Aleš Pipan je imel tokrat na voljo premalo razpoloženih igralcev v napadu, ob koncu tekme pa so zmaji naredili tudi nekaj usodnih napak v obrambi. Foto: Aleš Fevžer
Aleš Pipan je imel tokrat na voljo premalo razpoloženih igralcev v napadu, ob koncu tekme pa so zmaji naredili tudi nekaj usodnih napak v obrambi. Foto: Aleš Fevžer
Sasu Salin je zadel pet trojk, a je za to porabil tudi 13 žog. Foto: Aleš Fevžer
Luka Rupnik
Luka Rupnik je dostojno zamenjal Jakova Vladovića. Foto: Aleš Fevžer
Olimpija se je pred tekmo zahvalila dolgoletnemu klubskemu delavcu Smilijanu Steinerju. "Glajbetu" so skandirali in mu poseben napis namenili tudi Green Dragonsi. Foto: Aleš Fevžer
Tesen poraz Olimpije proti Hapoelu

"Na koncu tekme je bila slaba koncentracija v obrambi, čeprav je bila obramba celo tekmo boljši del naše igre. Nismo se mogli sprostiti in enostavno nismo imeli dovolj razpoloženih igralcev. En Sasu Salin je premalo. Zgrešili smo kar nekaj odprtih metov, slabi smo bili tudi v skoku, kjer so gostje dominirali. Skok, ki je do zdaj krasil moje fante, tokrat ni funkcioniral in je tudi med glavnimi razlogi za poraz," je po tekmi ključne stvari, ki so tehtnico prevesile na gostujočo stran, opisal Aleš Pipan.

Hapoel vodi v izraelskem prvenstvu
Ljubljančani so odlično igrali v prvem delu drugega najmočnejšega evropskega tekmovanja, po prvem mestu v skupini pa so zdaj dobili zelo težke nasprotnike. Banvit vodi v močnem turškem prvenstvu, bogati ukrajinski Budivelnik je dobro igral tudi v Evroligi, Hapoel pa je prvi v izraelskem prvenstvu, letos pa je na kolena spravil tudi že sloviti Maccabi iz Tel Aviva. V Jeruzalemu so sestavili zelo kakovostno zasedbo. Ključni so odlični tujci na čelu z Joshem Duncanom, ki je zadel trojko, s katero je vrnil goste v igro, zelo dober je tudi organizator igre Derwin Kitchen, kakor tudi Ronald Dupree ter beloruski orjak Artijom Parahouski. Glavna domača igralca sta Jotam Halperin, ki je igral tudi za Olimpijo, in Lior Elijahu, na klopi pa je tudi Janiv Green. Vsi so reprezentanti in nekdanji člani Maccabija.

Proti tako močni in predvsem izkušeni zasedbi so za morebitni uspeh zmaji naredili preveč napak. Prevelika so bila nihanja v igri, ko so si na primer že kmalu po začetku gostje priigrali več kot deset točk naskoka, slabša je bila Olimpija tudi v skoku (37:44), v napadu pa ni bilo ob Sasuju Salinu razigranega košarkarja. Za tri so Ljubljančani zadeli sedemkrat, in to kar iz 31 poskusov, od tega je finski ostrostrelec dal pet trojk.

Nekateri zmaji v slabi formi
"V naši igri je bilo veliko nihanj. Od slabega začetka in boljšega nadaljevanja, ko smo ob polčasu z lastnimi napakami dopustili, da so nas ujeli, pa smo se na začetku drugega znova mučili in igrali v krču. Gostje so to izkoristili. Že pred tekmo sem povedal, da so izkušena ekipa, ki izkoristi vsako napako nasprotnika, in to se je tokrat tudi pokazalo. Z boljšo igro v obrambi in hitrimi protinapadi ter zadetimi trojkami Salina smo se približali, povedli za štiri in znova je prišlo do padca koncentracije. Edinemu, ki ne bi smeli, smo pustili, da vrže za tri in zadene, v napadu pa potem nismo bili uspešni," je na kratko potek tekme zajel ljubljanski trener.

Pipan se je dotaknil tudi forme nekaterih posameznikov. Predvsem Deividas Gailius, ki je bil do zdaj prvi strelec Olimpije, je v krizi in se v novem letu za zdaj ne znajde, proti Hapoelu pa je ob metu iz igre 3/11 dosegel osem točk: "Imamo probleme s formo določenih igralcev. Omić je bil v zadnjem tednu bolan, in to je tudi vzrok njegove slabše igre. V slabi formi je Gailius. Nujno ga potrebujemo. Vsi bomo skupaj stopili, tako igralci kot strokovni štab, da se čim prej vrne na raven, na kateri je bil pred tem."

Zadnja akcija dogovorjena drugače
Salin je bil z 19 točkami (1/4 za dve, 5/13 za tri) prvi strelec tekme, s trojkami pa tudi vrnil Olimpijo v igro. Finski branilec je med razloge za poraz uvrstil tudi močnejšo centrsko linijo Hapoela: "Dobro so igrali. Veliko točk smo dobili pod košem, kjer smo šibkejši in nižji. Duncan, ki smo ga prej dobro ustavili, je ob koncu zadel tisto trojko. Sicer je bila tekma izenačena, a take stvari se dogajajo na koncu. Težko je bilo loviti zaostanek, saj smo res slabo začeli, a smo jih ujeli, toda priložnosti nismo izkoristili."

Izraelski košarkarji so dobro na koncu pokrivali Salina, tako da je žoga v zadnjem napadu prišla do Dražena Bubnića, ki pa ni bil natančen. Krilni center je priznal, da so se dogovorili za drugačno akcijo: "Dogovor je bil drugačen, a taka je bila situacija. Ostal sem sam na trojki, in moral sem metati. Malo je grenkega priokusa, saj bi morali zmagati, kajti Hapoel ni nič posebnega in je bil premagljiv. Slabo smo zapirali in gostje so dobili veliko skokov. V napadu pa smo zgrešili preveč odprtih metov, kar nas je stalo zmage."

Hitro v gosteh popraviti ta poraz
Zaradi težav s prepono, ki jih je imel že na tekmi proti Valencii, je manjkal Jakov Vladović, ki pa bo morda nared že proti Širokemu konec tedna. Na položaju organizatorja igre je priložnost po dolgem času tako dobil Luka Rupnik, ki je kar dobro izkoristil minute: "Znova je za nami napeta končnica. Zapravili smo prednost štirih točk. Žal stvari niso šle v našo korist, gostje pa so tudi z malo sreče zmagali. Ne bomo se vdali, saj ni še nič izgubljenega. Kemija v ekipi je prava, tudi značaj igralcev je pravi. Vsako tekmo gremo na zmago, je pa kar hud ritem, toda trudili se bomo, da predvsem doma zmagujemo in hitro v gosteh popravimo ta poraz proti Hapoelu."

"Težko je govoriti o individualni igri, ker je poraz vse skupaj zasenčil. Ni pomembno, kdo igra, ampak glavno je, da Olimpija zmaguje. Vesel sem minut, ki mi jih je Pipan namenil, in upam, da sem jih dobro izkoristil, a škoda, da smo izgubili doma v Stožicah," je še dodal mladi organizator igre, ki je prispeval osem točk.

Tesen poraz Olimpije proti Hapoelu