LeBron James je tudi na tretji finalni tekmi prikazal izjemno igro. Na uvodnih treh tekmah je dosegel skupno kar 123 točk, kar je rekord. Foto: Reuters
LeBron James je tudi na tretji finalni tekmi prikazal izjemno igro. Na uvodnih treh tekmah je dosegel skupno kar 123 točk, kar je rekord. Foto: Reuters
Matthew Dellavedova
Matthew Dellavedova je v življenjski formi. Sijajno je nadomestil Kyrieja Irvinga. Avstralec ima neverjetno energijo, v odločilnih trenutkih je rešil nekaj ključnih žog in zadel od table, ko je bilo najbolj potrebno. Foto: Reuters
LeBron James in Stephen Curry
Stephen Curry je v zadnji četrtini dosegel kar 17 točk. S tako igro je postal MVP rednega dela. Foto: Reuters
Andre Igoudala
Andre Igoudala je eden izmed redkih košarkarjev Golden Stata, ki je v finalni seriji v pravi formi. Foto: Reuters
Cleveland na pol poti do svetega grala
James popeljal Cleveland do vodstva

Najboljši igralec finalne serije je prispeval 40 točk, 12 skokov in 8 podaj, Cavaliersi pa vodijo z 2:1 v zmagah in so na pol poti do prvega naslova v zgodovini kluba. Matthew Dellavedova je dodal 20 točk, v končnici je priboril odločilne žoge. Stephen Curry je končno naravnal roko v finalu, sedemkrat je bil natančen izza črte (27 točk).
Tri minute pred koncem tretje četrtine je Cleveland povedel z 68:48. Steve Kerr je v igro poslal Davida Leeja, ki ni igral veliko v končnici. Golden State je zaigral na vse ali nič, Curry je v zadnji četrtini zadel kar pet trojk in tri minute pred koncem se je prednost gostiteljev popolnoma stopila (81:80). Dellevedova je v ključnem trenutku zadel od table ob prekršku Curryju, nato pa je James zadel za tri točke (87:80) in Cleveland je prednost zadržal do konca.
Boljši začetek gostiteljev
Quicken Loans Arena je po osmih letih znova gostila tekmo finala Lige NBA. 20.562 je bilo na nogah že ob predstavitvi igralcev, tako glasno je bilo le na uvodni tekmi sezone proti New Yorku, ko se je vrnil James. Ljubljenec občinstva je hitro nanizal šest točk, gostitelji pa so povedli z 12:5. Sredi prve četrtine je Iman Shumpert zaradi poškodbe ramena zapustil igrišče in odšel v garderobo, a se je kljub bolečinam vrnil še v prvem polčasu. Cavsi so znova blesteli z izjemno obrambo, Curry in Klay Thompson nista prišla do odprtega meta. Gostje so imeli ogromno dela s pokrivanjem LeBrona, James Jones pa je dvignil navijače na noge s trojko ob prekršku Draymonda Greena (22:16).
Veteran Andre Iguodala je znova prikazal zelo dobro igro, s trojko je na začetku druge četrtine izenačil (26:26). J. R. Smith je hitro odgovoril, do odmora sta bila natančna še Shumpert in Jones. Cleveland je narekoval ritem igre, ni dopustil protinapadov, dosegal je precej lažje koše in imel ob odmoru sedem točk naskoka (44:37).
Dellavedova zrežiral izjemno serijo Clevelanda
Gostitelji so drugi polčas začeli sijajno. Dellavedova, ki je znova izjemno pokrival Curryja, je blestel tudi v napadu. Avstralec je zadel dve trojki po dveh podajah Jamesa (59:48). Warriorsi kar štiri minute niso dosegli niti točke in Cavaliersi so z delnim izidom 12:0 povedli kar z 68:48 po zabijanju Timofeja Mozgova v 33. minuti. Navijači so noreli, gostje pa so delovali kot razbita vojska. Curryju je uspelo s petimi točkami malce znižati, po treh četrtinah pa je imel Golden State ogromen zaostanek (72:55).
Rezervist Lee in Curry skoraj popolnoma izničila zaostanek
Steve Kerr je v igro poslal Leeja, na začetku zadnje četrtine pa je na kratek odmor odšel James. Igoudala je silovito zabil in zadel še za tri točke, kar je uspelo tudi Thompsonu in deset minut pred koncem je bilo znova vse odprto (72:63). Lee in Curry sta vztrajno topila prednost gostiteljev, tudi minute odmora niso pomagale. Ko je MVP rednega dela tri minute pred koncem v značilnem slogu zadel za tri točke, se je obetala velika vrnitev Golden Stata (81:80).
Dellavedova je v ključnem trenutku zadel od table, po prekršku Curryja pa je dodal še prosti met. James je zadel trojko za 87:80, a Bojavniki se niso predali. Curry je v zadnji minuti in pol zadel tri trojke iz težkih položajev, a to ni bilo dovolj. Dellavedova in James sta zadela vse proste mete.

Curry: Ključna bo četrta tekma
"Šele v zadnji četrtini smo narekovali ritem igre. Tri četrtine smo se trudili, a nismo imeli veliko pokazati. Upam, da sem našel pravi odgovor za njihovo obrambo. Na gostovanju bi morali igrati bolj sproščeno. Veliko se je spremenilo, ko je bil v igri Lee. Z dobrimi podajami iz rakete je našel soigralce, včasih je tudi zaključil akcijo. Tudi proti Grizlijem smo zaostajali z 1:2 v zmagah, pa smo nato zmagali trikrat zapored. Ključna je četrta tekma, moramo si spet priboriti prednost domačega igrišča," je pojasnil Curry.
James: Ključ do zmage je obramba
"Vsi poznamo svoje vloge, kemija v naši ekipi je odlična. Vse od začetka finala govorimo le o obrambi, to je ključ do uspeha. Znašli smo se v posebnem položaju, saj manjkata dva ključna igralca. V zadnji četrtini smo izgubili preveč žog, dopustili smo jim vrnitev, Curry je zadel nekaj trojk iz težkega položaja. Po 36 minutah so dosegli le 55 točk, v zadnji četrtini pa kar 36. Iz teh napak se moramo hitro naučiti. Čakajo nas videoanalize. Pripravljen sem narediti vse za našo zmago, navijači so bili res neverjetni. Zdaj morajo popiti veliko čaja, da bodo v četrtek še bolj glasni," je bil zadovoljen James, ki je v tem finalu na prav posebni misiji. Cleveland ni osvojil nobenega naslova v ameriških športih vse od leta 1964.
Po poškodbi Kyrieja Irvinga je moral trener Blatt narediti nekaj sprememb. Tokrat je pet minut igral tudi izkušeni Mike Miller, a prva peterka ima ogromno minutažo. Če se bo serija zavlekla, je to velika prednost za Goden State.

Finale, tretja tekma:
CLEVELAND (2) - GOLDEN STATE (1) 2:1
96:91 (24:20, 20:17, 28:18, 24:36)
20.562; James 40 (14/34 iz igre), 12 skokov in 8 podaj v 46 minutah, Dellavedova 20, Thompson (13 skokov) in Smith po 10, Jones 7, Mozgov 6, Shumpert 3; Curry 27 (10/20 iz igre, 7/13 za tri) v 43 minutah, Iguodala 15, Thompson 14, Lee 11, Green 7, Ezeli 5, Bogut, Livingston in Barbosa po 4.

Met iz igre: 35/76; 36/90
Met za tri točke: 9/21; 12/34
Prosti meti: 17/24; 7/12
Skoki: 43; 46
Podaje: 15; 21




Četrta tekma, petek ob 3.00:
CLEVELAND (2) - GOLDEN STATE (1)

Peta tekma, ponedeljek ob 2.00:
GOLDEN STATE (1) - CLEVELAND (2)


Šesta tekma, sreda ob 3.00:
CLEVELAND (2) - GOLDEN STATE (1)

Sedma tekma, sobota, 20. junija, ob 3.00:
GOLDEN STATE (1) - CLEVELAND (2)

Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Cleveland na pol poti do svetega grala
James popeljal Cleveland do vodstva