LeBron James je junija kronal izjemno kariero. Zdaj ga bo težko ustaviti na poti do novega naslova. Foto: Reuters
LeBron James je junija kronal izjemno kariero. Zdaj ga bo težko ustaviti na poti do novega naslova. Foto: Reuters
Ray Allen
Ray Allen ima zlato roko, z njim bo Miami še precej bolj nevaren. Foto: Reuters
Richard Hamilton in Derrick Rose
Derrick Rose še ni okreval po hudi poškodbi kolena. Foto: EPA
Rajon Rondo
Rajon Rondo se je razvil v izjemnega igralca, v Bostonu bodo gradili ekipo okoli njega. Foto: EPA
Andrew Bynum
Andrew Bynum je bil v Los Angelesu precej v senci Kobeja Bryanta, v Philadelphii bodo gradili ekipo okoli njega. Foto: Reuters
Doug Collins
Doug Collins je preporodil Sixerse, ki so vsako leto močnejši. Foto: EPA
Mike Woodson
Trener Mike Woodson je stabiliziral igro New Yorka v obrambi. Foto: EPA
Mihail Prohorov
Mihail Prohorov je zgradil močno ekipo v Brooklynu, ki pa še vedno ni sposobna poseči po najvišjih mestih. Foto: EPA
Joe Johnson
Joe Johnson se je po sedmih letih igranja v Atalnti preselil v Brooklyn. V letošnji sezoni bo zaslužil skoraj 20 milijonov ameriških dolarjev. Foto: Reuters
Beno Udrih
Beno Udrih bo vstopal iz klopi pri Bucksih. Foto: EPA

resničil dolgoletne sanje, v Miami je prišel po prstan, uspelo mu je v drugi sezoni. Na Vzhodu bo glavni tekmec Chicago, Biki pa zelo pogrešajo Derricka Rosa.

V lanski končnici Vročica ni delovala prepričljivo v polfinalu in finalu Vzhoda. Indiana je imela prednost z 2:1 v zmagah, na četrti tekmi pa pobudo, a James je bil v ključnih trenutkih sijajen. Boston je v finalu vzhodne konference vodil s 3:2 v zmagah in imel šesto tekmo doma, kjer je LeBron dosegel izjemnih 45 točk, od tega kar 30 v prvem polčasu. V velikem finalu je bil Heat s 4:1 boljši od Oklahome. V noči s torka na sredo bodo prejeli prstane pred tekmo z Bostonom.

Allen dodana vrednost Miamija
Glavna okrepitev prestopnega roka je Ray Allen. Rekorder po številu zadetih trojk (2.718) je zavrnil podaljšanje pogodbe z Bostonom, kjer bi v dveh leih prejel 12 milijonov ameriških dolarjev. Zanimal ga je naslov, najboljše možnosti pa ima vsekakor v Miamiju, kjer je podpisal dveletno pogodbo, prejemal bo tri milijone zelencev. Poleti je moral na operacijo levega gležnja, zato še ni pripravljen na najvišji ravni, a ob tako močni klopi mu trener Erik Spoelstra ne bo namenjal preveč minut. Že na uvodni tekmi se bo pomeril z nekdanjimi soigralci, največji uspeh kariere je dosegel leta 2008, ko je Boston v finalu premagal LA Lakerse.


Z Allenom je pri Seattlu blestel Rashard Lewis, 33-letni krilni igralec je podpisal dveletno pogodbo s Heatom. V zadnjih letih je njegova kariera zelo nazadovala, pri Seattlu in Orlandu je bil med nosilci igre, zadnji dve sezoni v Washintonu pa je bil le še bleda senca nekdanjega igralca All Star. Pri Miamiju zares ne manjka ostrostrelcev, lani sta v končnici blestela tudi James Jones in Mike Miller.
Dwyane Wade in Chris Bosh sta prepustila vodilno vlogo na igrišču Jamesu, ki je pri 27 letih na vrhuncu moči.
Rose bo odsoten še dolgo časa
Chicago je v lanski sezoni doživel pravi šok na uvodni tekmi končnice. Derrick Rose si je hudo poškodoval koleno proti Philadelphii, Bullsom se ni uspelo pobrati, doživeli so štiri poraze in presenetljivo izpadli, potem ko so redni del sezone zaključili na prvem mestu Vzhoda. 25-letni Rose še vedno okreva po operaciji, po najslabšem scenariju naj bi se vrnil šele marca, verjetno pa še prej, a vseeno čaka Bike težko delo brez motorja igre. V United Center sta prišla branilca Nate Robinson in Marco Bellnelli, ki sta odlična v napadu, precej slabša pa v obrambi, strogi trener Tom Thibodeau pa je velik zagovornik obrambne igre.
Omer Ašik je bil zelo pomemben pod obročema, a je odšel v Houston. Prišel je veteran Nazr Mohammed, ki bo združil moči z Joakimom Noahom in Carlosom Boozerjem. Bullsi so z zdravim Rosom resni kandidati za veliki finale, kjer so bili zadnjič leta 1998 z legendarnim Michaelom Jordanom.
Veteran Terry bo združil moči z udarnim triem
Boston je odhod Allena zelo dobro nadomestil. Iz Dallasa je prišel Jason Terry, ki je v šampionski sezoni Mavericksov odigral življenjske tekme in bil ob Dirku Nowitzkemu najbolj zaslužen za prstane v Teksasu. 35-letni "Jet" je sposoben zadeti veliko število trojk v zaporedju. Ko se razigra, ga ni mogoče ustaviti. Iz Houstona je prišel Courtney Lee, ki je pred tremi leti že igral v finalu z Orlandom. S klopi bo prihajal tudi Leandro Barbosa, ki je večino kariere igral za Phoenix.
Rondo zdaj glavni v TD Gardnu
Uspešni trener Doc Rivers ima še vedno veliko trojico. Rajon Rondo se je razvil v nosilca igre Celticsov, ima sijajen pregled nad igro, izjemen prodor, tudi met je v zadnji sezoni precej izboljšal. Kevin Garnett je pri 36 letih še vedno lačen zmag. Mnogi strokovnjaki so po koncu lanske sezone dejali, da se bo upokojil, a je podaljšal pogodbo za tri leta. S Paulom Pierceom sta še vedno izjemena naveza, v rednem delu naj bi imela manjšo minutažo, v končnici pa sta lahko še vedno nevarna.
Bynum novi adut Sixersov
V Philadephii se je vse spremenilo s prihodom Douga Collinsa leta 2010. Trener, ki je bil najbolj priznan televizijski analitik, je vnesel zmagovalno mentaliteto. To se je lepo videlo lani v končnici, ko so Sixersi izločili Bullse in šele po sedmih tekmah morali priznati premoč Bostonu. Collins se je zavedal, da za še višje cilje nujno potrebuje dominantnega centra. V menjavi igralcev je dobil Andrewa Bynuma, igra se bo zdaj vrtela okoli nekdanjega igralca LA Lakersov. Pod košem sta še Spencer Hawes in muhasti Kwame Brown.
Odšel je Andre Iguodala, ki je bil zaščitni znak kluba v zadnjih letih, zdaj bosta v ospredju Jrue Holiday in Evan Turner. Klop bo brez Louja Williamsa precej manj močna, Jason Richardson je še vedno sposoben nizati trojke. Zelo zanimiva ekipa s svetlo prihodnostjo.
Bird zapustil Pacerse
Larry Bird je zgradil sijajno ekipo Indiane, poleti pa je odšel. Nosilec igre je še vedno Danny Granger, odlični center Roy Hibbert je podaljšal pogodbo, tudi George Hill ostaja v Indianapolisu, kjer so se pred kratkim veselili naslova v Ligi WNBA. Odšel je Darren Collison. Trener Frank Vogel zelo uspešno vodi Pacerse, njegov glavni pomočnik je Brian Shaw, ki se je veliko naučil pri Philu Jacksonu v Los Angelesu.
Društvo veteranov v Madison Square Gardnu
V New Yorku že štirideset let čakajo na naslov. Carmelo Anthony in Amare Stoudemire sta glavna zvezdnika, ki pa na igrišču velikokrat ne sodelujeta najbolje. Stoudemire bo počival vsaj šest tednov, saj je obnovil poškodbo levega kolena na pripravljalni tekmi proti Torontu 19. oktobra. Knicksi imajo številne veterane. Jason Kidd je prišel iz Dallasa, organizator igre ima že 39 let. Marcus Camby se je vrnil v New York, kjer je uspešno igral med letoma 1998 in 2002. Center ima zdaj že 38 let, pomagal pa naj bi Tysonu Chandlerju. Kurt Thomas jih je dopolnil že 40, Rasheed Wallace je junija 2010 po porazu z Bostonu na sedmi tekmi finala proti LA Lakersom končal kariero, a si je premislil in se pridružil moštvu veteranov.
Trener Mike Woodson bo imel težko delo, vsekakor pa je njegova filozofija precej boljša od predhodnika Mika D'Anthonija, ki ni poznal obrambne igre. Odšel je ljubljenec občinstva Jeremy Lin, v Madison Square Garden se je vrnil Raymond Felton.

Hawksi poslali Johsona v Brooklyn

Atlanta je bila zadnja leta odvisna od Joeja Johnsona, ki je prejemal ogromno plačo, a se je poleti preselil v Brooklyn. Iz Philadelphie je prišel Lou Williams, iz Utaha pa Devin Harris. Al Horford je lani izpustil kar 55 tekem, z njim bodo Hawski precej močnejši pod obročema. Josh Smith je zelo dober v obrambi, trenerja Larryja Drewa pa skrbi kratka klop. Generalnemu manedžerju Dannyju Ferryju je uspelo sestaviti cenejšo ekipo, poleti bo imel veliko prostega denarja za okrepitve.
Netsi v novem mestu ciljajo na končnico
Netsi so se po 35 letih v New Jerseyju preselili v Brooklyn. Septembra so odprli novo dvorano Barclays Center, ki je ena izmed najbolj modernih v ligi, sprejme 17.734 gledalcev. Bogati lastnik Mihail Prohorov si je zelo želel Dwighta Howarda, a mu ni uspelo izpeljati posla. Prišel je Joe Johnson iz Atlante, podaljšala sta Brook Lopez in Kris Humphries. Motor igre je Deron Williams, že sredi lanske sezone je iz Portlanda prišel Gerald Wallace. Trener Avery Johnson bo letos pod pritiskom, saj ima dovolj potenciala za končnico.
Magici brez Howarda v težkem položaju
V Orlandu se začenja obdobje po Dwightu Howardu. Magici so bili ekipa, ki je slonela na najboljšem centru lige. Pod košem nimajo ustrezne zamenjave, Gustavo Ayon to prav gotovo ni. Iz Denverja je prišel Aaron Afflalo, podaljšal je Jameer Nelson. Hedo Türkoglu pri 33 letih zasluži prek enajst milijonov na sezono. Novi trener je Jacque Vaughn, ki je zamenjal Stana van Gundyja. Uspešni strateg je moral oditi zaradi sporov s Howardom, ki pa je nato prav tako zapustil Florido. Obeta se težka sezona.
Udrih bo menjal Jenningsa
Andrew Bogut se je po sedmih letih igranja za Milwaukee preselil v Oakland h Golden Statu. Pod košem bosta Samuel Dalembert in Joel Przybilla. Motor ekipe bo Monta Ellis, ki je izjemen strelec. Organizator igre je Brandon Jennings, njegova menjava pa Beno Udrih, ki je na pripravljalnih tekmah v povprečju igral 17 minut, dosegal pa je 7 točk in 3,6 podaje na srečanje. V letošnji sezoni bo v žep pospravil 7.372.000 zelencev.

A. G.