Moška reprezentanca v postavi Uroš Troppan, Jure Eržen, Boris Jeršin in Dario Krejić je v Bakuju želela osvojiti medaljo, vendar se ni izšlo. Foto: www.alesfevzer.com
Moška reprezentanca v postavi Uroš Troppan, Jure Eržen, Boris Jeršin in Dario Krejić je v Bakuju želela osvojiti medaljo, vendar se ni izšlo. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenske košarkarice so presenetile že z uvrstitvijo v polfinale. Foto: www.alesfevzer.com
Košarkarji tik pod zmagovalnim odrom

Uroš Troppan, Jure Eržen, Boris Jeršin in Dario Krejić so po visokem polfinalnem porazu z Rusijo (22:8) veliko pričakovali od dvoboja za bron, vendar izgubili po podobnem scenariju. Srbija je, tudi zaradi nešportne osebne napake slovenske obrambe, hitro povedla s 7:1, v peti minuti pa je član madžarske ekipe Szedeak Dejan Majstorović (13 točk, iz igre 5/8, prosti meti 5/7) zadel koš za dve točki (v klasični košarki trojko) in Srbija je imela pri vodstvu 13:5 vse pod nadzorom. Na koncu je bilo 21:14. 39-letni Jure Eržen je bil s sedmimi točkami prvi strelec Slovenije.


"Želja po medalji je bila velika. Glave so še vroče in težko kaj rečem, a začeli smo slabo, nismo bili pravi in svoje so dodali še sodnika. A na njih se ne smemo sklicevati. Morali bi drugače začeti, drugače igrati, ... Nato smo se pustili še sprovocirati in smo samo še tonili
," je dejal Troppan. "Zame je to neuspeh. Pričakoval sem medaljo. Zadnji dan se nam stvari niso izšle in kot kaže, smo se preveč iztrošili v prvih dneh. A zadnjo tekmo smo igrali 5:3, kar se ne da. Sodnika danes nista bila dorasla zadevi. To ne pomeni, da bi mi zmagali, a videli bi dobro in napeto tekmo. Zdaj zaradi tega iz Bakuja odhajamo z grenkim priokusom," pa je komentiral trener Jaka Hladnik.

Ženska reprezentanca se je presenetljivo prebila do polfinala, kjer je bila Ukrajina boljša z 21:16. Ana Ljubenović je dosegla sedem točk. Na tekmi za tretje mesto Slovenke niso držale koraka s Špankami, tako da je bilo že po dobrih štirih minutah 10:5, na koncu pa 19:9. Živa Zdolšek je dosegla štiri točke, Urša Žibert in Ana Ljubenović po dve točki in Maša Piršič eno.

Košarka 3 x 3 se igra 10 minut, razen če ena od ekipe prej ne doseže 21. točke. Koš znotraj zadnje črte (do 6,75 metra) je ovrednoten z eno točko, koš z razdalje oziroma za črto 6,75 (v klasični košarki je to trojka) z dvema točkama. Število osebnih napak je neomejeno. Podrobnejša pravila.

Tako pri ženskah kot pri moških je šel naslov v Rusijo. V moškem finalu so Rusi z 18:14 premagali Španijo, ki je bila v polfinalu boljša od Srbije. Deset sekund pred koncem je pri 16:14 Aleksandrov zadel met za dve točki in dvoboj je bil odločen.

Košarkarji tik pod zmagovalnim odrom