 'male osebne napake', nismo jim dopustili igre na odprtem igrišču, saj so pri tem z Rowlandom izredno močni. Pristop je bil prav in me veseli, da je ekipa reagirala na tak način."

Motor ekipe tokrat Marinelli
Priložnost je tokrat dobil tudi Paolo Marinelli. 18-letni nadarjeni hrvaški organizator igre jo je dobro izkoristil in v 20 minutah dosegel sedem točk ter pet podaj. Za primerjavo, ko je bil na igrišču Cedric Jackson, sicer prvi ljubljanski "play", je bil izid 19 točk v korist gostov, ko pa je igral Marinelli pa kar 19 v ljubljansko: "Pet minut pred začetkom tekme mi je trener povedal,da bom začel. Pričakoval sem, da bom igral, a nisem vedel, da celo od začetka. Nisem povsem zadovoljen, saj sem naredil precej napak. Toda, če se nadaljuje s tako minutažo,bo šlo le na bolje. Na začetku sem bil nekoliko nervozen, nato pa sem se sprostil in je šlo."

Rečan, ki je pred teo sezono prišel v zmajevo gnezdo, v zadnjem času ni veliko igral, vseeno pa ne obupuje nad situacijo, v kateri se je eden izmed najbolj obetavnih evropskih košarkarjev svoje generacije znašel: "Bilo je grozno. Nisem se dobro počutil. Prišel je še Vladović in z Jacksonom sta bila pred mano. Zdaj sem dobro odigral in izkoristil priložnost. Nadejam se še več priložnosti. Nisem sicer veliko razmišljal o tem. Sem najmlajši v ekipi. Moja naloga je, da trdo treniram in se trudim ter izkoristim priložnost, ko jo dobim."

V prvi vrsti bi rad čestital mojim igralcem za zmago. Nismo se predali, ko smo imeli krizne trenutke. Odigrali smo dobro tekmo brez večjih napak. Pokazali smo določeno koncentracijo, ki je na prejšnjih tekmah ni bilo. V garderobi po tekmi sem povedal svojim igralcem, da danes nismo nič storili, če ne ponovimo dobre igre še v soboto, ko v Ljubljani gostimo Radnički v Ligi ABA. S psihološkega vidika nas zagotovo čaka mogoče še zahtevnejša tekma kot današnja.

Aleš Pipan
Prva zmaga zmajev v drugem delu