Borbeni košarkarji Uniona Olimpije so po tekmi s tribun dobili zaslužen aplavz. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Borbeni košarkarji Uniona Olimpije so po tekmi s tribun dobili zaslužen aplavz. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Aron Baynes je na obeh tekmah Evrolige v letošnji sezoni zbral dvojna dvojčka in je trenutno prvi skakalec najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Gledalci so nas spodbujali, saj so prepoznali energijo v mladih fantih. Vabim jih tudi na naslednje tekme. Čaka nas kar nekaj težkih tekem zapored. Cedevita še nima dobrih izidov, izgubila je z Milanom doma, a ima najboljšo ekipo v Ligo ABA, prišla pa sta še Gelabale in Ilievski.

Sašo Filipovski je povabil navijače tudi na prihajajoče tekme
Teemu Rannikko je povedal, da Ljubljančani verjamejo, da bi lahko igrali še bolje, in so tako razočarani predvsem zaradi velike zamujene priložnosti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Obe dvorani sta odlični. Dvorana v Stožicah je ena najboljših v Evropi in res je užitek igrati v njej. Tivoli je bil nekoliko drugačen. Bil je manjši, tako je bil vedno poln, ko se je zbralo sedem tisoč ljudi. V obeh dvoranah je in je bilo super.

Teemu Rannikko o primerjavi Stožic in Tivolija
Klemen Prepelič je ob izteku prvega polčasa s trojko popeljal Olimpijo v vodstvo po prvem delu tekme. Tudi v zadnji četrtini je zadel trojko, ki je še dala nekaj upanja, a je na koncu vendarle zmanjkalo časa. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Alen Omić je tokrat pokazal, da je sposoben igrati na evroligaški ravni in se lahko solidno kosa tudi s slovitimi evropskimi centri. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Carigrajsko moštvo, ki je letos sestavilo po imenih strašansko kakovostno zasedbo, je bilo v Ljubljani vsekakor zrelo za poraz. Z borbeno igro, polno mladostniške energije in zagnanosti, so košarkarji Olimpije ves čas držali stik z gosti. Tudi ko so Turki povedli z nekoliko višjo prednostjo, pa so se na krilih bučne podpore domači igralci hitro vrnili v igro. Ob koncu so za 81:75 vendarle odločile izkušnje in, roko na srce, tudi kakovost, ki je nedvomno na turški strani.

Ob koncu zmajem stoječe ovacije
Kljub poškodbi prvega strelca in najnevarnejšega košarkarja Boja McCalebba je gostom uspelo iz Ljubljane oditi s polnim izkupičkom. V odločilnih trenutkih je zmajem zmanjkalo moči, nekaj napadov pa je bilo prehitro zaključenih in posledično prepoceni zapravljenih. Tudi v izdihljajih tekme, ko so neuspešno lovili nasprotnike, pa so zaključevali na silo, žoga pa ob posiljenih metih preprosto "ni želela" skozi obroč.

Kakor koli že, zmaji si zaslužijo čestitke za borbeno predstavo, predvsem pa si zaslužijo, da jih na naslednji evroligaški tekmi, ki bo že v petek proti Panathinaikosu, podpre še več navijačev. Tribune so bile proti Fenerju zelo glasne, ljubitelji košarke pa so v Stožicah znali nagraditi požrtvovalnost zmajev in so jih kljub porazu ob koncu nagradili s skandiranjem, z bučnim aplavzom in s stoječimi ovacijami. Tako kot košarkarji si tudi navijači zaslužijo zelo visoko oceno.

Žal za zamujeno priložnost
"Mislim, da smo odigrali dobro tekmo. Navijači so stali za nami, kar je bilo super, vendar smo naredili tudi ogromno napak v obrambi in v napadu prehitro zaključevali. Na tej ravni se napake hitro kaznujejo. Vsako priložnost nasprotnik izkoristi. Zgrešili smo nekaj odprtih metov ob koncu. Nasprotnik je dal več točk kot mi in smo izgubili, po porazu pa nikoli ne moreš biti zadovoljen, ne glede na to, kako si igral. Borili smo se, trudili, vendar pa smo se vsi v garderobi strinjali, da bi lahko igrali bolje. Naša želja je bila, da zmagamo, saj smo tu, da tekmujemo. Imeli smo priložnosti, a je nismo izkoristili," je zamujeno priložnost podobno kot praktično vsi soigralci po tekmi obžaloval Teemu Rannikko.

Kapetan Olimpije, ki je zbral pet točk, je izpostavil tudi odlično podporo slovenskih ljubiteljev košarke: "Vedno sem vsem rekel, da je tu ena najboljših košarkarskih publik. Navijači res stojijo za ekipo. Izgubljaš, nato pa vidiš več kot osem tisoč ljudi, ki ceni, da se trudiš. To je res super. Da tudi, ko izgubiš, navijači nagradijo tvoj trud, vidiš le redko. Tega ni na veliko mestih v Evropi. Na vsaki domači tekmi potrebujemo svoje navijače. Tokrat so odlično opravili svoje delo, vendar mi nismo dokončali naloge."

Nov dvojni dvojček Baynesa
Znova je bil odličen Aron Baynes. Olimpija je letos našla res odličnega centra, ki je tudi tokrat zbral dvojni dvojček. S 14 točkami je bil najboljši strelec domače vrste, ujel pa je tudi 12 odbitih žog. Z ducatom skokov v povprečju je trenutno tudi najboljši v tej košarkarski prvini v Evropi . "Trudili smo se in dali vse od sebe. Na koncu je nekako razpadel sistem naše igre. Prehitro smo zaključevali napade, namesto da bi ostali potrpežljivi, kot smo bili vso tekmo. Moramo igrati vseh 40 minut v takem ritmu, in ne le 35, kot smo proti Fenerju. Od te tekme smo se zagotovo veliko naučili," je po tekmi povedal Avstralec.

"Ozračje je bilo res odlično. Vedno je lepo igrati pred toliko gledalci in vsa spodbuda ti da še dodatnega zagona. Lepo je bilo igrati pred takim občinstvom. Žal jim nismo poplačali z zmago. Upamo, da nas bodo tudi v prihodnje tako spodbujali," je prav tako navijače prehvalil Baynes. Tako kot je pred dvema letoma na krilih neverjetnih navijačev tedanja vrsta Jureta Zdovca blestela v prvem delu in prišla v Top 16 Evrolige, lahko tudi letošnja mlada zasedba na čelu s Sašem Filipovskim s pomočjo bučne spodbude s tribun preseže svoj domet in preseneti katerega izmed favoritov. Zdaj je le na, sicer zelo zahtevnem slovenskem občinstvu, da pride v Stožice podpret zmaje.

Sloviti nasprotniki še dodatna motivacija
"Lepo je videti polno dvorano. Upam, da nas bodo spodbujali tudi v ponedeljek. Lažje je igrati, ko nam navijači dajo moralno spodbudo. Žal smo izgubili proti Fenerju. Naredili smo preveč napak in proti tako močni ekipi tako ne moreš upati na uspeh. Izgubili smo preveč žog, tudi v skoku nismo bili pravi in potem pride do poraza,"
je pomen navijačev poudaril še Alen Omić .

Obetavni visoki center se je pogumno postavil zoper izjemne linije Fenerja pod košem. 20-letni in 215 centimetrov visoki Omić je šestim točkam dodal še pet skokov in bil po tekmi kar zadovoljen s svojo predstavo, bolje pa bi po njegovih besedah moral igrati predvsem v obrambi. Igrati proti tako slovitim nasprotnikom pa za mladeniča predstavlja še dodaten motiv: "Težko se je boriti proti takim centrom. Ko se tekma začne, se zberem, ne glede na to, kdo je nasproti. Vsako tekmo poskušam dati kar največ. Želim se dokazati in pokazati, da lahko igram proti takim centrom, kot sta Batiste in Savas."

Tekma s Cedevito še pomembnejša
Dober vtis je pustil tudi Omićev vrstnik Klemen Prepelič. Nadarjeni branilec je v statistiko vpisal 13 točk in proti koncu s trojko vlil še nekaj upanja Ljubljančanom na popoln preobrat, za kar pa je nato le zmanjkalo časa. "Ponosni smo, da se je moral Fenerbahče pošteno namučiti za to zmago. Odigrali so kot izkušena ekipa. Ves čas je bila tekma izenačena. Na koncu smo naredili tri ali štiri napake, dvakrat smo dali celo McCalebbu žogo naravnost v roke, kar je znal kaznovati. Ko so povedli za sedem, se je bilo težko vrniti. Prišli smo na štiri točke zaostanka, imeli odprti met, ki ga Page na žalost ni zadel in potem se je bilo nemogoče vrniti v igro," je tekmo opisal "Prle".

Prepelič se je dotaknil tudi že prihajajočih tekem, saj že v ponedeljek čaka zmaje v Ligi ABA derbi z evroligaško Cedevito in slovenskim selektorjem Božidarjem Maljkovićem: "35 minut smo bili po mojem mnenju celo boljši od Fenerja. Na koncu so tehtnico na njihovo stran privesile izkušnje. Ne smemo iskati izgovorov. Naredili smo preveč napak v obrambi. Zdaj nas čaka Cedevita, ta tekma je za nas celo pomembnejša, saj smo osredotočeni predvsem na Ligo ABA. V Evroligi nabiramo izkušnje. Upam, da bomo imeli tudi podporo s tribun. Če nam bo kdo ponudil prst, bomo zgrabili roko. Po tekmi s Cedevito pa sledi temeljita priprava na Panathinaikos."

Gledalci so nas spodbujali, saj so prepoznali energijo v mladih fantih. Vabim jih tudi na naslednje tekme. Čaka nas kar nekaj težkih tekem zapored. Cedevita še nima dobrih izidov, izgubila je z Milanom doma, a ima najboljšo ekipo v Ligo ABA, prišla pa sta še Gelabale in Ilievski.

Sašo Filipovski je povabil navijače tudi na prihajajoče tekme

Obe dvorani sta odlični. Dvorana v Stožicah je ena najboljših v Evropi in res je užitek igrati v njej. Tivoli je bil nekoliko drugačen. Bil je manjši, tako je bil vedno poln, ko se je zbralo sedem tisoč ljudi. V obeh dvoranah je in je bilo super.

Teemu Rannikko o primerjavi Stožic in Tivolija