Varovanci Aleša Pipana imajo po dveh krogih evropskega pokala polovičen izkupiček, saj so v prvem v Carigradu presenetili Bešiktaš. Foto: Vladimir Nikolič
Varovanci Aleša Pipana imajo po dveh krogih evropskega pokala polovičen izkupiček, saj so v prvem v Carigradu presenetili Bešiktaš. Foto: Vladimir Nikolič
Mirza Begić je bil z 18 točkami prvi strelec Olimpije in za Tyresom Riceom, ki jih je dal 22, drugi tekme. Foto: Vladimir Nikolič
Dvoboj odličnih Fincev - Petterija Koponena pri Himkiju in Sasuja Salina pri Olimpiji. Foto: Vladimir Nikolič
Olimpija tesno izgubila s Himkijem

kega pokala presenetijo, saj se je Union Olimpija dobro upirala.

Ves čas so bili zmaji v koraku z ruskimi bogataši, a po slabši drugi četrtini, ki so jo gostje dobili za deset, jim jih dokončno ni uspelo več ujeti. Himki ima izvrstno ekipo z izjemnim napadalnim potencialom in v obrambi so imeli Ljubljančani kar nekaj težav. Hitri branilci – praktično ves čas Moskovčani igrajo z dvema kakovostnima organizatorjema igre – so povzročali ljubljanskim nizkim igralcem veliko preglavic, težave pa so imeli tudi pri branjenju igre pick'n roll in še posebej pick'n'pop, ko so večino napadov gostje zaključevali po igri dva na dva. Poleg odlične zunanje linije pa ima Himki tudi čvrste košarkarje pod obročem, ki so skok dobili s 34:29.

Toda vseeno se je Olimpija Himkiju dobro uprla in odigrala še eno v nizu dobrih tekem v tej sezoni, a vseeno je morala po lepi zmagi v prvem krogu evropskega pokala v Carigradu tokrat stisniti roko močnejšemu nasprotniku. Himki je sicer pred dvema letoma v Ljubljani že izgubil – junak tiste tekme, ko je v zadnji sekundi zadel trojko za 74:72, Klemen Prepelič je srečanje spremljal s tribune, saj še čaka, da bo lahko uradno znova podpisal za Olimpijo. Toda tedaj je imel Himki, čeprav je igral v Evroligi, slabšo ekipo od letošnje. Niso kar tako Moskovčani glavni favoriti na stavnicah za končno slavje v evropskem pokalu in koliko so vložili v to moštvo, dokazuje že to, da so iz Maccabija pripeljali najkoristnejšega posameznika lanskega Final Foura Evrolige.

Španec sodil ob incidentu in tudi proti Himkiju
"Ne morem se znebiti občutka, da smo izpustili priložnost, da premagamo favorizirane goste iz Moskve. Dobro smo začeli, a potem smo predvsem na koncu druge četrtine imeli črne trenutke. Padla je koncentracija, naredili smo nekaj šolskih napak in slabo skakali, gostje pa so to izkoristili in naredili manjšo razliko. Nismo se predali, igrali dokaj zavzeto v obrambi, sami ste videli, kaj se je dogajalo na igrišču, nekajkrat smo prišli zelo blizu, a za popoln priključek nismo imeli ne koncentracije ne igralca, ki bi prevesil tehtnico v našo korist,"
je tekmo opisal Aleš Pipan.

Srečanje je bilo zaradi "incidenta Predin", ki se je zgodil ob koncu lanske sezone evropskega pokala, odigrano pred praznimi tribunami. Atmosfera v dvorani je bila neprijetna in sreča za vse udeležence, da je Uleb kazen s prvotnih treh znižal na eno tekmo. Na žalost je bila ta prav proti najzanimivejšemu nasprotniku. Olimpija bo letos pod drobnogledom in tako je že na prvo tekmo prišla tudi dopinška kontrola, kar je sicer v tekmovanju redkost, obračun pa je sodil Španec Oscar Perea, ki je delil pravico tudi na obračunu z Budivelnikom, ko je Zoran Predin izgubil razsodnost. Pipan dogodkov na tekmi ni komentiral, čeprav je opozoril na čudno dogajanje, a konkretnejši ni želel biti.

Begić znova prvo ime Olimpije
Zato se je ljubljanski trener raje ozrl naprej proti naslednjim tekmam, ko Olimpijo v tednu dni čakata dve gostovanji: "Ne smemo biti razočarani. Šele začetek tega tekmovanja je. Videli smo, da se v evropskem pokalu lahko kosamo z vsakim. Stopiti moramo skupaj in že naslednja tekma je za nas zelo pomembna, ko nas na gostovanju čaka Mega Vizura. Za tem gremo po zmago še na Madžarsko proti Szolnokiju in s tem bo tako, kot mora biti."

Znova je bil najboljši pri Olimpiji Mirza Begić, ki je dal 18 točk in povzročal gostom precej težav, a zaradi – sicer kar sumljivo dosojene – pete osebne napake je srečanje predčasno končal. "Bil je čuden občutek, ko je bila dvorana prazna. Ni bilo nobenega navijanja in bila je tišina," je prazno dvorano pokomentiral prvi center zmajev in dodal: "Dali smo svoj maksimum. Igrali smo proti ekipi, ki se bo bojevala za naslov v Eurocupu. Nikoli ne moreš biti zadovoljen, ko izgubiš, a če pogledamo našo in njihovo ekipo, imajo, recimo, desetkrat višji proračun kot mi. Imajo igralce, kot je lanski MVP Final Foura Evrolige, tako da smo po eni strani lahko z minimalnim porazom tudi na neki način zadovoljni." Če bo Begić nadaljeval take predstave, ne bo – razen, če se pri Olimpiji oziroma njenih sponzorjih ne bo kaj premaknilo – več dolgo igral v zmajevem gnezdu.

"V Ljubljani je vedno težko igrati"
Prvi favorit Eurocupa je imel v Ljubljani kar nekaj težav, po srečanju pa so ruski košarkarji spoštljivo govorili o Olimpiji. Francoski reprezentant Joffrey Lauvergne, ki je zadnji dve leti igral za Partizana, je dejal, da sploh ni primerjave z lansko ekipo in da je nedvomno Olimpija kandidat za prva štiri mesta v Ligi ABA, legendarni litovski branilec Rimas Kurtinaitis, ki že tri leta vodi Himki in je z njim leta 2012 tudi osvojil evropski pokal, pa je pristavil: "Vem, da ima Olimpija v zadnjih letih finančne težave, a ne glede na ekonomski položaj je vedno težko igrati v Ljubljani. Ne glede na moč tvoje ekipe, vedno je nevarno. Slovenija je košarkarska dežela. Olimpija nima zvenečih imen, a igra zelo trdo košarko in so zelo borbeni. Nismo odigrali najboljše tekme. Nismo bili dobri v obrambi, saj po navadi dopustimo nasprotnikom 60 ali 65 točk. Toda to ni le naša krivda, ampak gredo zasluge tudi Ljubljančanom, ki so bili razpoloženi. Olimpiji želim veliko sreče, saj ima odlično ekipo, obenem tudi dobrega trenerja in njegove ekipe vedno igrajo pametno košarko."

Olimpija tesno izgubila s Himkijem