Blaž Mesiček je bil neustavljiv za Poljake. Foto: MMC RTV SLO
Blaž Mesiček je bil neustavljiv za Poljake. Foto: MMC RTV SLO

Poljska je Slovencem zadala edini poraz v skupini H za obstanek. Tokrat je bila slika na parketu popolnoma drugačna. Najzaslužnejši za zmago je bil Blaž Mesiček, ki je dosegel kar 27 točk, šest skokov in štiri podaje. Slovenci so zbrali 52 skokov, Poljska le 29.

Slovenci so že v uvodnih trenutkih tekme pokazali, da si želijo zmage, in hitro povedli za deset točk. Poljska se je približala v drugi četrtini, ko se je približala na 24:28, toda Slovenci so vsak poskus preobrata ustavili in prvi polčas dobili z 41:32.

Začetek drugega polčasa je bil popolnoma v znamenju slovenske reprezentance, saj Poljaki več kot pet minut sploh niso dosegli točke, Slovenci pa so povišali na 48:32. V tretji četrtini so Poljaki dosegli le štiri točke, Slovenci pa 19. Pred zadnjo četrtino je bilo vse odločeno (62:36). Varovanci Damjana Novakoviča so prednost le še višali in na koncu zmagali kar za 43 točk.
Slovenija je na EP-ju v Italiji dosegla šest zmag in tri poraze.
"Na zadnji tekmi prvenstva smo prikazali našo najboljšo predstavo in z lahkoto premagali Poljake. Čestitke vsem fantom, na čelu s kapetanom, Aleksejem Nikolićem, za odlično tekmo, in zelo dobro motivacijo v teh zadnjih dneh, kar je bilo vse prej kot lahko opravilo. Dejstvo je, da bo Slovenija tudi naslednje leto igrala v diviziji A, medtem ko nekaterim velikanom, kot so Hrvaška, Rusija, Grčija in še kdo, to ni uspelo. Hvala celotnemu strokovnemu štabu in vsem igralcem za vse, kar so naredili v tem poletju za to reprezentanco," je pojasnil Novaković.

Za obstanek:
SLOVENIJA - Poljska
86:43 (24:13, 17:19, 19:4, 26:7)
Mesiček 27 (10/16 iz igre), Barbarič 13, Čančar in Nikolić po 10, Ritlop 9, Karavdić 8, Šantelj 5, Kosi 4; Niziol 12, Wlodarczyk 8.