Simon Petrov je Krko prevzel konec februarja. Pod njegovim vodstvom je ekipa dobro igrala v Ligi za prvaka, nato pa je v polfinalu dvakrat tesno klonila pred Olimpijo. Foto: BoBo
Simon Petrov je Krko prevzel konec februarja. Pod njegovim vodstvom je ekipa dobro igrala v Ligi za prvaka, nato pa je v polfinalu dvakrat tesno klonila pred Olimpijo. Foto: BoBo
Mateju Rojcu, kapetanu Krke, se je s koncem sezone tudi iztekla pogodba. Foto: BoBo
Marko Luković
Marko Luković je bil dobro igral v Ligi ABA, kjer je v povprečju dosegal skoraj 17 točk na tekmo, a tudi njega so pestile poškodbe, zaradi katerih je izgubil ritem in kasneje ni bil več pravi. Foto: www.alesfevzer.com

Nihče ne želi izpasti iz katerega koli tekmovanja, naj bo to Liga ABA, slovenska liga ali kaj drugega. Ostaja grenak priokus, a po izpadu smo stopili skupaj in si rekli, da moramo to pozabiti in gledati v prihodnost. To smo naredili, a se nam potem ni izšlo.

Matej Rojc
Ronald Lee Curry
Ron Curry, ki je bil prvi Krkin strelec v državnem prvenstvu, je imel na zadnji tekmi v Stožicah met za zmago, a je zgrešil. Foto: www.alesfevzer.com
Prvi organizator igre Krke Matic Rebec, v čigar igri je bilo veliko nihanj. Foto: www.alesfevzer.com
Union Olimpija Krko izločila že po dveh tekmah

Ta lovorika je daleč najmanj pomembna, obenem pa ima veliko črno piko, celo največji neuspeh letos, na novomeško sezono postavlja izpad iz Lige ABA. Po šestih letih je Krka ostala brez jadranske vstopnice in v naslednji sezoni jo, kot kaže, čakajo le tekme državnega prvenstva, kjer je zdaj tretjič zapored ostala brez finala. Tako so sezono končali brez izpolnjenega katerega koli cilja. "Ko se je sezona začela, smo si postavili cilje. Najprej, da začnemo igrati za superpokal kot uvod v sezono, potem smo Ligo ABA želeli končati nekje na sredini, zatem smo si zadali vsaj preboj v finale pokala, kar nam je sicer uspelo, in državnega prvenstva. Vemo pa, da se finali ne igrajo, ampak zmagujejo, tako da smo želeli osvojiti kakšno lovoriko, a se nam želje niso uresničili. Tako s sezono res ne moremo biti zadovoljni," je povedal kapetan ekipe Matej Rojc.

Miro Župevec, direktor Krke: "Sezona se ni končala po načrtih in lahko jo ocenim kot manj uspešno. Naš cilj je bil nastop v dveh finalih, se pravi v pokalnem in v državnem prvenstvu, in osvojitev vsaj enega naslova, kar nam ni uspelo. Zaradi izpada iz Lige ABA se bomo bolj posvetili domačemu prvenstvu in vzgoji in afirmaciji domačih igralcev. Po zelo uspešnih sezonah 2010-2014 so prišle tri slabše sezone in trend želimo z različnimi ukrepi spet obrniti v pravo smer. Tega ni mogoče narediti čez noč, smo pa trdno odločeni, da nekatere stvari spremenimo."

O sami sezoni je 24-letni Primorec, ki od leta 2010 igra v Novem mestu, še dodal: "Bila je težka. Začeli smo obetavno s superpokalno lovoriko. Tudi Ligo ABA smo dobro začeli in na začetku zmagovali. Vemo pa, da so v tej ligi decembra zelo pomembne tekme, ko se naredi razlika, ali se bo ekipa borila za vrh ali sredino ali pa bo pri dnu. Tedaj smo imeli veliko poškodb. Jukić polovico sezone ni igral, tudi Luković je bil poškodovan. Skoraj nobene tekme nismo odigrali kompletni. Tedaj smo padli v neko črno serijo, iz katere se nismo pobrali. Takrat samo pokvarili obetaven začetek in smo se bojevali za obstanek. Na koncu nam je zmanjkalo malce sreče in tudi ostale pomoči."

Novomeščane vso sezono pestile poškodbe
Kot je omenil Rojc, so imeli v Novem mestu res ogromno težav s poškodbami. Darko Jukić se je poškodoval že ob uvodu v sezono, potem je bil dalj časa odsoten tudi Marko Luković, ki je bil do tedaj najboljši posameznik ekipe, vmes je manjkal Sandi Čebular ... Tudi zadnjo tekmo v Ljubljani, ki jo je Olimpija dobila z 82:81 in si z zmago v polfinalni seriji z 2:0 zagotovila finale, so odigrali zdesetkani. Dominique Elliott je igral le nekaj minut, saj si je na prvem polfinalnem obračunu poškodoval gleženj, Klemna Kužnika pa zaradi bolečin v hrbtu sploh ni bilo v kadru.

V Novem mestu so imeli brez dvoma enega najvišjih, če ne najvišjega proračuna med slovenskimi klubi. Krka je imela z naskokom najdaljšo klop in najširši izbor igralcev. Obenem so si med sezono lahko privoščili tudi okrepitev in so pod koš pripeljali Duška Bunića, ki pa ni predstavljal dodane vrednosti. Kot je dejal direktor kluba Miro Župevec, je bila sestava ekipe eden ključnih razlogov za slabše rezultate. Ekipo je sicer sestavil Dejan Mihevc, ki je nase opozoril na klopi Tajfuna, ko je pred dvema letoma osvojil slovensko prvenstvo. Organizacijo igre je želel tako kot v Šentjurju zaupati Ceoli Clarki, a se je Američan pred sezono odločil, da konča športno pot. Tako so bile vajeti igre v rokah Matica Rebca. Organizator igre, ki je lani v kvalifikacijah nosil tudi reprezentančni dres, je močno nihal v igri, od izvrstnih predstav in bravuroznih potez do številnih napak in nespametnih odločitev. In to znotraj posamezne tekme.

Mihevca na klopi zamenjal Petrov
Mihevc je iz Šentjurja pripeljal Čebularja, ki v Novem mestu ni prikazal predstav iz Rogaške ali Tajfuna. Namesto Clarka je prišel Ron Curry, ki je sicer branilec strelec. Američan je bil dostojna okrepitev. Ko je imel strelski dan, ga je bilo težko ustaviti, vendar je bilo tudi pri njem premalo konstantnosti. Za odlično okrepitev se je izkazal Luković, ki pa je imel precej težav s poškodbami, zaradi katerih je izgubil ritem in ni potem našel stalne vrhunske forme z začetka sezone, ko je blestel. Elliott ni bil posrečena okrepitev in je imel na primer večino časa popolnoma obrobno vlogo.

Mihevca, ki je lani izpadel iz Lige ABA že s Tajfunom, je, ko je bila Krka tik pred izpadom iz jadranske druščine, na klopi zamenjal Simon Petrov. Nekdanji Krkin košarkar izpada iz regionalne lige ni mogel preprečiti, je pa zato pod njegovo taktirko novomeška zasedba suvereno opravila z Ligo za prvaka, ki jo je po konstantnih igrah in z le dvema porazoma končala na prvem mestu. "Težko bi ocenil svoje delo na klopi. Zadovoljen sem, ker je ekipa sprejela oziroma se mi zdi, da mi je uspelo vzpostaviti igro, kakršno sem želel. Mislim, da so to tudi fantje dojeli in sprejeli ter začutili, da je to igra, ki nam lahko prinese uspeh. To se mi zid najbolj pomembno," je povedal Petrov.

Ob prevzemu Petrov za cilj postavil naslov
Toda sezono so končali s tremi zaporednimi porazi proti Olimpiji, ki je Krko z dvema zmagama v polfinalni seriji tudi poslala na počitnice. "V Ligi za prvaka smo našli formo in dobro igrali tako doma kot tudi v gosteh. Polfinale pa je zgodba zase. Vse od prej se izbriše in se igrata le dve tekmi oziroma tri. Olimpija je igrala pametno. Vedeli so, kaj napadati in kaj so njihove prednosti in slabosti. To smo vedeli tudi mi, skušali izkoristiti, a nam je na koncu zmanjkalo malce športne sreče, morda so bili tudi kakšni drugi dejavniki ... Borili smo se, še posebej v tem drugem polčasu druge tekme. Škoda le, da ni bilo tako že v prvem, ker bi bil rezultat zagotovo drugačen," je razmišljal Rojc.

Po izpadu iz Lige ABA in porazu v finalu pokala, ki so ga pred tem osvojili trikrat zapored, je bil cilj Novomeščanov osvojitev osmega naslova slovenskega prvaka, a tretjič zapored so obstali na polfinalni stopnički. Lani je bil boljši Helios, pred dvema letoma Tajfun, zdaj pa Olimpija. "Cilj je bil naslov, o tem ni dvoma. To je bila želja vseh, kar sem tudi povedal, ko sem prevzel funkcijo. Ni nam uspelo, nimam česa drugega reči," je ob tem dejal Petrov.

Rojc je zdaj prost igralec
"Nismo razmišljali za naprej. Rekel sem, da oddelamo do konca, poskušamo doseči, kar se da. Ni se izšlo po naših željah in zdaj se bomo kmalu pogovorili, kaj in kako naprej. Težko zdaj kar koli komentiram,"
je glede prihodnosti dodal novomeški trener. Zdaj bo čas za analize, zagotovo pa se v klubu obetajo spremembe. Morda bodo zdaj večje priložnosti deležni mlajši košarkarji, ki so nekaj minut dobili tudi letos. 18-letni Miha Škedelj je imel zaupanje Mihevca, pod vodstvom Petrova je največ igral dve leti starejši Kužnik, še nekaj fantov pa čaka na konkretnejšo priložnost.

Večini igralcev je potekla pogodba. Med njimi je tudi kapetan Rojc, ki bo od junija prost igralec. Kot je dejal, je za zdaj še prezgodaj kar koli reči, a bo iskal druge možnosti oziroma drugo okolje, saj si želi igrati na podobni ravni, kot je do zdaj.

Nihče ne želi izpasti iz katerega koli tekmovanja, naj bo to Liga ABA, slovenska liga ali kaj drugega. Ostaja grenak priokus, a po izpadu smo stopili skupaj in si rekli, da moramo to pozabiti in gledati v prihodnost. To smo naredili, a se nam potem ni izšlo.

Matej Rojc
Union Olimpija Krko izločila že po dveh tekmah