Dvakrat sta se Olimpija in Slovan pomerila v finalu državnega prvenstva. Obakrat so bili boljši zmaji. Na sliki Miha Zupan, ki je iz Slovana nato prestopil prav k Olimpiji. Foto: Arhiv KD Slovan
Dvakrat sta se Olimpija in Slovan pomerila v finalu državnega prvenstva. Obakrat so bili boljši zmaji. Na sliki Miha Zupan, ki je iz Slovana nato prestopil prav k Olimpiji. Foto: Arhiv KD Slovan
Miloš Paravinja
Miloš Paravinja je zdaj predsednik Slovana, v svoji karieri pa je igral tudi za Olimpijo. Foto: Vladimir Nikolič

S sezono sem kar zadovoljen, saj smo izpolnili cilj in obstali v ligi. Ob tem smo naredili nekaj novih igralcev. Imamo celo MVP-ja lige Dejana Mlakarja. Mislim, da je večina igralcev dobro izkoristila svojo priložnost. Tak primer je Jan Špan. Nekaj mladih je naredilo velik napredek. Primer je Francois Affia Ambadiang. Če potegnem črto, sem lahko s sezono zadovoljen.

Miloš Paravinja o letošnji sezoni Slovana
Goran Dragič, Jaka Lakovič
Oba odlična slovenska "playa" Jaka Lakovič in Goran Dragić sta se uveljavila na Kodeljevem. Goran je kasneje tudi zaigral za Olimpijo, Lakovič pa je prek Krke odšel v tujino. Foto: Reuters
Rašo Nesterovič
Nekdanji reprezentančni kapetan Rašo Nesterović je začel pri Slovanu, nato igral tudi za Olimpijo, kjer pa ni dobil veliko priložnosti. Foto: Reuters
Luka Rupnik
Luka Rupnik je zadnji, ki je iz Slovana prestopil k Olimpiji. Lani je bil glavni nosilec igre Slovana, letos pa pri zmajih najprej ni veliko igral, v zadnjem času pa počasi postaja tudi eden izmed ključnih v zeleno-belem dresu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

V preteklosti sta kluba že sodelovala. Kar nekaj igralcev se je v preteklosti kalilo pri Slovanu, nato pa je zaigralo tudi na drugem koncu prestolnice pri zeleno-belih. Uspešni primeri so Vladimir Stepania, Vladimer Boisa in Sašo Ožbolt. Toda v zadnjem času ni bilo tako. Malo igralcev je odšlo s Kodeljevega v Tivoli oziroma zdaj v Stožice, pa še ti so, na primer Miha Zupan in Mirza Begić, zaradi različnih težav dvignili precej prahu.

Slovan je že od nekdaj veljal za pravo valilnico talentov. V zadnjih letih pa prav najboljši mladeniči niso rdeče-belega dresa zamenjali za zeleno-belega. Eden redkih je Luka Rupnik, ki se je pred letošnjo sezono iz Slovana preselil k Olimpiji. Predtem je bilo kar nekaj takih, ki so namesto za odskočno desko Olimpijo izbrali kar tujino. Tako so (pre)zgodaj odšli Gašper Vidmar in Emir Preldžić v Turčijo ter Goran Dragić v Španijo. Sijajni organizator igre je sicer nato zaigral za zmaje, a se je vmes kalil v Murcii.

Dogovor že sklenjen
Da bo takih primerov čim manj, da bosta od tega imela oba kluba korist in da bo navsezadnje to imelo pozitiven vpliv v slovenski košarki, pa zdaj na neki način združujeta moči: "Zelo enostavno je to sodelovanje. Imamo približno podobno vizijo in strategijo. Do prvih stikov in pogovorov je prišlo že pred nekaj meseci. Imamo nekakšen 'gentlemen's agreement', načeloma smo torej že dogovorjeni. Sodelovali bomo v dobro celotne slovenske košarke. Ne gre se le za dobro Slovana in Olimpije. Gre za večji namen. Stvar je enostavna. Mi bomo poskušali še naprej ustvarjati igralce in dali bomo priložnosti igralcem, ki recimo še ne morejo igrati pri Olimpiji. To je preprosta oblika sodelovanja, ki bo dejansko ustrezala vsem. Ostajamo dva neodvisna kluba, dve pravni osebi in tako bo ostalo tudi naprej. Vsi klubi v Sloveniji bi morali na neki način sodelovati in mi smo naredili velik korak v tej smeri."

"Prepričan sem, da bo to prineslo dobre rezultate. Zavedamo se, da bo trajalo nekaj časa, da ustvarimo določene igralce. Bomo potrpežljivi in jim dali čas. Verjamemo pa, da bomo pri tem uspešni," je pristavil Paravinja, ki je pred sezono postal predsednik Slovana. Letos je sicer center, ki je v Slovenijo prišel pred leti prav v Ljubljano in v karieri igral tudi za Olimpijo, imel dvojno vlogo, saj je bil tako igralec kot predsednik kluba.

Nekoč v finalu, danes za obstanek
Pred sedmimi in osmimi leti sta se mestna tekmeca še pomerila za naslov prvaka v finalu državnega prvenstva in obakrat je tesno na koncu slavila Olimpija s 3:2 v zmagah. Slovan je bil obakrat zelo blizu, zdaj pa je le bleda senca tedanjih rezultatov. Finančna kriza klubu ni prizanesla in v tej sezoni je igral le v Ligi za obstanek. Toda še naprej na Kodeljevem sledijo viziji ustvarjanja mladih igralcev, na primer prve košarkarske korake sta pri Slovanu naredila tudi legendi slovenske košarke Rašo Nesterović in Jaka Lakovič, vse skupaj pa bodo zdaj še povezali z Olimpijo.

"Da je Olimpija naslednja stopnička, se povsem strinjam. To je zelo dobro za igralca. Je kar nekaj igralcev, ki so uspeli brez te stopničke, in ogromno tistih, ki so prav zaradi tega bili uspešno. Nekateri pa so prehitro morda odšli v tujino in potem niso uspeli. Najprej si bo moral zaslužiti dres Slovana, nato pa še Olimpije. Mnenja sem, da smo velik klub in bomo to tudi ostali. Primer lahko povem, da je od osamosvojitve do zdaj 67 igralcev nastopilo v kvalifikacijah in vseh prvenstvih za reprezentanco, od tega jih je 32 igralo tudi za Slovana. To je velika številka, kar pomeni, da je Slovan vedno dobro delal, in bomo samo nadaljevali tako," je poudaril Paravinja.

Menjave igralcev tudi med mlajšimi
Na obeh koncih Ljubljane se v zadnjem času kar dobro dela z mladimi. Tako sta na primer oba tako med kadeti in mladinci zaigrala na zaključnih turnirjih, Slovan pa je bil še prvak med pionirji. Sodelovanje bo namreč obsegalo vse starostne kategorije: "Načeloma bomo tudi v mlajših selekcijah menjali. Sodelovanje bo temeljilo na vseh starostnih kategorijah. Če imamo mi veliko dobrih na eni poziciji, nima smisla, da jih kopičimo in ne dobijo priložnosti za igranje. Enako bo tudi z Olimpijo. Namen bo, da imamo oboji konkurenčne ekipe in smo si v prvi vrsti tudi konkurenčni na igrišču. Tega ne smemo pozabiti. Vedno to tudi bomo. Imeli pa bomo skupno strategijo za vsakega posameznega igralca."

V zadnjem času je tako, da se ob omembi košarkarjev Olimpije vedno tudi omenijo finančno stanje in vsi dolgovi. Zmaji naj bi jih imeli tudi do Slovana: "Obstaja sicer en dolg, ki smo ga vsi podedovali izpred nekaj let. Obstajajo govorice, da so še eni drugi dologi, kar ni res. Ne vem, kako je prišlo do tega. Zagotavljam, da ni tako. V sodelovanje gremo brez fig v žepu. Zaupamo in Olimpija nam. Kar se je dogajalo v preteklosti … V bistvu niti ne vem, kako je vse bilo. Po pogovoru z Janijem Möderndorferjem sem ugotovil, da so nekaj stvari že uredili. Oba sva podedovala neki dolg, kar bomo poskusili rešiti. Pravim pa, da gre za skupen projekt za dobro vseh in zato me sploh ne skrbi za prihodnost."

Med mladimi pomembna tudi izobrazba
Tako bosta zdaj ljubljanska kluba združila moči, od katerega si oba veliko obetata. Finančno stanje ne v enem ne v drugem ni rožnato in tako bo verjetno to res imelo pozitiven vpliv na celotno situacijo. Slovan bo še naprej glavna slovenska valilnica talentov, Olimpija pa 'paradni konj' slovenske košarke. Za konec je Paravinja dodal še, da bo ob Slovanovi usmeritvi v razvoj mladih pomembno tudi njihovo šolanje: "Kratkoročnih ciljev praktično ni. Dolgoročni cilj pa je delo z mladimi. Produkcija mladih igralcev je naše poslanstvo. Vse temelji, da ustvarimo čim več mladih igralcev. Novost, ki jo že uvajamo je, da dajemo poudarek na šolstvo. To je pomembna stvar. Želimo, da čim več igralcev, ki bo igralo pri nas, študira. Ni pomembno, ali gre za univerzitetni ali visokošolski, to je stvar igralca, ampak tudi to je cilj."

S sezono sem kar zadovoljen, saj smo izpolnili cilj in obstali v ligi. Ob tem smo naredili nekaj novih igralcev. Imamo celo MVP-ja lige Dejana Mlakarja. Mislim, da je večina igralcev dobro izkoristila svojo priložnost. Tak primer je Jan Špan. Nekaj mladih je naredilo velik napredek. Primer je Francois Affia Ambadiang. Če potegnem črto, sem lahko s sezono zadovoljen.

Miloš Paravinja o letošnji sezoni Slovana