Košarkarji Olympiacosa so lani v Londonu še drugič zapored presenetljivo postali najboljši na stari celini. Foto: EPA
Košarkarji Olympiacosa so lani v Londonu še drugič zapored presenetljivo postali najboljši na stari celini. Foto: EPA
Boštjan Nachbar
Z odličnimi predstavami lani v Bambergu si je Boštjan Nachbar prislužil dres slovite Barcelone. Foto: EPA
V katalonski prestolnici je Nachbar združil moči s še enim Slovencem Erazmom Lorbkom, ki pa še okreva po operaciji. Foto: Reuters
Rudy Fernandez in Felipe Reyes
Felipe Reyes in soigralci so na stavnicah prvi favoriti tekmovanja. Foto: EPA
Željko Obradović
Željko Obradović bo deveti evropski naslov poskušal osvojiti na klopi Fenerbahčeja. Prvak je bil že s Partizanom, Joventutom, Realom in kar petkrat s Panathinaikosom. Foto: EPA
Miloš Teodosić
Uspešno je po poškodbi, zaradi katere je moral izpustiti EuroBasket, okreval sijajni Miloš Teodosić, ki bo glavni adut Ettoreja Messine. Foto: Reuters
Dimitris Diamantidis
Dimitris Diamantidis je glavni nosilec Panathinaikosa. Izkušeni Grk začenja deveto sezono v zelenem dresu. Foto: EPA
Vassilis Spanoulis, Juan Carlos Navarro
Najboljši posameznik zadnjih dveh Final Fourov Vassilis Spanoulis, ki je bil lani izbran tudi za MVP celotne Evrolige. Foto: EPA

Union Olimpija je po sezoni 1994/95 ostala brez Evrolige, za katero se vstopnice delijo v Jadranski ligi. Lani pa sta vstopnici dobila Partizan in Crvena zvezda. Zmaji bodo tako igrali v Evropskem pokalu, kamor so ob razširjenem formatu tekmovanja dobili posebno povabilo. V Evroligi bodo sicer slovenske barve zastopali Erazem Lorbek in Boštjan Nachbar v dresu Barcelone, Mirza Begić z Olympiacosom, k Fenerbahčeju se je vrnil Gašper Vidmar, Zoran Dragić ostaja član Unicaje, k beograjski Zvezdi, ki se je po dolgih letih spet prebila med elito, pa se je pred sezono iz Ljubljane preselil Jaka Blažič. Prvi štirje imajo s klubi visoke cilje, medtem ko bosta Dragić in Blažič zadovoljna s prebojem v Top 16.

Na stavnicah je šest moštev izrazitih favoritov za končno slavje v Milanu, kjer bo maja Final Four v Mediolanum Forumu, domovanju najuspešnejšega italijanskega moštva milanske Olimpie, bolj znane kot Emporio Armani. Milano je pred 25 leti že gostil prvi Final Four - ko se je format tekmovanja vrnil v najmočnejše evropsko tekmovanje - in tedaj je slavila prav milanska Olimpia. Razburljivo bo predvsem v skupini, kjer so kar trije izmed glavnih šestih favoritov.

CSKA slavil tudi proti NBA-moštvu
Največ možnosti za končno slavje ima na stavnicah Real Madrid. Kraljevi klub naskakuje deveti evropski naslov, lani pa je zaigral v finalu, ko je vodil že za 17 točk po prvi četrtini, a je Olympiacosu uspel popoln preobrat. Glavno orožje trenerja Pabla Lasa je hitra igra, ki krasi aktualne španske prvake. Lani so v polfinalu Final Foura ugnali Barcelono, ki so jo premagali tudi v finalu državnega prvenstva in na začetku te sezone v superpokalu. Rudy Fernandez, Jaycee Carroll, Sergio Rodriguez, Sergio Llull in Nikola Mirotić so bili lani glavni nosilci. Ogrodje ekipe je ostalo isto, največ sprememb pa je pod samim obročem. Odšel je slovenski reprezentant Begić, prišla pa sta visoka Grk Ioannis Bourousis in Tunizijec Salah Mejri.

Drugi z največ možnostmi je CSKA. Moskovčani letos naskakujejo sedmi naslov evropskega prvaka. Lani so še desetič v zadnjih 11-letih nastopili na Final Fouru, temu pa so dodali še naslov ruskega prvaka in prvaka močne regionalne VTB-lige. Zaradi poraza v polfinalu Evrolige proti Olympiacosu, ki je "rdečo armado" po neverjetnem preobratu v finalu premagal pred dvema letoma, pa kljub številnim lovorikam ostaja grenak priokus. Cilj Ettoreja Messine je jasen – osvojitev naslova. Dobro pripravljenost so Moskovčani pokazali že v pripravljalnem obdobju, ko so med drugim na kolena spravili Minnesota Timberwolvese. Po poškodbi je uspešno okreval prvi "play " Miloš Teodosić, pod košem je glavno orožje Nenad Krstić, lani sta se izkazala tudi Sonny Weems in Vitkor Hrjapa. Zveneča okrepitev je izjemni Jeremy Pargo, ki je pred leti blestel pri Maccabiju, prišla sta tudi ruski ostrostrelec Vitalij Fridzon in specialist za obrambo Kyle Hines, ki je z Olympiacosom dvakrat postal evropski prvak.

Obradović pripeljan za prvo turško slavje
Tretji favorit je klub, ki bo imel najštevilčnejšo slovensko zasedbo. Pri Barceloni bosta igrala Lorbek in Nachbar, ki je v Katalonijo prišel po dobrih igrah lani pri Bambergu. Barca je imela lani ogromno težav s poškodbami, dolgo je igrala brez Peta Mickela, na koncu se je poškodoval tudi Nate Jawai, skozi vso sezono pa sta veliko težav imela glavna nosilca Juan Carlos Navarro in Lorbek. Vseeno so varovanci Xavija Pascuala prišli na Final Four, se prebili v finale državnega prvenstva in osvojili kraljevi pokal. Katalonci so se v lovu za tretjim naslovom evropskega prvaka okrepili z najboljšim mladim igralcem Evrolige Kostasom Papanikolaouom, ki je prišel iz Olympiacosa. Prvi organizator igre, potem ko ni Barci uspelo zvabiti Vassilisa Spanoulisa, ostaja Marcelinho Huertas, moštvo pa je okrepil Jacob Pullen. Pod obročem sta ob Nachbarju, ki bo igral na krilu in krilnem centru, konkurenco zaostrila še Maciej Lampe in Joey Dorsey, glavna nosilca pa ob Navarru ostajata Lorbek ter Ante Tomić. Več priložnosti si lahko letos obetajo tudi mladi Alex Abrines, Marko Todorović in Mario Hezonja.

Ogromno je v moštvo znova vložil Fenerbahče, ki si prizadeva za prvi evropski naslov turških moštev. Lani je Fener prišel v Top 16 in osvojil turški pokal, a ob velikem denarnem vložku Simone Pianigiani ciljev ni izpolnil. Carigrajski klub je poskrbel za najbolj odmeven prihod, saj je ekipo prevzel najuspešnejši evropski klubski trener Željko Obradović, ki zadnjo sezono ni deloval nikjer, sicer pa je že kar osemkrat postal evropski prvak. Fener je tudi močno okrepil že tako kakovostno igralsko zasedbo. Kot glavne okrepitve so prišli Nemanja Bjelica, Linas Kleiza in Luka Žorić ter trije mladi turški košarkarji (Turkylimaz, Mahmutoglu, Sipahi). S posoje pri Bešiktašu se je vrnil Vidmar, v klubu pa ostaja tudi nekdanji slovenski reprezentant Emir Preldžić. Oba sta na uvodnih tekmah sezone igrala odlično. V klubu so zadržali tudi Boja McCalebba in izjemnega Bojana Bogdanovića, ki se je spogledoval z NBA-jem.

Olympiacos znova nekoliko iz ozadja
V Evropi je v zadnjih dveh letih Panathinaikos pristal v senci večnega tekmeca Olympiacosa. Pao je v zadnjih 17-letih sicer osvojil vseh šest naslovov evropskega prvaka, od tega pet z Obradovićem. Lani so zeleni iz Aten naredili ogromno sprememb, končalo se je tudi obdobje Obradovića, na izjemno nehvaležno mesto pa je sicer uspešno sedel Argiris Pedoulakis. V četrtfinalu je moral grški velikan premoč priznati Barceloni, se je pa potolažil z naslovom državnega prvaka, kjer je v finalu s kar 3:0 v zmagah ugnal Olympiacos. Prva violina Paa ostaja izvrstni Dimitris Diamantidis, vrnil pa se je Mike Batiste, s katerim sta tvorila udarno navezo. Klub je okrepil Šang Ping, ki bo kot prvi Kitajec zaigral v Evroligi, pod obročem je glavna okrepitev reprezentant Loukas Mavrokefalides.

Olympiacos znova ne sodi v najožji krog favoritov, a v zadnjih dveh letih so rdeči iz Pireja dokazali, da na papirju najmočnejše ekipe vedno ne zmagujejo. Če se je naslov z Dudo Ivkovićem, ki je Olympiacos popeljal tudi do prvega naslova leta 1997, zdel pravi čudež, pa je na podoben način uspelo presenetiti tudi Georgiosu Bartzokasu. Tudi lani so, tako kot pred dvema letoma proti CSKA-ju, v finalu, sicer ne tako senzacionalnega, a vseeno, naredili preobrat proti Realu. Zdaj naskakujejo tretji evropski naslov zapored, kar je nazadnje uspelo Splitu leta 1991. Glavna zmaga grških podprvakov poleti je bilo podaljšanje sodelovanja s Spanoulisom. Za MVP-ja lanske sezone, ki je bil tudi najzaslužnejši za oba naslova, je v Evropi vladalo ogromno zanimanja, ponujali pa so mu tudi bogatejšo ponudbo kot v Pireju, a je ostal. Prišli so Američani Brent Petway, Bryant Dunston, Cedric Simmons in Matthew Lojeski, ki ima tudi belgijski potni list. Moštvu se je pridružil slovenski center Begić. Olympiacos je odlično začel sezono. Najprej je v Sao Paulu osvojil interkontinentali pokal, nato pa še v uvodnem krogu DP-ja premagal Panathinaikos.