Russell Westbrook in Kevin Durant sta lani Oklahomo popeljala vse do finala, kjer pa je Miami slavil s 4:1. Foto: Reuters
Russell Westbrook in Kevin Durant sta lani Oklahomo popeljala vse do finala, kjer pa je Miami slavil s 4:1. Foto: Reuters
Serge Ibaka
Serge Ibaka je lani podelil kar 3,6 blokade na tekmo, kar je bilo največ v Ligi NBA. Foto: Reuters
Dwight Howard
Dwight Howard bo potreboval še kar nekaj časa, da bo ulovil pravo formo po daljši odsotnosti. Foto: Reuters
Steve Nash
Steve Nash je bil veliki tekmec Lakersov še leta 2010 v finalu Zahodne konference. Foto: Reuters
Metta World Peace in Kobe Bryant
Kobe Bryant lovi šesti prstan, po dveh sušnih letih ima velike apetite. Foto: Reuters
Tony Parker, Tim Duncan in Manu Ginobili
Tony Parker, Tim Duncan in Manu Ginobili tvorijo udarni trio Spursov že vse desetletje. Foto: EPA
Gregg Popovich
Gregg Popovich je bil lani izbran za trenerja leta. Foto: EPA
Blake Griffin in Chris Paul
Chris Paul je preporodil Clipperse. Foto: Reuters
Dirk Nowitzki in Serge Ibaka
Dirk Nowitzki je imel na začetku pripravljalnega obdobja velike bolečine v kolenu, zato se je odločil za operacijo. Foto: EPA
Ricky Rubio in Kevin Love
Ricky Rubio in Kevin Love bosta zaradi poškodb izpustila uvod v sezono. Foto: EPA
Jeremy Lin in Rodrigue Beaubois
Jeremy Lin je lani opozoril nase v New Yorku, v Houstonu pa naj bi postal glavni zvezdnik ekipe. Foto: EPA
Goran Dragić
Goran Dragić je med letoma 2008 in 2011 že igral za Sunse. Foto: EPA

Lani je Thunder v polfinalu Zahodne konference s 4:1 izločil Lakerse, nato je s 4:2 ugnal še San Antonio, v finalu pa je bil Miami močnejši v petih tekmah. Mlada ekipa je plačala davek neizkušenosti. Če bi vsi nosilci igre ostali, bi Oklahoma veljala za favorita na Zahodu, po odhodu Hardna v Houston in prihodu talentiranega, a muhastega Kevina Martina pa bo boj za prevlado popolnoma odprt.

Durantu manjka le še prstan
Russell Westbrook
in Kevin Durant sta imela lani sanjsko sezono, vendar sta obstala na zadnji stopnici. V finalni seriji se je videlo, da tudi klop Thunderja ni najboljša. Harden je bil šesti najboljši igralec lige, drugi igralci pa so prispevali premalo. Nick Collison je zelo koristen, Eric Maynor še ni v najboljši formi po poškodbi kolena. Pod košem sta Kendrick Perkins in Serge Ibaka odlična v obrambi, v napadu pa velikokrat prispevata premalo.

24-letni Durant, ki je blestel tudi na olimpijskih igrah v Londonu, je lani že tretjič zapored postal najboljši strelec lige. V rednem delu je dosegal 28 točk na srečanje, v končnici pa kar 28,5. Vedno deluje umirjeno in ni eden izmed klasičnih zvezdnikov lige. Westbrook ima popolnoma drugačen značaj, v ključnih trenutkih lahko naredi sijajno potezo, ki jemlje sapo, takoj zatem pa še večjo neumnost. Na četrti tekmi finala je dosegel kar 43 točk, a ni razigral soigralcev, Miami je dobil tekmo in na koncu tudi serijo.

V štirih letih z dna tik pod vrh
Trener Scott Brooks je leta 2008 začel z ničle, imel pa je veliko mladih upov. V sezoni 2008/09 je Thunder začel s tremi zmagami in 29 porazi, lani je prišel do velikega finala. 47-letni Brooks, ki je leta 1994 osvojil prstan s Houstonom (bil je soigralec nepozabnega Hakeema Olajuwona), je poleti podaljšal pogodbo. Pričakovanja so velika in letos bi samo naslov zadovoljil velike apetite.

Kar osem porazov Lakersov na pripravljalnih tekmah
Lakersi so imeli ogromno težav s poškodbami v pripravljalnem obdobju. Izgubili so vseh osem tekem, vse druge ekipe pa so dobile vsaj eno srečanje. Še nobena ekipa ni osvojila naslova v Ligi NBA, potem ko je ostala brez zmage v pripravljalnih tekmah. Udarna peterka je le enkrat igrala skupaj.

Najboljši center lige Howard je zamenjal drugega najboljšega centra lige Andrewa Bynuma, ki je odšel v Philadelphio. 26-letni Howard ni igral več kot pol leta zaradi poškodbe hrbta. V Orlandu je bil prava ikona, a naslova ni bilo. Še najbližje je bil leta 2009, ko so Magici v finalu izgubili prav proti Lakersom z 1:4 v zmagah. Howardu se pogodba izteče po koncu sezone, nobena skrivnost pa ni, da si ga bogati lastnik Brooklyn Netsov Mihail Prohorov zelo želi videti v svoji ekipi, pri tem pa ne bo varčeval. Če bo Lakersom šlo slabo v letošnji sezoni, je podaljšanje pogodbe štirikratnega najboljšega skakalca lige pod velikim vprašajem. Howard bi rad postal legenda kluba, pri Lakersih pa je zgodovina kluba izjemno bogata, samo na centrskem položaju so se med nesmrtne vpisali Wilt Chamberlain, Kareem Abdul-Jabbar in Shaquille O'Neal.

Kobe najboljši zaslužkar lige
V torek prihaja v Staples Center Dallas, nastop Kobeja Bryanta pa je zelo vprašljiv zaradi poškodbe desnega stopala pred tednom dni. Kobe se bo znova podal v lov na šesti prstan, zelo rad bi se izenačil z legendarnim Michaelom Jordanom. Tudi po plači mu lepo sledi, v letošnji sezoni bo v žep pospravil kar 27,8 milijona ameriških dolarjev, v naslednji sezoni pa celo 30,4 milijona. Jordan je v sezoni 1997/98 zaslužil več kot 33 milijonov, Chicago pa je bil takrat zadnjič prvak.

Nash pri 38 letih poln energije
V zadnjih letih so imeli Jezerniki veliki težave na položaju organizatorja igre. Rešitev so našli v Stevu Nashu, ki je bil dolga leta velik tekmec Lakersov v končnici. Pri 38 letih je prišel po prstan, še vedno ima izjemen pregled nad igro, vedno najde soigralca in tudi roka se mu ne zatrese v ključnih trenutkih. Metta World Peace (bolj znan kot Ron Artest) je lani igral s preveč kilogrami, letos se je poleti bolj držal nazaj, od njegove obrambe bo veliko odvisno. Pau Gasol je že sodeloval pri dveh naslovih, v navezi s Howardom pod košem bo še nevarnejši.

Jamison adut s klopi
V lanski sezoni je bila težava klop, Antawn Jamison je prišel iz Clevelanda, pri 36 letih je še vedno zelo nevaren. Jordan Hill se je lani izkazal v končnici, prišla sta še branilca Jodie Meeks in Chris Duhon. Na klopi bo drugo leto zapored sedel Mike Brown, ki ga imajo novinarji zelo radi, saj vse skupaj razlaga na dolgo in široko. Tudi s sodniki se rad pogovarja in niti za sekundo ni pri miru na klopi. Pravo nasprotje predhodnika Phila Jacksona, ki je v umirjenem slogu osvojil enajst naslovov, pet z Lakersi.

Duncan in Popovich skupaj že 15 let
Že nekaj let zapored se ugiba, da bo Tim Duncan odigral zadnjo sezono. 36-letni center je 10. julija šokiral vse poznavalce, ko je podpisal novo triletno pogodbo. Lani so Spursi presenetili, ko so končali redni del Zahoda na vrhu s 60 zmagami, nato pa v konferenčnem finalu morali priznati premoč Oklahomi, čeprav so vodili že z 2:0 v zmagah. Ekipa je ostala skupaj, Manu Ginobili in Tony Parker že vse desetletje navdušujeta, zelo pomembno vlogo ima tudi Danny Green, ki se ob lanskem "lockoutu" ni izkazal pri Unionu Olimpiji. Veterana sta tudi Stephen Jackson in Matt Bonner, ki sta natančna pri metih izza črte.

Zimzeleni Gregg Popovich (v lanski sezoni je bil drugič izbran za trenerja leta) je že 16 let na klopi Spursov, skupaj z Duncanom se je veselil štirih naslovov (1999, 2003, 2005 in 2007), letos San Antonio ni favorit, lahko pa bi v končnici pokvaril načrte marsikateri ekipi.

Clippersi vsako leto močnejši
Velike načrte imajo tudi Clippersi, ki se vsako sezono krepijo. Težavam Blaka Grifina s koleni ni videti konca, DeAndre Jordan še ni pokazal vsega znanja. S prihodom Chrisa Paula v lanski sezoni se je vse spremenilo. Tudi klop je zelo močna, prišli so Grant Hill, Matt Barnes in Lamar Odom. Izjemen talent je branilec Eric Bledsoe. Trener Vinny Del Negro je pod pritiskom, saj so pričakovanja velika. Navijači si želijo primata v Los Angelesu, kjer so Lakersi že desetletja kralji.

Nowitzki bo okreval vse do decembra
Dallas je junija 2011 osvojil naslov, MVP finala je bil Dirk Nowitzki. Ekipa se je v letu in pol zelo spremenila, Nemec je moral sredi oktobra na operacijo desnega kolena, vrnil naj bi se decembra. Po odhodu veterana Jasona Kidda v New York in Jasona Terryja v Boston bosta pri Mavericksih na branilskih položajih igrala O. J. Mayo in Darren Collison.
Lastnik Mark Cuban si je zelo želel privabiti Derona Williamsa, a mu ni uspelo. Na centrskem položaju je v šampionski sezoni blestel Tyson Chandler, zdaj bosta breme nosila Chris Kaman in Elton Brand. Zelo pomembni bosta tudi vlogi veteranov Shawna Mariona in Vincea Carterja. Lani so Mavsi izpadli v uvodnem krogu, s 4:0 je bila boljša Oklahoma. Trener Rick Carlisle se je dokazal za odličnega taktika, letos bo uspeh že preboj v končnico.

Nuggetsi dobro nadomestili odhod Anthonyja
Denver je lani izpadel v uvodnem krogu končnice, po hudem boju so bili po sedmih tekmah boljši Lakersi. Andre Igoudala je bil nosilec igre v Philadelphii, po osmih letih igranja za Sixerse se je avgusta preselil v Kolorado. JaVale McGee je prišel iz Washingtona, podpisal je štiriletno pogodbo, v žep bo pospravil 44 milijonov zelencev. Danilo Gallinari lani ni izpolnil visokih pričakovanj. Odlično se razvija hitri Ty Lawson, s klopi pa prihaja veteran Andre Miller, ki je v končnici zelo koristen. Po odhodu Carmela Anthonyja so številni napovedovali težke čase Nuggetsom, staremu mačku Georgeu Karlu pa je uspelo odlične posameznike povezati v celoto. Letos je cilj drugi krog končnice.

Love in Rubio bosta izpustila začetek
Po odhodu Kevina Garnetta v Boston je Minnesota dolgo gradila ekipo. Trener Rick Adelman ima letos močno moštvo, a velike težave s poškodbami nosilcev igre. Na začetku sezone ne bo mogel računati na Rickyja Rubia. Španec bo zaradi poškodbe kolena (poškodoval se je na tekmi proti LA Lakersom 9. marca) manjkal najmanj do sredine decembra. Kevin Love si je pred dvema tednoma zlomil desno roko, počival bo še šest tednov.
Love je v lanski sezoni v povprečju dosegal 26 točk in 13,3 skoka. Bil je nosilec igre Volkov in eden najboljših krilnih centrov v ligi. Januarja je podaljšal pogodbo za štiri leta, prejel bo 60 milijonov ameriških dolarjev. Julija se je iz Moskve v Ligo NBA vrnil Andrej Kirilenko, ki se je dokazal v dresu Utaha med letoma 2001 in 2011. Brandon Roy je lani zaradi velikih težav s koleni končal kariero, letos poleti se je odločil, da se vrne. Številne ekipe so se zanimale zanj, podpisal pa je za Minnesoto. 28-letni branilec je pet let igral za Portland.

Harden, Lin in Ašik po minutažo v Houston
Houston ima zelo spremenjeno zasedbo. V soboto sta v menjavi igralcev prišla James Harden, ki bo nosilec igre, in Daequan Cook. Jeremy Lin, ki je lani navduševal v Madison Square Gardnu, prav tako računa na veliko minutažo. Center Omer Ašik ni dobil dovolj priložnosti v Chicagu, pri Rocketsih bo začenjal tekme. Trener Kevin McHale bo imel težko nalogo, saj bo treba vzpostaviti pravo kemijo v ekipi, ki je sestavljena iz vseh vetrov.

Dragić režiser igre Phoenixa
Phoenix se bo težko prebil v končnico. Goran Dragić se je po sezoni v Houstonu vrnil v Arizono, kjer bo organiziral igro. Po odhodu Steva Nasha bo nosil glavno breme. Na pripravljalnih tekmah so Sunsi zmagali štirikrat, trikrat pa izgubili, Dragić je začel vseh sedem tekem. V povprečju je dosegal 9,1 točke in 5,4 podaje v 20 minutah igre.

Memphis je obdržal ogrodje ekipe. Zach Randolph je lani izpustil večino rednega dela zaradi poškodbe, Darrell Arthur in Marreese Speights sta podaljšala pogodbi, v Dallas je odšel O. J. Mayo.

Portland je lani zaostal za pričakovanji. Novi trener Terry Stotts veliko stavi na Damiana Lillarda (6. izbor na naboru), ki naj bi vodil igro. Nosilca igra sta LaMarcus Aldridge in Nicolas Batum.

Utah si želi na pota stare slave, na pripravljalnih tekmah so Jazzerji nadigrali Lakerse, blesteli so predvsem pod obročema, kjer igrajo Al Jefferson, Paul Millsap, Enes Kanter in Derrick Favors. Trener Tyrone Corbin je uspešno nasledil Jerryja Sloana, lani je Utah dobil 36 tekem (od skupno 66).