Čeprav je Dwyane Wade dosegel 38 točk, je Miami na domačem parketu klonil. Foto: Reuters
Čeprav je Dwyane Wade dosegel 38 točk, je Miami na domačem parketu klonil. Foto: Reuters
Jonas Valančiunas
Jonas Valančiunas je blestel v prvem polčasu, nato pa zaradi poškodbe tekme ni mogel nadaljevati. Foto: Reuters
Četrta tekma serije bo v ponedeljek. Foto: Reuters
Portland - Golden State
Trail Blazersi so napovedali, da bodo še trd oreh branilcem naslova. Foto: Reuters
Trail Blazers - Warriors
Damian Lillard je z več kot 25 točkami na zadnjih štirih tekmah končnice postal prvi Trail Blazer s takšnim dosežkom po legendarnemu Arvydasu Sabonisu. Foto: Reuters

Po podaljških na prvih dveh tekmah se je tretje srečanje serije le končalo po rednem delu, a bilo prav tako izjemno razburljivo, Toronto pa je z zmago v American Airlines Areni izničil brejk Miamija s prve tekme v Kanadi. Heati so na domačem parketu na zadnjih 16 tekmah klonili šele tretjič. Junak je bil Kyle Lowry, ki je razočaral predvsem na prvi tekmi, tokrat pa je blestel s 33 točkami. Še pet več jih je pri Miamiju dal Dwyane Wade, drugi strelec gostiteljev pa je bil z 12 točkami Goran Dragić, ki je imel v zadnji četrtini težave z osebnimi napakami in je večino končnice spremljal s klopi. Slovenski organizator igre, ki je blestel na prvih dveh tekmah serije, ko je dal skupaj 46 točk, v statistiko pa je vpisal še tri skoke in podajo.

Poškodbi prvih dveh centrov
V uvodni četrtini so pobudo prevzeli gostje in si priigrali sedem točk naskoka. Na začetku druge četrtine je Miami ostal brez prvega centra Hassana Whitesida, ki je v skoku nesrečno trčil z Loulom Dengom in zaradi težav z desnim kolenom končal obračun. Kljub odsotnosti izvrstnega obrambnega košarkarja so Heati ujeli edino kanadsko moštvo v ligi in po zaslugi Joeja Johnsona celo povedli, vendar pa so imeli Raptorsi pripravljen takojšen odgovor in do odmora je razlika celo narasla na devet. Šest sekund pred koncem je bil zaostanek Miamija celo 11 točk, kot je bil pod košem uspešen Jonas Valančiunas, a je tik pred koncem zadel še Udonis Haslem. Dragić je v prvi polovici tekme dal osem točk, a izgubil tudi štiri žoge.

Na začetku tretje četrtine pa je brez prvega centra ostala tudi gostujoča zasedba, potem ko si je Valančiunas poškodoval gleženj. Izvrstni Litovec je blestel v prvem polčasu, ko je vpisal dvojni dvojček, saj je dosegel 16 točk, obenem pa ujel še deset odbitih žog. Gleženj si je Valančiunas poškodoval, ko je stopil na Wadovo nogo. Po odhodu Litovca iz igre je do zadnje četrtine Miami naredil serijo 32:13, v tem obdobju pa je Wade prispeval kar 18 točk. Prvi zvezdnik franšize s Floride je tri minute pred koncem, ko je bila gostujoča prednost še deset, zadel dve trojki in približal Heate. V zadnji minuti tretje četrtine je dvakrat zadel z razdalje in poskrbel za izenačenje.

V končnici dvoboj Lowry - Wade
Skoraj šest minut je trajal strelski mrk Toronta in v tem času je Miami prešel v vodstvo. Povedel je že za šest, nato pa so pet točk zapored dosegli Raptorsi in Erika Spoelstro prisilili v minuto odmora. Vse niti igre v Miamijevem napadu je imel v rokah Wade, ki je polnil koš in tudi s podajami razigraval soigralce, a v končnici je bil nekajkrat nezbran, Lowry pa je dve minuti do konca zadel izza črte, nato pa je bil dvakrat natančen še s črte prostih metov za 87:82.

Toronto bi lahko tekmo že odločil, a je DeMar DeRozan poskušal na silo, na drugi strani pa je z izvrstnim prodorom Wade 52 sekund do konca približal na -1. Lowry je 20 sekund kasneje zadel s polrazdalje. Znova je odgovornost prevzel Wade in položil za 89:88. 20 sekund pred koncem je Johnson po podaji Wada zgrešil trojko, DeRozan pa je s črte prostih metov potrdil zmago Raptorsov. Wade je vmes skušal s trojko priključiti, a ko je metal iz težkega položaja, se je žoga odvrtela iz obroča. 16 sekund pred koncem je Spoelstra na parket znova poslal Dragića, ki je sicer končnico zaradi petih osebnih napak presedel na klopi.

Portland s pametno igro do znižanja
Na drugi sobotni tekmi je Portland presenetljivo kar za 12 točk premagal branilca naslova Golden State (120:108). Junak znižanja na 1:2 je bil Damian Lillard s 40 točkami, kar je njegov rekord v končnicah.

"Mislim, da smo igrali veliko pametneje kot nazadnje in smo jih dobro izzvali. Nocoj jim nismo dovolili, da bi se vrnili v igro in smo vse do konca delali dobre stvari," je bil razumljivo zadovoljen Lillard.

Tokrat se je Bojevnikom poznala odsotnost najboljšega košarkarja Lige NBA Stepha Curryja, ki po zvinu desnega kolena na 4. tekmi serije s Houstonom še vedno ni okreval. Ob polčasu so Trail Blazers vodili z 58:46, ob Lillardu sta redno zadevala še Al Farouq Aminu (23 točk in 10 skokov) in C. J. McCollum (22 točk), s čimer prednost gostiteljev ni bila niti enkrat resno ogrožena. Pri poražencih sta sicer izstopala Draymond Green s 37 točkami in Klay Thompson s 35, a sta bila brez ustrezne podpore.


Vzhod, polfinale:
MIAMI (3) - TORONTO (2) 1:2
91:95 (19:23, 21:26, 28:19, 23:27)
Wade 38 (13/25 iz igre), Dragć 12 (5/14 iz igre), 3 skoki, 1 podaja v 29 minutah, Johnson 10, Haslem in Green po 8, Whiteside 6, Deng in McRoberts po 4, Richardson 1; Lowry 33, DeRozan 19, Valančiunas 16 in 12 skokov, Patterson 9, Carroll 6, Ross 5, Joseph 4, Biyombo 3.

Nedelja:
ATLANTA (4) - CLEVELAND (1) 0:3


Zahod, polfinale:
PORTLAND (5) - GOLDEN STATE (1) 1:2
120:108 (22:28, 36:18, 35:34, 27:28)
Lillard 40 (8/13 za tri) in 10 podaj, Aminu 23 (8/9 iz igre, 4/5 za tri) in 10 skokov, McCollum 22, Krabbe 10, Davis in Henderson po 8, Plumlee 5, Harkless 3, Roberts 1; Green 37 (8/12 za tri), 9 skokov in 8 podaj, Thompson 35 (5/9 za tri), Barbosa 10, Barnes 7, Bogut in Clark po 6, Livingston 5, Igoudala in Ezeli po 1.

Nedelja:
OKLAHOMA CITY (3) - SAN ANTONIO (2) 1:2

V krepkem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.