Deividas Gailius je po slabem začetku sezone zaigral, kot se je od njega pričakovalo. Njegovo povprečje v Evropskem pokalu je 18 točk in 6,3 skoka na tekmo. Foto: Aleš Fevžer
Deividas Gailius je po slabem začetku sezone zaigral, kot se je od njega pričakovalo. Njegovo povprečje v Evropskem pokalu je 18 točk in 6,3 skoka na tekmo. Foto: Aleš Fevžer
Alen Omić
Na zadnjih osmih tekmah so Ljubljančani zmagali šestkrat. Predtem na desetih dvakrat. Foto: ABA Photo
Aleš Pipan
Olimpijo do konca leta v Ligi ABA čakajo tekme z Mega Vizuro, Krko, Zadrom in MZT-jem, v Evropskem pokalu pa z Ulmom in Parisom. Foto: Aleš Fevžer

Union Olimpijo, ki si je edina že zagotovila drugi del v Evropskem pokalu.

Ljubljančani so v sredo zagotovo dosegli največjo in najodmevnejšo zmago v tem koledarskem letu. Na gostovanju so na krilih izjemnega kvarteta Deividasa Gailiusa (24 točk, 7 skokov; statistični indeks 31), Alena Omića (19 točk, 6 skokov; statistični indeks 23), Sasuja Salina (18 točk, 7 skokov; statistični indeks 23) in Cedrica Jacksona (11 točk, 7 podaj, 6 skokovž; statistični indeks 20) premagali Valencio (93:91), drugouvrščeno ekipo španskega prvenstva (7:1) z nekajkrat večjim proračunom.

Zmaga je še toliko večja, saj Špancem v Evropskem pokalu že pošteno teče voda v grlo in so pred tekmo napovedovali "nujno zmago". Pred 7.600 gledalci so varovanci Velimirja Perasovića doživeli prvi poraz v domači dvorani v letošnji sezoni.

Olimpiji je podvig uspel, čeprav je le 24 sekund igral lažje poškodovani rezervni organizator igre Jakov Vladović, manj kot štiri minute pa je bil na parketu tudi center Alex Stephenson. Ljubljančani so "preživeli" 13 trojk Špancev, ki so izza črte metali 50-odstotno. Tudi sami v tem elementu niso bili slabi (8/20), a tehtnico so nagnili v svojo korist z metom za dve, ki je bil kar 59-odstoten. V letošnji sezoni že pregovorno slabi prosti meti so bili tokrat 85-odstotni (23/27).

"Treba je bilo vsekakor ustaviti njihov protinapad in mete za tri točke. Dobili smo skok, kar je bil tudi eden izmed ključev do zmage. Tekma je bila napeta od začetka do konca. Fantje so zdržali pritisk dvorane v Valencii. Bili smo skoncentrirani vso tekmo, odlično smo izvajali tudi proste mete, kar v tej sezoni ni bilo v navadi. To zmago je treba čim prej pozabiti in se osredotočiti na naslednje tekme. Zdaj si lahko malce oddahnemo od evropskih tekem in se 100-odstotno preusmerimo na Ligo ABA, kjer moramo tudi začeti zmagovati," je povedal trener Olimpije Aleš Pipan.

Olimpija si je dva kroga pred koncem kot edina iz Lige ABA že zagotovila napredovanje med 32. Paradoksalno, če vemo, da je v jadranski ligi z izkupičkom (2:8) skupaj s Širokim na zadnjem mestu. Za napredovanje se od ABA-ligašev krčevito bojujeta Cedevita (5:3) in Radnički (4:4), medtem ko so brez možnosti že ostali Igokea (2:6), Budućnost (2:6), MZT Skopje (1:7) in Cibona (1:7). Težko se bosta v drugi krog Evrolige uvrstila tudi Crvena zvezda (2:5) in Partizan (1:6).