V Barceloni si je Boštjan Nachbar ogledal tudi tekmi svetovnega prvenstva, ki ju je igrala Slovenija, v Sant Jordiju je spodbujal svoje nekdanje soigralce. Foto: MMC RTV SLO/T. J.
V Barceloni si je Boštjan Nachbar ogledal tudi tekmi svetovnega prvenstva, ki ju je igrala Slovenija, v Sant Jordiju je spodbujal svoje nekdanje soigralce. Foto: MMC RTV SLO/T. J.

Po sezoni sem ostal še teden dni v Barceloni in smo to izkoristili za morje. Potem sem bil doma in imel svoj kamp. Za tem sem bil en teden v Afriki. Potem sem pa se počasi začel pripravljati na novo sezono. Z izjemo, da sem bil na slovenski obali, drugam nisem šel.

Boštjan Nachbar
V španskem prvenstvu in v Evroligi je v povprečju dosegal po osem točk na tekmo in je bil četrti oziroma peti strelec Barcelone. Foto: EPA
Erazem Lorbek, Boštjan Nachbar
Erazem Lorbek je sporazumno prekinil pogodbo z Barco, za katero je igral pet let in z njo osvojil tudi Evroligo. Foto: EPA

Barca je lani odlično igrala v Evroligi, se prebila med štiri najboljše, na Final Fouru pa jo je v polfinalu ponižal Real. Madridčani so klonili v finalu, predtem Katalonce premagali še v kraljevem pokalu, vendar pa se je Barcelona oddolžila in sezono sklenila z naslovom državnega prvaka. Nova sezona se je tradicionalno začela s superpokalom, v katerem je bil znova boljši kraljevi klub. "V klubu so zelo razumevajoči - tekme, ki bodo odločale, bodo v juniju in maju. Ne izvajajo pritiska kot kakšni drugi evropski klubi, ko moraš biti takoj pripravljen in takoj 'na glavo'. Počasi stopnjujemo ekipno formo. Vse poteka po načrtu," je pred drugo sezono pri Barci povedal Nachbar.

34-letni košarkar, ki je po lanskem EuroBasketu končal reprezentančno kariero, si je pogodbo pri katalonskem gigantu prislužil po odličnih igrah pri nemškem Bambergu. Dobro se je znašel tudi v katalonski prestolnici, kjer je postal nosilec na položaju štiri. Letos ostaja edini slovenski košarkar v klubu, ki je kandidat za naslov klubskega prvaka stare celine. V Evroligi bo poleg njega za zdaj igral le Jaka Blažič z Zvezdo. Zoran Dragić je iz Malage prestopil v NBA, Fener je Gašperja Vidmarja poslal v ambiciozno Darušafako, Mirza Begić pa se je iz Olympiacosa vsaj začasno vrnil k Olimpiji.

Erazem bo z zlatimi črkami zapisan pri Barci
Lani je za Barco igral tudi Erazem Lorbek, ki je po dveh sezonah težav s poškodbami, ki so se zavlekle tudi v prihajajočo, po petih letih zapustil Katalonijo. Leto pred iztekom pogodbe so sporazumno prekinili pogodbo, zaradi številnih uspehov – tudi naslova evropskega prvaka – pa je bil Lorbek eden najbolj priljubljenih košarkarjev Barcelone: "Vse je bilo na hitro narejeno. Se je pa že dalj časa žal to pričakovalo. Bilo je le vprašanje časa, kdaj bo šel. Velika škoda. Klubu je bilo zelo žal. Ne ve se, koliko bo letos lahko igral. V klubu so se zavedali, da ne bo mogel čez en mesec biti faktor v igri. Že lani so ga čakali pol sezone. Ni bilo lahko direktorju, trenerju in tudi nam igralcem, ko je Erazem povedal, da gre. Je bilo kar hudo. V klubu so ga imeli zelo radi, saj je prinesel pet lovorik in bil tudi MVP v tekmovanjih. Ko kaj takega dosežeš, se v takem klubu ne pozabi. Čeprav je šel leto pred koncem pogodbe, bo vedno zapisan z zlatimi črkami v knjigo uspehov Barce."

Barcelona je za vse odhode takoj poiskala nove košarkarje, morda so slabši kot lani le na krilu, saj je Kostas Papanikolaou odšel v NBA, na drugih položajih pa so pripeljali dostojne zamenjave: "Na organizatorju igre smo dobili Satoranskega, ki je dokazal, da je eden najbolj nadarjenih 'playev' v Evropi. Je visok in odličen atlet ter obrambni igralec. Je zelo prodoren in bo zamenjal Victorja Sado, ki je šel. Na krilu smo dobili Deshauna Thomasa, ki je velik borec tudi pod košem. Na krilu rabiš močnega igralca, saj je tudi Real na primer pripeljal Nocionija in Mačiulisa. Tudi Suarez je pri Malagi tak igralec. On bo zamenjal Papanikolaouja. Na štirici je prišel Justin Doellman, ki je bil MVP španske lige in bo zapolnil Erazmove minute. Na centru nas je okrepil Tibor Pleiss, zelo talentiran in visok, prišel pa je namesto Dorseyja. Vsakega igralca, ki smo ga izgubili, smo takoj nadoknadili. Mnogi se strinjamo, da smo nadgradili ekipo, kar pa bo pokazal čas."

Boki zdaj tudi nogometni navijač
Nachbar pri 34 letih še vedno igra na zelo visoki ravni in po nasvetih nekdanjih košarkarjev bo še nekaj časa vztrajal, saj ne želi prehitro končati kariere, da ne bo potem tega obžaloval. Čeprav je sprva načrtoval, da bi športno pot končal na vrhuncu, pa bo raje vztrajal še sezono ali dve. Kakor koli že, vendarle je lani dokazal, da brez težav še vedno igra za enega najboljših klubov v Evropi, in to zelo pomembno vlogo. Med igranjem v Barceloni se je navdušil tudi nad nogometom, ki ga prej ni spremljal, in zdaj navija za Barco: "Rad navijam za nogometni klub, kajti ko si tu, te dejansko potegne. Pred tem nisem bil navijač nobenega kluba. Lani sem šel na nekaj tekem in je odlično. Pred tem dolgo nisem gledal nogometa v živo. Verjetno 20 let. Res mi je bilo všeč in letos bom šel kadar koli bo možnost."

Tako nogometna ekipa kot tudi košarkarska za Katalonce pomenita več kot le klub, poistovetijo se z njima kot z izbrano vrsto, zato tudi tak slogan kluba, ki ga zdaj Nachbar povsem razume: "Najprej nisem razumel, kaj so želeli povedati s sloganom 'Mes que un club'. Rekel sem si, torej več kot le klub, nekoliko bolj poznan in tako. Ko pa dalj časa tu živiš, ugotoviš, da želijo to povedati, da je dejansko več kot le klub, to je za Katalonijo reprezentanca. Katalonija nima svoje reprezentance in nimajo se v športu s čim pokazati navzven. To zanje predstavlja Barca. Ko enkrat oblečeš dres Barcelone, se morda na začetku ne zavedaš, a čez nekaj časa ti postane jasno, kaj to ljudem pomeni. S kakšnim ponosom hodijo na tekme, spremljajo in te imajo za svojega. To je drugače kot tisti navijači, ki bi prav tako ubijali za svoj klub, recimo Olympiacos, Panathinaikos, Real… Tu ima drugačen prizvok, ker je zraven vpletena zgodovina in politika. Zato je to geslo primerno, ko ga enkrat razumeš."

Po sezoni sem ostal še teden dni v Barceloni in smo to izkoristili za morje. Potem sem bil doma in imel svoj kamp. Za tem sem bil en teden v Afriki. Potem sem pa se počasi začel pripravljati na novo sezono. Z izjemo, da sem bil na slovenski obali, drugam nisem šel.