Aleš Pipan: Deležni smo bili pohval z vseh strani. Foto: RTV SLO
Aleš Pipan: Deležni smo bili pohval z vseh strani. Foto: RTV SLO
Rašo Nesterovič
Rašo Nesterovič se še ni odločil, ali bo nadaljeval reprezentančno kariero. Foto: EPA

Selektor Aleš Pipan je zadnje druženje z novinarji pred odhodom v domovino začel s pohvalami ekipi: "Po prespani noči in razmišljanju čez dan o našem prvem nastopu na svetovnem prvenstvu bi se rad kot trener reprezentance zahvalil igralcem za vse, kar so naredili in pretrpeli v preteklih letih. Za dosežke na prejšnjem evropskem in zdajšnjem svetovnem prvenstvu so deležni pohval z vseh strani; od kolegov iz drugih reprezentanc ter tujih novinarjev."

Premagali smo Hrvaško, zato ste vi zdaj tukaj
"Ta reprezentanca je v preteklih letih naredila ogromno dobrega. Prvič, da vas spomnim, smo prebrodili mejo kritičnega osmega mesta na evropskih prvenstvih, osvojili celo šesto mesto, in se prvič v zgodovini uvrstili na svetovno prvenstvo. Mnogi nam očitajo, da nismo dobili nobene odločilne tekme, a naj vas spomnim, da smo v Beogradu premagali Hrvaško, zato ste vi zdaj tukaj. To je bila ključna in težka tekma," je novinarje nagovoril Pipan.

Znamo prenašati poraze in krivice, ki se nam dogajajo
Pipan je poudaril odlično vzdušje in se ozrl v prihodnost: "Delovali smo kot prava ekipa. Komunikacija med igralci in strokovnim štabom je bila na vrhunskem nivoju. Znamo prenašati poraze ter krivice, ki se nam dogajajo, in iz leta v leto smo močnejši. Ta reprezentanca še ni rekla zadnje besede. Fantje imajo še veliko za povedati na igrišču, zato si moramo zastaviti višje cilje kot doslej. Cel svet igra košarko, vsi so dobri, vsi imajo svoje načrte, a naprej gre le eden. Na rezultate vplivajo tudi zunanji dejavniki. Moj cilj je bila uvrstitev med osem. Bili smo blizu; dobri dve minuti in veselili bi se četrtfinala. A tudi mesto med šestnajstimi najboljšimi reprezentancami sveta je velik uspeh. V domovini so ljudje navdušeni in veseli. Še vedno dobivamo sporočila podpore, ki pravijo: 'le tako naprej'."

Nesterovič: Želim si, da Pipan ostane
Podobno je prvenstvo povzel tudi kapetan Rašo Nesterovič: "Strinjam se z Alijem. Uvrstili smo se med šestnajst najboljših, žal pa ostaja grenak priokus zaradi poraza s Turčijo. Slovenija je majhna država, nismo košarkarska velesila, zato je ta dosežek velik uspeh. Naslednjim generacijam igralcev bo ostala dediščina tega prvenstva in zdaj imajo lep cilj, da nas presežejo. Jaz osebno potrebujem nekaj časa za razmislek, kako naprej, zagotovo pa bi želel, da Aleš Pipan ostane selektor."

Slovenska reprezentanca se bo v Slovenijo vrnila v ponedeljek zvečer. Pristanek letala na Brniku je predviden za 19.40.