Afik Nissim je nekoliko slabše igral le na prvi tekmi, ki jo je dobila Olimpija. Na preostalih treh je bil odličen. Tudi Sašo Filipovski je po finalu izpostavil njegovo igro. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Afik Nissim je nekoliko slabše igral le na prvi tekmi, ki jo je dobila Olimpija. Na preostalih treh je bil odličen. Tudi Sašo Filipovski je po finalu izpostavil njegovo igro. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Afik Nissim in Roman Volčič
Nissim s priznanjem za najkoristnejšega posameznika finala Lige Telemach. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Afik Haim Nissim
Afik Nissim je v finalu igral odlično in zasenčil tako Gorana Jeretina kot tudi Jana Močnika. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Krka z izjemno zadnjo četrtino do naslova v Stožicah

Mirna roka, natančno izvajanje prostih metov, na splošno racionalna igra v napadu, učinkovita "pick and roll" igra in predvsem odlična organizacija Krkine igre. Vse to je v finalni seriji krasilo Nissima, ki je imel na koncu največ zaslug, da so Novomeščani še tretjič zapored osvojili naslov prvaka. V povprečju je v finalu na tekmo dosegal več kot 14 točk in tri podaje.

Nagrada za trdo delo
Lani je v finalu zablestel Zoran Dragić, tokrat pa so se zmaji na Ljubljančana odlično pripravili. Zato je – in to sila uspešno – dirigentsko palico v roke vzel 31-letni in 180 centimetrov visoki organizator igre. Na priznanje za najkoristnejšega igralca je bil Nissim zelo ponosen: "Pomeni mi veliko. To je nagrada za trdo delo na vsaki tekmi in pomeni, da če daš vsakič vse od sebe, se poplača. Sicer je to le še dodatna nagrada, najpomembnejši je naslov prvaka. Vesel sem, da sem del tega moštva. Vsak dan in vsak trening mi je bilo v veselje biti del tega moštva."

"Tako kot vsaka tekma proti Olimpiji je bila tudi ta zadnja izjemno težka. Od prve minute smo igrali trdo in dali res svoj maksimum. Bila je naporna tekma. Na koncu smo zasluženo zmagali in zasluženo osvojili ta naslov, saj smo dvakrat premagali Olimpijo tudi v gosteh in na vseh tekmah, ki smo jih dobili, smo imeli niti igre v svojih rokah," je po osvojeni lovoriki za MMC povedal Nissim.
Krki se je pridružil januarja
V Sloveniji ni igralo veliko Izraelcev. Pred šestimi leti je v dresu Olimpije sicer blestel Jotam Halperin, ki pa ga je posodil Maccabi. Pri zmajih je sicer letos igral Nissimov rojak Robert Rothbart, a je večkrat dokazal, da je višina njegova edina odlika. Poleg tega ima Rothbart le izraelsko državljanstvo, prihaja pa iz Sarajeva.

Oba najboljša slovenska kluba sta imela v letošnji sezoni precej težav s sestavo moštva. Pri Olimpiji je to v zadnjih letih sicer že kar znana praksa, prav tako pa je ekipo šele sredi sezone dokončno oblikovala tudi Krka. Zapustili so jo številni igralci, odšel je tudi trener in organizacijo igre vrste Aleksandra Sekulića je januarja tako prevzel Nissim, ki je pred tem igral za Jenisej iz Krasnojarska.

V Sloveniji se je veliko naučil
V Novem mestu se je odlično ujel, poleg tega pa se tu tudi dobro počuti: "Zahvalil bi se klubu, čudovitim ljudem v tej prelepi Sloveniji, da so me pripeljali sem. Ponosen sem, da smo osvojili naslov prvaka. Še enkrat pa bi se zahvalil tudi našim zvestim navijačem." Za naslednjo sezono še ne ve, kako bo, a pravi, da se je v Sloveniji dobro znašel in bi rad tu tudi ostal: "Ne vem še. Letošnja se je šele končala. Bomo videli. Nismo se še nič pogovarjali. Sem pa zelo zadovoljen tu v Novem mestu, kot je zelo zadovoljna tudi moja žena. Zelo dobra sredina je tu."

Čeprav je letos dopolnil že 31 let, pa pravi, da je v Sloveniji v svoji igri močno napredoval: "Vedel sem, da imajo ljudje v Sloveniji košarko zelo radi. Star sem 31 let, pa sem se tu veliko naučil glede košarke. Vsak dan sem se naučil nekaj novega. Res sem ponosen na vse, kar se je letos tu zgodilo."

Pred tem že francoski in češki prvak
Za Nissima je bila to že deveta sezona v tujini. Je produkt mlajših selekcij Maccabija iz Rishon LeZiona. V domovini je igral še Hapoel iz Haife. Prave priložnosti v Izraelu ni dobil, zato je odšel v tujino. Najprej je zaigral za Strasbourg in tudi osvojil francosko prvenstvo. Državni prvak je postal tudi lani, ko je nosil dres Nymburka. S češkim klubom je igral v jadranski ligi. Vmes je nastopal še za rusko Lokomotivo, Kijev in italijanski Veroli.

Je stalni član izraelske reprezentance, za katero je vedno znova prikazoval dobre igre, a vodilne vloge v izbrani vrsti ni dobil. Z Izraelom je nastopil tudi na preteklem evropskem prvenstvu v Litvi. Nissim je odlično igral v mlajših reprezentančnih selekcijah. Bil je član izjemne izraelske generacije, ki pa v članski konkurenci ni opravičila pričakovanj.

Nekoč izjemno obetaven košarkar
Tako je blestel na kadetskem prvenstvu, ko je celo "pospravil v žep" Tonyja Parkerja. Bil je tudi del reprezentance mlajših članov, ki je leta 2000 v Ohridu izgubila dramatičen finale proti Sloveniji (66:65). Nissim je dosegel osem točk. Pri Sloveniji je blestel Sani Bečirović s 17 točkami, ki je bil tudi MVP prvenstva, Boštjan Nachbar jih je dodal 16, zdajšnji soigralec Nissima Smiljan Pavić pa se je izkazal z 11 skoki, prispeval pa je tudi štiri točke. Pavić je bil na koncu tudi mož odločitve.

Krka z izjemno zadnjo četrtino do naslova v Stožicah