Pred Krko in Olimpijo je še zadnje dejanje sezone in boj za naslov, ki je že štiri leta doma v Novem mestu, predtem pa je najdlje bival v Ljubljani. Foto: Aleš Fevžer
Pred Krko in Olimpijo je še zadnje dejanje sezone in boj za naslov, ki je že štiri leta doma v Novem mestu, predtem pa je najdlje bival v Ljubljani. Foto: Aleš Fevžer
Predstavniki klubov so pozvali obiskovalce tekem, da pomagajo prizadetim v poplavah v Bosni in Hercegovini, Srbiji ter Hrvaški. Sredstva bosta oba kluba zbirala pred domačimi tekmami. Foto: Aleš Fevžer

Lahko rečemo, da je Krka favorit in tudi mora biti - glede na to, kaj se je dogajalo zadnja štiri leta. Za to jim rečem le kapo dol. Težko je braniti naslov in je nekoliko lažje tistemu, ki napada. Letos smo odigrali nekaj dvobojev z različnimi poteki in konci srečanj. Upam, da bo motivacija na visoki ravni in verjamem, da tisti, ki so lani že igrali, ne želijo še enkrat izgubiti finala.

Aleš Pipan
Union Olimpija - Krka
Letos je Krka Olimpijo premagala v finalu pokalu, doma v Ligi ABA in dvakrat v državnem prvenstvu, zmaji pa so bili doma boljši v Ligi ABA ter na začetku sezone v superpokalu. Foto: ABA Photo
Krka
V osvojenih lovorikah je letos 1:1, čeprav ima pokal, ki ga je prvič osvojila Krka, veliko večjo težo od superpokala Olimpije. Novomeščani imajo tako prvič priložnost, da v vitrino pospravijo dvojno krono. Foto: Aleš Fevžer

e v poplavah.

Tako so vsi predstavniki klubov – Aleksandar Džikić in Jaka Klobučar Krke ter Aleš Pipan in Dragiša Drobnjak Olimpije – na novinarski konferenci v Ljubljani pozvali vse, ki lahko, da pomagajo in darujejo nujna sredstva. Pomoč bodo zbirali pred obema tekmama v Novem mestu in tudi pred drugo v Ljubljani, ki bo v soboto v Tivoliju ob 18.30, s kakršno koli donacijo pa bo vsak pridobil tudi vstopnico za srečanje v hramu slovenske košarke, serija pa se sicer v dvorani Leona Štuklja začne v četrtek ob 20.00.

Cilji igralcev morajo biti isti
Gre za 23. finale državnega prvenstva in osmi, v katerem se bosta pomerila Krka in Olimpija, ki v finalu ni igrala le leta 2000. Zmaji imajo v svoji vitrini 15 lovorik, Novomeščani pa šest, lovijo pa že svojo peto zaporedno, zaradi česar vloga favorita vendarle pripada prvouvrščeni ekipi rednega dela. "Vse leto smo dobro delali. Do zdaj smo naredili vse, kar smo želeli, zdaj pa še ostane, da nekaj damo na vrh torte. Cilje, ki smo si jih zadali, smo izpolnili. Želimo nadaljevati niz v državnem prvenstvu, jasno pa ga Olimpija želi prekiniti. Dali bomo vse od sebe, to je jasno. Zato smo v finalu in trdo smo delali, da smo si priborili prednost domačega igrišča. Odvisno bo od motivacije, zdravja in drugih različnih dejavnikov. Nobena ekipa ne bo stoodstotna, a igrati moramo s tem, kar je na voljo," je povedal Džikić.

"Želimo napolniti dvorano Leona Štuklja, upamo, da bo čim več ljudi prišlo tudi v Tivoli in pozneje v Stožice, če bo potrebno. To je zelo pomembno. Treba je podpirati slovensko košarko. Tudi klubska košarka, od katere je odvisna reprezentančna, mora zadržati to raven. Pomembno je, da smo skupaj z Olimpijo v Jadranski ligi izborili dodatno mesto za še en slovenski klub," je dodal srbski strokovnjak in spregovoril tudi o poškodbah: "Olimpija ima nekaj več težav z zdravjem ključnih košarkarjev, kot mi. Verjamem, da bodo tudi odigrali v maksimalni rotaciji, tako kot mi. Igramo na različne načine in komu bo uspelo vzpostaviti svoj ritem, bo boljši. Vrnitev Salina in Vladovića pomeni, da na položaju organizatorja igre ne bodo več tako neizkušeni. Pod košem so močni in visoki, kjer jim bomo morali parirati na čim boljši način. Pomembno bo, da bodo individualni cilji vseh igralcev isti."

Cilj vrniti lovoriko v prestolnico
Ljubljančani bodo igrali brez Deividasa Gailiusa, ki je že v domovini. Ravno na krilu so 'najšibkejši', kjer pa pri Krki preti morda glavna nevarnost Edo Murić, toda Pipan je kljub velikim težavam s poškodbami nekoliko bolj optimističen kot pred dnevi, saj se položaj izboljšuje: "Za nas je glavno, da smo popolnili svoje vrste. V ekipo se vrača Sasu Salin, ki je bil odsoten skoraj en mesec. Zdaj že trenira in dokaj dobro je reagiral na treningih. Glede njega smo lahko optimistični, nekoliko bolj pesimističen pa sem glede gležnja Jakova Vladovića, a bo verjetno tudi on stisnil zobe in že v četrtek pomagal ekipi."

"Naš cilj je jasen že od začetka sezone. Želimo naslov prvaka vrniti v Ljubljano. Športniki smo in normalno je tako razmišljati. Krka je izredno kakovostna ekipa, kar je dokazala že v zadnjih štirih letih. Gre za zelo kakovostno sredino. Tudi oni imajo iste cilje in obeta se nam zanimiva finalna serija. Pomembna je prva tekma, s katero lahko dobiš psihološko prednost. Ni važno, kje je, za nas je morda celo bolje, da je v Novem mestu, bi pa bila zmaga dodaten veter v hrbet in dodaten zagon, saj je pomembno, kdo povede z 1:0," je razmišljal trener Olimpije.

Olimpija o naslovu razmišlja že vso sezono
Zmaji so že pred sezono na glas govorili, da je glavni cilj vrniti naslov prvaka v Ljubljano, kar je potrdil tudi kapetan Dragiša Drobnjak: "To je najlepši del sezone in za to se celotno sezono živi. Tu ni več izgovorov in vso sezono delaš za to. Skozi vso kariero sem navajen, da nikoli nisi popoln in da vedno nekdo manjka, ampak tisti, ki pride na igrišče, da vse od sebe in odmisli tudi kakršno koli bolečino. V imenu soigralcev pravim, da smo veseli, da smo tu in dobili priložnost, o kateri razmišljamo že od samega začetka sezone – da vrnemo naslov v Ljubljano."

"Prišli smo do zastavljenih ciljev dokaj uspešno, v državnem prvenstvu smo imeli slabše in boljše tekme. Oboji smo povsem zasluženo v finalu. Maksimalno se bomo pripravili in šli v tekme z najvišjo motivacijo ter verjamem, da nam bo uspelo v Novo mesto prvič pripeljati dvojno krono," je v imenu branilcev naslova spregovoril eden izmed ključnih mož Krke Jaka Klobučar, ki je tako kot Drobnjak v svoji karieri igral za oba najboljša slovenska kluba.

Znova košarka v slovenskem hramu
Olimpija je lahko že odigrala zadnjo tekmo sezone v Stožicah, saj bo druga finalna v Tivoliju, šele četrta, ki je za enkrat še morebitna, pa šele v največji slovenski dvorani. "Nismo navajeni na Tivoli. Letos nismo bili nič v tej dvorani, le v avgustu nekaj časa. Zdaj ta teden treniramo tam. Toda tako pač je. Tivoli je hram slovenske košarke in Olimpija je tam dosegla največje uspehe oziroma odigrala najboljše tekme, tako da bomo odmislili, da ni to naša domača dvorana in odigrali najbolje. Vseeno pa bomo imeli tri ali štiri dni treningov več v tej dvorani kot Krka," je o prvi domači tekmi v finalu dejal Pipan, tekme v hramu slovenske košarke pa se veseli Džikić, ki pravi, da ima Tivoli rad, kjer je osvojil naslov tako z Olimpijo kot tudi prvega s Krko in da dvorana pod Rožnikom predstavlja realno opcijo za domače tekme Krke v Eurocupu, če bodo aktualni slovenski prvaki pridobili pravico nastopa v drugem najmočnejšem evropskem tekmovanju in seveda domačih tekem ne bi smeli igrati v Novem mestu.

DP (M) - LIGA TELEMACH

FINALE, prva tekma

Četrtek ob 20.00:
KRKA - UNION OLIMPIJA 0:0

Druga tekma, sobota ob 18.30:
UNION OLIMPIJA - KRKA (v Tivoliju)

Tretja tekma, torek, 27. 5., ob 20.00:
KRKA - UNION OLIMPIJA

Morebitna četrta tekma bo 29. maja, peta pa 31. maja.

Vse tekme bodo v prenosu na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

V odebeljenem tisku je izid v zmagah; igrajo na tri zmage.

Lahko rečemo, da je Krka favorit in tudi mora biti - glede na to, kaj se je dogajalo zadnja štiri leta. Za to jim rečem le kapo dol. Težko je braniti naslov in je nekoliko lažje tistemu, ki napada. Letos smo odigrali nekaj dvobojev z različnimi poteki in konci srečanj. Upam, da bo motivacija na visoki ravni in verjamem, da tisti, ki so lani že igrali, ne želijo še enkrat izgubiti finala.

Aleš Pipan