Košarka

Poudarki

  • MMC-jev intervju z Niko Barič
Nika Barič
Nika Barič letos prvič igra v tujini. Brani barve slovitega ruskega Spartaka, s katerim je nastopila tudi v ženski različici Evrolige. Foto: Aljaž Močnik/kosarka.si
Nika velja za eno najobetavnejših igralk v Evropi. Lani je v Stožicah prejela nagrado za najboljšo evropsko mlado košarkarico. Na sliki je v družbi najboljšega evropskega košarkarja v tistemu letu Miloša Teodosića. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nika Barič
Mlada Trboveljčanka se je v Sloveniji uveljavila v dresu Celja. Foto: Aljaž Močnik/kosarka.si
Pokey Chatman
V Rusiji igra pod taktirko slovite ameriške trenerke Pokey Chatman, ki je postala že evropska prvakinja in tudi osvojila študentsko NCAA-ligo. V Ligi WNBA trenutno vodi ekipa Chicago Sky. Foto: EPA

Dodaj v

Nika Barič premika meje slovenske ženske košarke

Slovenski klubi se s Spartakom ne morejo niti malo primerjati
26. april 2012 ob 14:18
Moskva - MMC RTV SLO

Nika Barič velja za pravi košarkarski biser. Izjemno nadarjena branilka je prva Slovenka, ki je bila izbrana na naboru Lige WNBA, letos pa uspešno brani barve evropskega velikana Spartaka.

Trboveljčanka, ki bo letos dopolnila 20 let, je v intervjuju za MMC razkrila, da še ne ve, kdaj se bo dejansko podala čez lužo in zaigrala za ekipo Minnesota Lynx. Risinje so Baričevo izbrale kot 20. po vrsti. Trenutno je Nika članica moskovskega Spartaka, s katerim je lani podpisala štiriletno sodelovanje.

Z ruskim velikanom, ki je med letoma 2006 in 2010 kar štirikrat postal evropski prvak, trenutno igra v finalu državnega prvenstva, kjer se merijo s še eno odlično ekipo, z UMMC-jem iz Jekaterinburga. V Evroligi je Spartak končal kot šesti. Po koncu sezone Baričevo s Slovenijo čakajo kvalifikacije za premierni nastop na evropskem prvenstvu. Nika bo en izmed glavnih adutov reprezentance, prepričana pa je, da ima Slovenija dobre možnosti za preboj na prvenstvo stare celine.


Najprej seveda čestitke za izbor na naboru Lige WNBA. Kaj pomeni biti prva Slovenka, ki je bila izbrana na tem naboru?
Hvala lepa. Nabora nisem spremljala, saj smo se vračali z vlakom z gostovanja pri Dinamu iz Kurska. Sem pa takoj prejela klic od klubskega menedžerja in zelo veliko čestitk. Bila sem seveda zelo vesela. To je bila moja skrita želja, vendar pa nisem pričakovala, da se to lahko res zgodi.

Že razmišljate, kdaj se boste tudi dejansko podali v Minnesoto oziroma kdaj boste prvič zaigrali v ZDA?
Trenutno ne razmišljam o tem, saj so pred nami finalne tekme. O tem bom razmišljala, ko se sezona dejansko zaključi. Trenutno sem osredotočena samo na končnico prvenstva.

So iz Minnesote že stopili v kontakt z vami?
Da, bili smo že v kontaktu. Sicer ne po telefonu, ampak po elektronski pošti. Takoj so mi zaželeli dobrodošlico. Izmenjali smo si par besed, tako da sem izredno vesela.

Za vami je prvo leto v tujini. Kako ste zadovoljni s sezono v Moskvi?
Vemo, da je vsak začetek vedno težak, ampak nekako sem se takoj vklopila v ta sistem. Videla sem, da se vse da, če se le hoče. Za doseganje rezultatov sta potrebna samo trdo delo in velika volja.

Spartak je vrhunski klub. Kako se razlikuje delo od dela recimo v slovenskih klubih?
Lahko rečem, da se ne morejo klubi v Sloveniji niti malo primerjati s Spartakom. Upam si trditi, da je to najbolje organiziran klub v celi Evropi. Vse, kar spada zraven, je res na najvišjem nivoju in zares je čast igrati v tem klubu. Rada zastopam barve tega kluba. Ljudje v klubu so super, soigralke odlične, razumem se z vsemi. Nekako me imajo za dojenčka, če lahko tako rečem. Vsak dan posebej je lepo biti del tega kluba.

Kako je kar na enkrat igrati na takem nivoju, proti igralkam recimo kova Candace Parker in skupaj z Becky Hammon? Je bil preskok težak?
To sta dve zares odlični igralki. Z vsemi temi vrhunskimi igralkami se dobro razumemo, veliko se učim od njih in res je super ob sebi imeti takšne igralke.

Igrate pod vodstvom slovite Pokey Chatman. Kako poteka delo z njo, se je bilo težko navaditi na ta način dela?
Moram priznati, da sem se s trenerko že takoj ujela. Nekako mi ustreza njen način dela z igralkami. Všeč so mi njeni treningi in sama filozofija košarke. Vse, kar lahko rečem, je to, da gre za veliko strokovnjakinjo in je super delati s takšno trenerko.

Z reprezentanco vas čakajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Kakšne so realne možnosti izbrane vrste, da nastopi ne EP-ju?
Kar se tiče reprezentance, mislim, da imamo možnosti. Po mojem mnenju je v skupini zares močna Litva, drugih ekip pa se nam ni treba bati. Mislim, da lahko igramo proti vsem. Imamo odlične igralke, strokovni štab pa bo opravil svojo nalogo z dobrim programom in taktično pripravo na nasprotnike. Imam občutek, da se lahko vpišemo v zgodovino ženske košarke.

Poleg vas še nekatere druge uspešno igrajo v tujini. Je slovenska ženska košarka v vzponu?
Se strinjam. Mislim, da je v zadnjih letih vse skupaj šlo le višje in višje. Ženska košarka je v Sloveniji v pravem vzponu. Mislim, da smo na pravi poti in da je treba samo nadaljevati v tej smeri. Vsako leto pa je treba narediti še kakšen korak naprej.

Lahko potem pričakujemo, da bo kmalu še kakšna Slovenka odšla v Ligo WNBA?
Zelo bi bila vesela, če bi se to zgodilo. Mislim, da je vsako leto več talentov in da se v klubih dobro dela z mladimi košarkaricami. Vsem bi želela vse najboljše in da se še kakšna slovenska igralka prebije do Lige WNBA.

Tilen Jamnik, <a href="https://twitter.com/#!/Tilen_Jamnik">spremljate me lahko tudi na Twitterju.</a>
Prijavi napako
Komentarji
xP
# 26.04.2012 ob 14:52
Nika je prvo premagala raka ščitnice, potem pa bila izbrana kot prva Slovenka na naboru WNBA, vi pa se tle norca delate iz ženske košarke.

Raje dajte kapo dol pred Niko...
hrgotax
# 26.04.2012 ob 14:49
jezek in drawlord:

Če imata vidva predsodke do ženske košarke, to še ne pomeni, da tega športa nihče ne spremlja. Če bi bilo temu tako, ga punce ne bi organizirano igrale.

Čestitke, Nika!!!
manutd4ever
# 26.04.2012 ob 15:10
sploh nima veze, če žensko košarko kdo gleda al ne, bejba je carica, in to kar ji je uspelo pr 20. letih, je pohvale vredno, zato me tud veseli, de je na rtvslo članek o njej
dusansilni
# 26.04.2012 ob 14:49
zdi se mi da je največja razlika med spoloma prav v košarki, se mi zdi da nikjer drugje niso tako velike razlike ( predvsem glede tehnike)
lookaaa
# 26.04.2012 ob 14:52
Ženske košarke noben ne gleda.

ceprav avtor tega stavka prebere vse v zvezi z zensko kosarko in potem to rad tudi pokomentira!

cestitke nika!
Roman Vodeb
# 26.04.2012 ob 15:37
Bravo Grga! Če ne bi bilo Grgata, ne bi bilo Nike.
varda
# 26.04.2012 ob 14:58
Jest nimam nobenih predsodkov do ženske košarke, ampak gleda jo pa res skor noben ne.
sunken
# 26.04.2012 ob 15:29
Ženske košarke noben ne gleda.

lol, ženska košarka.


Ženska košarka je na ravni rekreacije.

vi2 sta loleka.

Še tako dobro košarkarsko ekipo žensk sesuje nas 5 ki 2x na teden igramo basket. Pa tud v pitju piva jih premagamo, edino pod tuši majo one prednost. :)

ja D...... a je gdo rekel, da so ženske fizično močnejše od moških? LOLEK!
ik
# 26.04.2012 ob 15:24
Ve kdo kako igra Spartaku? V članku niso navedeni nobeni podatki. Kakšno ima vlogo? Kakšna je njena statistika?
kafkaf
# 26.04.2012 ob 14:55
kapo dol,te zasavke so res od hudiča..ene po luftu skačejo, pa so v top špici,ene bodo šle v wnba..bravo!!!
gregsa
# 26.04.2012 ob 14:53
bravo hrgotax, kje piše da ni zanimiva tudi ženska košarka. Bravo Nika, upam d aji sledijo ostale !
Gradi
# 26.04.2012 ob 17:37
@ik:

statistika v ženski evroligi: http://www.fibaeurope.com/euroleaguewome
n/cid_-tmRPCfrIrYRSO2M5V49E1.compID_jr6ZiXqeGhM
Btfq1yxqV83.roundID_8580.season_2012.tea
mID_92459.playerID_52548.html
M-filter
# 26.04.2012 ob 22:48
mogoče v sloveniji noben ne gleda ženske košarke.koj kurac ste pa vi, da sodite kako je v tujini. sploh čez lužo.
ik
# 26.04.2012 ob 21:17
Hvala Gradi za statistiko. Nika pa očitno ni dobila prave priložnosti v Rusiji.
sunken
# 26.04.2012 ob 15:33
Ženske košarke noben ne gleda.

lol, ženska košarka.

vi2 sta loleka.

Ženska košarka je na ravni rekreacije.

Še tako dobro košarkarsko ekipo žensk sesuje nas 5 ki 2x na teden igramo basket. Pa tud v pitju piva jih premagamo, edino pod tuši majo one prednost. :)

ja D...... a je gdo rekel, da so ženske fizično močnejše od moških? LOLEK!
SF010
# 26.04.2012 ob 14:54
Ženska košarka je na ravni rekreacije.

Še tako dobro košarkarsko ekipo žensk sesuje nas 5 ki 2x na teden igramo basket. Pa tud v pitju piva jih premagamo, edino pod tuši majo one prednost. :)
KD35
# 02.05.2012 ob 17:42
Sej boste pogledal vsaj eno tekmo letos, če bo seveda naša že igrala, pa me potem zanima kolk jo vas bo še gledalo. Oči te začnejo bolet..
drawlord
# 26.04.2012 ob 23:09
Poglej podatke o gledanosti WNBA, pa ti bo vse jasno. Povprečni obisk tekme, če upoštevamo vse ekipe, je 7500 gledalcev, kar je v primerjavi z moško košarko ali drugimi ekipnimi športni porazno malo. Ogromen delež vstopnic je raztalan zastonj (otrokom ipd, saj se liga igra med poletjem) sicer bi bila slika še bolj klavrna. Nivo košarke čez lužo je na smešni ravni, igralke so v Evropi precej bolj plačane, liga na splošno pa prinaša finančno izgubo.
sunken
# 26.04.2012 ob 21:12
Zenska kosarka hahahaha

in dobil se je še 3. trolejbus.

pa čestitke Niki!
gregsz
# 26.04.2012 ob 19:50
Ni neka huda statistika, al se samo men tako zdi?
drawlord
# 27.04.2012 ob 16:40
nuff said.
drawlord
# 27.04.2012 ob 16:40
Podatki so za ameriško ligo WNBA. Če se ti zdi primerjava med tržiščema (ZDa vs. Slovenija) na mestu, si jo lahko tudi na tak način razlagaš.
emlynhughes
# 27.04.2012 ob 01:25
drawlord, potemtakem je ženska košarka > slovenski nogomet.

nuff said.
rexi09
# 26.04.2012 ob 17:32
Zenska kosarka hahahaha
drawlord
# 26.04.2012 ob 14:43
lol, ženska košarka.
jezek_moli_moli
# 26.04.2012 ob 14:22
Ženske košarke noben ne gleda.
Kazalo