Pri KZS-ju so napovedali, da bo Lipko v času pred EP-jem obiskoval šole, vrtce ter velike športne dogodke. Foto: KZS
Pri KZS-ju so napovedali, da bo Lipko v času pred EP-jem obiskoval šole, vrtce ter velike športne dogodke. Foto: KZS

Organizatorji tekmovanja so bili v zadnjem času zelo aktivni, saj se pripravljajo na atraktivni žreb, določili so prizorišče slovenskih tekem v predtekmovanju, izbrali pa so tudi uradno maskoto turnija.

Žreb skupin za EuroBasket bo v nedeljo ob 18.00. Ogledali si ga boste lahko le na TV Slovenija 2 in MMC TV.

Enako poimenovanje v vseh jezikih
Maskota se imenje Lipko, izhaja pa iz slovenskega imena za drevo lipa. Beseda lipa je sicer slovanskega izvora. Lipko se enako zapisuje v vseh jezikih rabe in na trgih, kjer bo prisoten.

Že pred 20 leti prepoznaven simbol
Lipko je bil izbran na posebnem natečaju. Ustvaril ga je oblikovalec Boris Lutman iz studia Lutman, sicer zamejski Slovenec, ki že vrsto let dela v Ljubljani. Za idejo se je odločil, ker je bil simbol lipe v 90. letih prepoznan kot slovenski turistični simbol, ki ima še danes ogromno simbolno moč. Vzročno je lipa seveda močno prisotna v slovenski zgodovini, saj je veljala za drevo, pod katerim so se zbirale generacije, in mesto, kjer so se sprejemale pomembne odločitve. Avtor je s tem želel poudariti modrosti prednikov.

Sožitje narave in človeka
Maskota poudarja sožitje narave in človeka. To sožitje je povsem naravno, saj je Slovenija ena najbolj zelenih dežel v Evropi, zaradi svoje naravne slikovitosti in raznolikosti pa so naravni simboli ključni za predstavljanje Slovenije.

Pomen pozitivnega odnosa do narave in okolja
Pri Košarkarski zvezi Slovenije so prepričani, da je Lipko prva "zelena" maskota evropskih prvenstev, zato bo imel še posebno simbolno moč, poleg vrednot države in prvenstva bo namreč predstavljal tudi pomen pozitivnega odnosa od narave in okolja. Lipko tako ni samo maskota, ampak je tudi vzornik.