Aleksander Sekulić uspešno nadaljuje zastavljeno delo Aleksandra Džikića in je tako osvojil že drugo lovoriko na klopi Krke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Aleksander Sekulić uspešno nadaljuje zastavljeno delo Aleksandra Džikića in je tako osvojil že drugo lovoriko na klopi Krke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Aron Baynes je povzročal Krki ogromno težav pod obročema. Po izključitvi Avstralca in Jureta Lalića pa je bilo tako več prostora za Smiljana Pavića in Krkino igro po globini. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dvoboj novih organizatorjev igre Dominica Watersa in Jakova Vladovića, ki ga je dobil Hrvat. "Play" Krke je zbral 5 točk in 6 podaj, Waters pa je v statistiko uspel vpisati le 3 podaje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Edo Murić je imel na začetku tekme veliko težav s pokrivanjem Jake Blažiča. Nato ga je le uspel nekoliko omejiti in se razigrati tudi v napadu. Krilni košarkar Krke je prispeval 13 točk. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jaka Blažič je z odličnimi prodori povzročal Krki nemalo težav. Na koncu je bil s 25 točkami tudi prvi strelec obračuna. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Saša Filipovskega in njegove varovance čaka pred tekmami v Evroligi še ogromno dela. Najmočnejše tekmovanje na stari celini se začenja že 12. 10., ko bo Olimpija gostovala pri kvalifikantu, teden dni pozneje pa v Stožice prihaja Fenerbahče. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jaka Klobučar in Klemen Prepelič sta srečanje začela na "dvojki". Klobučar je dobro začel tekmo in dosegel 4 točke, vendar je bil pozneje povsem neviden. Prepelič pa se je razigral ob koncu polčasa. Ostrostrelec je zadel tudi tri mete izza črte in se ustavil pri 17 točkah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Krka je dobila prvo bitko sezone

Sezona se je tako začela v Grosupljem, ki ima po novem klub v prvoligaški druščini. Superpokalno lovoriko so obdržali aktualni državni prvaki, ki so zmaje premagali s 84:81. Igra v tem obdobju še jasno ni na visoki ravni. Moštvi še nista povsem uigrani in tako tudi nismo videli prave moči in odlik obeh zasedb. Morda je nekoliko stran na tehtnici v korist Krke prevesilo tudi to, da je ekipa zmajev povsem nova in se je popolna zbrala šele pred kratkim. Tudi v Novem mestu imajo spremenjeno zasedbo, ki pa skupaj trenira dalj časa od ljubljanske.

Tekma, kot je bilo pričakovati, ni navdušila, ponovila pa se je stara zgodba, da so obračuni najboljših dveh tekem izjemno razburljivi in izenačeni, v sami tekmi pa je bilo ogromno nihanj na obeh straneh. Dokaz pravega rivalstva med kluboma, ki je že večkrat pripeljalo do manjših incidentov, pa je bila tudi iskrica, ki je v tretji četrtini preskočila med Aronom Baynesom in Juretom Lalićem.

Brez Baynsa Olimpija popustila
Prav po izključitvi obeh centrov se je prelomilo srečanje. Avstralec v dresu Olimpije se je izkazal kot prava okrepitev in brez njega so bili Ljubljančani pod košem precej nebogljeni. Krka je to s pridom izkoristila in obrnila potek tekme v svojo korist. Tudi trener zmajev Sašo Filipovski je izključitev robustnega centra Olimpije kot eno izmed ključnih: " Zadovoljen sem lahko z napadom, saj smo dali preko 80 točk. Lahko bi jasno izgubili kakšno žogo manj. Tekmo sta odločila skok in obramba. To je bil ključ do zmage kot tudi izključitev Baynesa."

Z igro drugih visokih igralcev Filipovski ni bil zadovoljen: "V prvem polčasu nam je uspelo ujeti Krko, ko nam je nekoliko pobegnila. V tem delu igre nisem bil zadovoljen z obrambo, saj smo prejeli 40 točk. Imeli smo težave z njihovo igro po globini in s skokom. To se je nadaljevalo tudi v drugem delu. Bili smo premalo čvrsti. Dokler je Baynes igral pod košem, smo povedli za 10 točk in smo bili dovolj čvrsti pod obročem. Potem ko je bil izključen, nas je Krka napadala po globini. Naši centri niso dobro odgovorili. Omić in Bubnić nista dobro odigrala po globini. Na drugi strani smo v ključnih trenutkih naredili dve neumnosti. Rannikko je izgubil dve nepotrebni žog in Krka nam je pobegnila. Zaigrali smo vse na nič. Krka je bila v končnici bolj zbrana in je zadela te proste mete ter povsem zasluženo zmagala."

Sekulić ponosen na karakter igralcev
Več pozitivnih stvari je v predstavi svojih varovancev razumljivo našel trener Krke Aleksander Sekulić: "Lahko rečem, da sem zadovoljen s karakterjem igralcem, ki se jim je, kljub temu da smo že zaostajali in si je Olimpija priigrala kar lepo prednost, uspelo vrniti. Na koncu smo celo preobrnili rezultat v našo korist in s tem sem, jasno, lahko zadovoljen. Nisem zadovoljen, da smo jim dovolili, da so se zopet, kot po stari dobri navadi, vrnili in skoraj izsilili podaljšek. Iz praktično dobljene tekme smo prišli do negotovega zaključka."

"V prvem polčasu smo nadzorovali rezultat približno 17 minut, nato pa smo dopustili, da so v treh minutah mislim, da celo dali 18 točk. Ta manjši preobrat je Olimpiji dal krila. Tako so nadaljevali v drugem polčasu. Nato smo stopili skupaj. Morda je tudi izključitev obeh centrov dala nam večji zagon. Mislim, da smo zadnjo četrtino zelo pametno odigrali. Vsi so dali vse od sebe in po mojem mnenju je bilo to odločilno," je dodal Ljubljančan na novomeški Krki, ki je tako osvojil drugo lovoriko kot trener moštva iz dolenjske prestolnice.

V ključnih trenutkih zablestel Lorbek
Oba kluba, ki ju že med vikendom čakata prvi tekmi v jadranski ligi, imata precej spremenjeni zasedbi. Prvič je tako na uradnih tekmah kar nekaj igralcev obleklo nove dres. Najbolj je od novincev navdušil Domen Lorbek, ki je bil s 17 točkami najboljši strelec Krke. Krilni košarkar, ki je v preteklosti igral tudi za Olimpijo, je bil sijajen v odločilnih trenutkih in nakazal, da bo letos glavni nosilec igre Novomeščanov.

Kljub dobri obrambi zmajev se je še enemu Ljubljančanu v novomeškem dresu uspelo razigrati, ko je bilo to najbolj potrebno, in je z meti z razdalje Krki zagotovil odločilno prednost: "Sem se kar mučil celotno srečanje, saj so se nasprotniki dobro pripravili name. Mislim, da je odločil ekipni duh. Že v prvem polčasu smo igrali dobro in tudi povedli. Sledila je serija trojk Olimpije. Nismo našli rešitev za Blažiča, ki nas je ubijal s prodori in protinapadi. Na koncu sem zadel par pomembnih trojk in skupaj nam je uspelo pripeljati tekmo do konca."

Zmaga bo Krko ponesla za naslednje tekme
Slovenski reprezentant, ki je zaradi poškodbe izgubil vso lansko sezono, je prepričan, da bodo novo sezono košarkarji Krke uspešno odprli prav na krilih te zmage: "Pokazali smo, da smo ekipa. Stopili smo skupaj v pravem trenutku, zaigrali dobro v obrambi in mislim, da povsem zasluženo tudi zmagali. Menim, da nas bo ta zmaga ponesla. Ta psihološki trenutek je bil zelo pomemben. Ta uspeh nas lahko samo dvigne in gremo optimistično v novo sezono."

Nova sta oba prva organizatorja igre, ki sta bila nekoliko zadržana. Jakov Vladović je svojo kakovost v jadranski ligi že dokazal, Dominic Waters pa je sicer solidno vodil igro Olimpije, a je bil za Krkin koš Američan povsem nenevaren. Pod obročem se je za odlično okrepitev izkazal pri Olimpiji Baynes. V igri Dražena Bubnića na strani zmajev in izkušenega Jurice Golemca pri Krki je še preveč nihanj. Svoj delež je pri Olimpiji dodal Dylan Page, ki se je izkazal za koristnega, dokazal pa je tudi, da zna zadeti z razdalje.

Uspešno se je v Krkin dres vrnil tudi Jaka Klobučar. Erjon Kastrati je malo igral, Marko Pajić in Tomaž Bolčina pa nista stopila na parket. V vrsti Filipovskega so debitirali trije mladi reprezentanti. Alen Omić je imel veliko težav tako v napadu kot tudi v obrambi, Luka Rupnik je igral vsega dve minuti, Klemen Prepelič pa je bil zelo razigran, dosegel je tudi 17 točk, a je v končnici nekoliko popustil, vseeno pa se izkazal kot dobra okrepitev Olimpije. Pri Krki sta se poleg odličnega Lorbka najbolj izkazala Uroš Lučić in Edo Murić.

Blažičeva izjemna predstava premalo
Podobno kot Lorbek pri Krki je pri Olimpiji blestel Jaka Blažič, ki je skozi vso tekmo polnil nasprotnikov koš in na koncu zbral kar 25 točk, vendar je bilo tudi to premalo za ljubljansko zmago: "To je bila naša prva tekma v novi sezoni. Bili smo motivirani, tako kot smo pred vsako tekmo, kjer se osvaja lovoriko. Ni nam uspelo osvojiti tega superpokala. Po tem porazu se je treba hitro pobrati. Rezultatsko pomembna sezona starta v soboto. Gremo po tekmo po tekmo tako v ABA ligi kot tudi v Evroligi."

Blejec, ki je nakazal, da je naredil velik korak naprej glede na lansko sezono, je ujel še šest odbitih žog, z odličnimi prodori pa je predstavljal za obrambo Krke nerešljivo uganko. Po porazu je bil mladi košarkar, ki se je z novo sezono preselil na krilni položaj, zelo razočaran, a verjame, da bo že z naslednjo tekmo bolje: "Na koncu smo dobili preveč točk. Rezultat je bil previsok. Morda je to atraktivno za gledalce, zagotovo pa ni dobro za nas, ki se pripravljamo na nasprotnika in ne bi smeli dovoliti tolikšnega števila točk. Ni nam uspelo zaustaviti Krkinih glavnih nevarnosti. Se še učimo in mislim, da bomo že naslednjo tekmo bolje odigrali."

Krka je dobila prvo bitko sezone