Jeremy Lin je odločitev komentiral: 'Hvaležen sem New Yorku za priložnost, ki mi jo ne ponudil. To je bilo brez dvoma najboljše leto v mojem življenju.' Foto: EPA
Jeremy Lin je odločitev komentiral: 'Hvaležen sem New Yorku za priložnost, ki mi jo ne ponudil. To je bilo brez dvoma najboljše leto v mojem življenju.' Foto: EPA
Kobe Bryant in Blake Griffin
Ameriški košarkarji so si enotni v oceni Sternovega predloga. Foto: Reuters

23-letnik je bil eno od odkritij lanske sezone Lige NBA, ko je na 35 tekmah v povprečju dosegel po 14,6 točke in 6,2 podaje, a si nato poškodoval koleno. Odločitev je bila pričakovana, saj so se Kratkohlačniki v ponedeljek okrepili z Raymondom Feltonom.

Zadnjo sezono bo prejel 14 milijonov
Vzrok za odločitev New Yorka naj bi bila predvsem v strukturi pogodbe. Lin je podpisal triletno pogodbo, vredno 25,1 milijona dolarjev, večino (14,1) pa naj bi prejel v zadnji sezoni. To naj bi v sezoni 2014/2015 obremenilo propračun New Yorka, ko bi moral tako plačati višji t.i. "luksuzni davek" (za plače nad zgornjo mejo proračuna).

Lakersi se ogrevajo za Howarda
Vse glasnejše so govorice, da se LA Lakersi zanimajo za usluge Dwighta Howarda. Dominantni center je nezadovoljen z Orlandom in si je pred časom želel predstopa v Brooklyn. Dogovor o prestopu je tik pred podpisom padel v vodo. Lakersi bi tako imeli s Kobejem Bryantom in Stevom Nashom svojo veliko trojko.

Stern si želi omejitve 23 let za košarko
Medtem je ameriška reprezentanca prispela v Manchester, kjer bo opravila zadnje priprave pred olimpijskim turnirjem. Košarkarji so negativno sprejeli predlog komisarja Lige NBA Davida Sterna, po katerem bi po vzoru nogometa na olimpijskem turnirju v košarki lahko igrali le športniki mlajši od 23 let.

Bryant proti predlogu
"To je neumna ideja. Ta odločitev mora ostati v rokah igralcev. To je neumna ideja in tako menijo tudi vsi moji soigralci," je bil kratek Kobe Bryant. Uradni razlog je skrb lastnikov klubov za zdravje njihovih zvezdnikov. Lastniki se bolj nagibajo v smer, da bi njihovi zvezdniki namesto olimpijskega turnirja raje igrali na svetovnih prvenstvih. Razlog pa je tudi (kapitalistično gledano) razumljiv - NBA bi od svetovnih prvenstev dobil določen prihodek, od olimpijskih iger pa ne dobija niti dolarja.

"Če bi bil sam lastnik, bi si želel, da moji košarkarji igrajo reprezentančne tekme čez poletje. Tako ali tako morajo igrati, da ostanejo v formi. Če ne drugače, pa bodo igrali rekreativno košarko. Če bodo pa igrali za reprezentanco, bodo lastniki vedeli, kje so in kako igrajo. Igrati na olimpijskih igrah mora tako biti za lasttnika celo prednost," je odločen zvezdnik Lakersov.