Edini Španec, ki je v solzah zapuščal dvorano v Saitami, je bil Pau Gasol. Je poškodba gležnja res tako huda, da v finalu ne bo igral? Foto: EPA
Edini Španec, ki je v solzah zapuščal dvorano v Saitami, je bil Pau Gasol. Je poškodba gležnja res tako huda, da v finalu ne bo igral? Foto: EPA
Jorge Garbajosa
Jorge Garbajosa je na parketu prebil 36 minut, kar je bilo največ med Španci. Njegov met: za dve 1/5, za tri 3/7, prosti meti 8/9. Foto: EPA
Emanuel Ginobili
Emanuel Ginobili je sicer dosegel 21 točk, vendar ob skromnem metu za dve točki 2/12. Trojke: 4/9. Foto: EPA
Jose Calderon
Jose Manuel Calderon je od osmih poskusov trikrat zgrešil z linije prostih metov, enkrat tudi pri zadnjih dveh metih. Foto: Reuters

Pri Špancih sta bila z 19 točkami najučinkovitejša Pau Gasol (11 skokov) in Jorge Garbajosa, pri Argentincih pa je z 21 izstopal Emanuel Ginobili.

Olimpijski prvaki so Špance lovili ves drugi polčas in 22 sekund pred koncem izenačili na 74. Po minuti odmora so naredili hitro osebno napako, nato je Jose Calderon zadel le en prosti met. V zadnjem napadu se je pod koš zaletel Ginobili in na trojko podal Andresu Nocioniju, ki pa odprtega meta (za tri 2/7) ni zadel.

Slab začetek Špancev
Španci so v prvi četrtini zaostajali že za 11 (13:2), vendar so nasprotnika ujeli sredi druge četrtine in na odmor odšli celo s prednostjo. Največjo prednost na tekmi so imeli 7 minut pred koncem, ko je bilo +9. Z dvema trojkama Pepeja Sancheza in petimi točkami Ginobilija so Argentinci prednost izničili, kar je vodilo v razburljivo zadnjo minuto, ki so jo morali Španci odigrati brez poškodovanega Gasola.

Ta je s solzami v očeh in na ramenih soigralcev zapustil Super Areno. V soboto bo zagotovo znano, ali bo pripravljen za finalni obračun z Grki.

Hernandez: V nedeljo po zlato za Pauja
Očitno pa je vsakršne upe na hitro okrevanje centra Memphisa opustil selektor Pepu Hernandez:"Ne moremo biti povsem zadovoljni, saj je, kot kaže, Pau Gasol utrpel resno poškodbo. V nedeljo bomo zanj skušali osvojiti zlato."

"Imel sem slab dan pri izvajajanju prostih metov, vendar je najpomembneje, da mi je uspel vsaj odločilni in nam prinesel zmago," je bil po polfinalni zmagi z razpletom zadovoljen španski junak Calderon.

Proti Američanom na vso moč
Na drugi strani bodo gavči v dvoboju za bronasto medaljo proti Američanom še enkrat iz sebe iztisnili zadnje atome moči: "Odigrali smo enakovreden dvoboj, a bili na koncu poraženi. Seveda smo zelo razočarani, saj smo si želeli osvojiti naslov najboljšega. V dvoboju za bron bomo dali vse od sebe," je po tekmi dejal argentinski branilec Pepe Sanchez.

POLFINALE:
GRČIJA - ZDA
101:95 (14:20, 31:21, 32:24, 24:30)
Spanoulis 22, Kakiouzis 15, Schortsianitis 14, Diamantidis 12; Anthony 27, Wade 19, James 17, Hinrich 12.

ARGENTINA - ŠPANIJA
74:75 (21:15, 17:25, 18:20, 18:15)
Ginobili 21, Nocioni 15, Sanchez 13, Scola 8; Garbajosa in Gasol po 19, Rodriguez 14, Calderon 7, Navarro 4.

FINALE, nedelja ob 12.30:
GRČIJA - ŠPANIJA

TEKMA ZA 3. MESTO, sobota ob 12.30:
ZDA - ARGENTINA

TEKMA ZA 5. MESTO, sobota ob 9.30:
FRANCIJA - TURČIJA

TEKMA ZA 7. MESTO, nedelja ob 9.30:
LITVA - NEMČIJA