Golden State je bil v letošnji sezoni razred zase. V rednem delu so Bojevniki dobili kar 67 tekem, v končnici pa so izločili New Orleans (4:0), Memphis (4:2), Houston (4:1) in Cleveland (4:2). Foto: EPA
Golden State je bil v letošnji sezoni razred zase. V rednem delu so Bojevniki dobili kar 67 tekem, v končnici pa so izločili New Orleans (4:0), Memphis (4:2), Houston (4:1) in Cleveland (4:2). Foto: EPA
Andre Iguodala
Andre Iguodala je na zadnjih treh tekmah začel v prvi peterki, predtem je vse tekme sezone začel na klopi. To je bila sijajna poteza Steva Kerra, saj je Iguodala odlično ustavljal Jamesa in bil učinkovit tudi v napadu. Foto: Reuters
LeBron James in Stephen Curry
LeBron James je ob odhodu s parketa čestital Stephenu Curryju. Foto: Reuters
LeBron James
LeBron James je bil na parketu kar 47 minut. V tej finalni seriji vsega ni mogel storiti sam. Foto: Reuters
Stephen Curry
Stephen Curry se je veselil s hčerko Riley, ki pa tokrat ni zablestela na novinarski konferenci. Foto: Reuters
Golden State po štirih desetetjih prvak

Golden State je osvojil četrti naslov, a prvega po letu 1975, ko je bil MVP Rick Barry. Bojevniki niso našli prave igre na prvih treh finalnih tekmah, potem pa so se razigrali in zadnja tri srečanja dobili gladko (skupno za 42 točk).
Iguodala prvi MVP finala, ki ni začel vseh tekem
LeBron James
je prispeval 32 točk, a je zgrešil kar 20 metov. Iguodala ga je sijajno pokrival in dosegel 25 točk. V obračunu dveh najboljših košarkarjev na svetu je malce presenetljivo, a zasluženo dobil naziv najkoristnejšega igralca finala. Prvič se je zgodilo, da je MVP finala postal igralec, ki ni začel vseh tekem.
Stephen Curry je bil motor ekipe celotno sezono, na zadnji tekmi je zadel tri trojke (v finalu 25, v končnici pa rekordnih 98) in prispeval 25 točk. Izkazal se je Draymond Green s trojnim dvojčkom (16 točk 11 skokov in 10 podaj).

Izjemna prva četrtina Bojevnikov
Gostitelji so začeli bolje in povedli s 7:2, a se je hitro prebudil Curry, ki je nanizal sedem točk zapored (8:13). James je v prvi četrtini skušal razigrati soigralce, prispeval je le štiri točke. Igra Clevelanda v napadu nikakor ni stekla. Iguodala je spretno izkoriščal več prostora v napadu, dvakrat zapored je najprej zadel s petih metrov po podajah Curryja, nato pa je popolnoma neoviran zadel še izza črte in Bojevniki so prvič povedli z dvoštevilčno prednostjo (15:25). Cavaliersi zadnji dve minuti uvodne četrtine niso dosegli niti točke in Harrison Barnes je s trojko povišal na 15:28.
James zrežiral preobrat do odmora
Tako slabo Cleveland ni začel nobene finalne tekme, popustili so vedno v zadnji četrtini. Na začetku druge četrtine se je v napadu ustavilo tudi gostom, ki so v petih minutah dosegli le eno točko. Gostitelji so se po košu Imana Shumperta sredi drugega dela igre približali na 29:34. Tik pred odmorom je James (15 točk v prvem delu) nanizal šest točk, Cleveland se je z delnim izidom 10:4 popolnoma približal (43:45).
Po tretji četrtini je že dišalo po naslovu
Na začetku drugega polčasa sta Timofej Mozgov in Tristan Thompson poskrbela za vodstvo Clevelanda (47:45). Gostje so imeli pravi odgovor, Barnes in Draymond Green sta zadela za tri in z delnim izidom 9:0 so Warriorsi prevzeli pobudo (47:54). Steve Kerr je v igro poslal še Festusa Ezelija, ki je hitro nanizal šest točk pod košem (55:69). Curry si je lahko privoščil daljši počitek, James pa je bil vseskozi na parketu. Po treh četrtinah so Bojevniki že imeli roko in pol na pokalu (61:73).
Gostitelji so se približali prepozno
Začetek zadnje četrtine je pripadel gostiteljem, James je z dvema prodoroma znižal na 68:75. Takoj po minuti odmora je Curry z desne strani zadel trojko. Warriorsi so začeli zadevati z razdalje, Iguodala, Curry in Klay Thompson so povišali na 75:89. Cleveland je skušal v zadnjih minutah s trojkami priti bližje, J. R. Smith je zadel kar trikrat in pol minute pred koncem so se Cavsi približali na 97:101, a sta Curry in Iguodala potrdila zmago in slavje se je začelo. Deset sekund pred koncem sta se pozdravila Curry in James, ki je prejel stoječe ovacije navijačev.
Brez Irvinga in Lova zmanjkalo energije
To je že četrti poraz za LeBrona v finalnih serijah. S Clevelandom je izgubil tudi leta 2007 proti San Antoniu. Zelo sta se poznali poškodbi Kevina Lova in Kyrieja Irvinga, ki je igral le na prvi finalni tekmi. Cavaliersi so na zadnjih treh tekmah popolnoma popustili, preveč so bili utrujeni, saj je bilo na parketu le sedem košarkarjev.
James: Vsakič sem bil enako razočaran, tu ni razlik
"Veliko nadarjenih igralcev je sedelo v oblekah. Zelo smo pogrešali Andersona Varejaa, Lova in Irvinga. V končnici potrebuješ zdrave igralce, ki so v formi. Seveda je nato potrebna še sreča. Ne spomnim se, ali se je že kdaj zgodilo, da sta se poškodovala dva ključna igralca, pa se je ekipa vseeno prebila v finale. Čaka nas še veliko dela, smo na pravi poti, saj je bil Cleveland po dolgih letih znova v finalu. Res ni dober občutek, ko izgubiš finalno serijo. To se mi je zgodilo četrtič, vsakič sem bil enako razočaran, tu ni razlik. Vsi smo razočarani, vendar se bomo pobrali," je bil potrt James, ki je v finalu dosegel kar 215 točk.
"Za nami je dolga in naporna, toda velika sezona. Poplačani so vsi napori, ki smo jih vložili v to zmago," se je svojega prvega naslova veselil Iguodala.
"Naslov prvaka je res nekaj posebnega. To je res prav posebna skupina fantov, vse od prvega dne smo sanjali o tem večeru. Za take tekme se trenira vso kariero, tega ne bom nikoli pozabil," je bil navdušen Curry, ki se je na parketu objemal z očetom Dellom in mamo Sonio, manjkala seveda ni niti hčerka Riley.
Dogajanje v Ligi NBA se bo nadaljevalo naslednji četrtek, ko je na sporedu nabor igralcev v New Yorku.

Finale, šesta tekma:
Cleveland (2) - GOLDEN STATE (1) 2:4
97:105 (15:28, 28:17, 18:28, 36:32)
20.562; James 32 (13/33 iz igre, 2/10 za tri), 18 skokov in 9 podaj v 47 minutah, Smith 19 (4/9 za tri), Mozgov 17 in 12 skokov, Thompson 15 in 13 skokov, Shumpert 8, Jones 5, Dellavedova 1; Curry (8/19 iz igre, 3/11 za tri in 8 podaj) in Iguodala po 25 (9/20 iz igre, 3/8 za tri), Green 16, 11 skokov in 10 podaj, Ezeli in Livingston po 10, Barnes 9, Thompson in Barbosa po 5.

Met iz igre: 32/82; 37/85
Met za tri točke: 6/26; 13/34
Prosti meti: 27/39; 18/29
Skoki: 56; 39
Podaje: 14; 28

Igrali so na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Golden State po štirih desetetjih prvak