Goran Dragić je imel v prvem polčasu precej težav pri organizaciji napada, v drugem delu pa se je razigral in potrdil sloves NBA-zvezdnika. Foto: Aleš Fevžer
Goran Dragić je imel v prvem polčasu precej težav pri organizaciji napada, v drugem delu pa se je razigral in potrdil sloves NBA-zvezdnika. Foto: Aleš Fevžer
Jure Zdovc
Slovenija je v drugi četrtini dobila kar 29 točk in se znašla v breznu, vendar pokazala pravi značaj in od -19 prišla do +8. Foto: Aleš Fevžer
Matjaž Kopitar in Anže Kopitar
Med gledalci sta bila tudi Matjaž Kopitar in Anže Kopitar. Foto: Aleš Fevžer
Brazilci v podaljšku strli Slovence
Odločilni trenutki tekme Slovenija – Brazilija

V drugem polčasu je bilo že 29:48 za Brazilce. Slovenija je takrat rešitev našla v orožju, ki je bilo v prvem polčasu pogubno (met 1/11) - v trojkah. Padalo je od vsepovsod, neusmiljen je bil zlasti Klemen Prepelič, in prednost je narasla na osem točk (62:54). Brazilci so našli moč za nov preobrat, pri tem jim je pomagala tudi conska obramba. Anderson Vareao je priboril podaljšek, v katerem je imela Brazilija ves čas pobudo. Prepelič (6 trojk) je dosegel 19 točk, Goran Dragič 18. Pri Brazilcih je bil najbolj razpoložen center San Antonia Tiago Splitter z 18 točkami.

Odlične uvodne minute, obupna druga četrtina
Slovenija je v uvodnih minutah navdušila Stožice in po privlačni igri, razpoložen je bil zlasti Uroš Slokar, povedla z 10:5. Sledila je serija zgrešenih odprtih metov, vendar je obramba sprva še dobro opravljala svoje delo in izid je do konca prve četrtine ostal ugoden. V drugi četrtini, v kateri je Slovenija dobila kar 29 točk, je bilo po akciji bratov Dragić 27:28, nato pa se je povsem ustavilo. Brazilija je pritisnila na slovensko zunanjo linijo, Goran Dragić se nikakor ni mogel razigrati in Slovenija je po prvem polčasu, v katerem je zadela le eno trojko od enajstih, zaostajala z 28:43.

V dobrih dveh minutah zapravili 7 točk prednosti
Na začetku drugega dela je Brazilija povedla z 29:48, a podobno kot v četrtek proti Litvi popustila. Prebujena Slovenija se je povsem približala (50:52). Obramba je spet delovala, v napadu se je odprlo. V 33. minuti je završalo, saj je G. Dragić popeljal Slovenijo v vodstvo 56:54. Slovenski niz (12 zaporednih točk) sta nadaljevala G. Dragić z novo trojko in Prepelić s še enim uspešnim poskusom izza črte. A prednost 62:54, 68:60 in 70:63 (dobri dve minuti pred koncem) ni zadoščala. Brazilija je s košem Varejaa dve sekundi pred koncem izsilila podaljšek, ki so se ga podjetneje lotili Brazilci in povedli s 75:82. Jure Balažič je sicer vlil upanje in znižal na 84:86, vendar novega preobrata ni bilo.


Jure Zdovc, selektor Slovenije: "V prvem polčasu smo imeli preveč izgubljenih žog in prevečkrat so nas kaznovali. Bili so tudi zelo agresivni in smo to plačali; spet smo imeli nenormalno slab začetek tretje četrtine. Napake v obrambi, izgubljena žoga na sredini ... Tega si ne smemo privoščiti in zato smo morali loviti 19 točk. Nato sem poslal mladega Nikoliča, z agresivnostjo na žogi smo malo zaživeli, zadeli nekaj težkih trojk. Vse pa je posledica dobre obrambe. Trojke so zelo nalezljive in smo imeli kar nekaj srečnih metov. Potem pa smo jim nerazumljivo in neumno podarili zmago. V minuti odmora smo se vse dogovorili, a težava je bila predtem njihova trojka. Skratka, spet veliko neumnosti, ki si jih proti tako dobri ekipi ne smemo privoščiti."

Klemen Prepelič, reprezentant Slovenije: "Prvi polčas smo odigrali zelo nesamozavestno, imeli veliko odprtih metov, ki jih nismo zadeli. V drugem delu nam je Jure dejal, da moramo metati samozavestno in se bo vrnilo. Ko nismo imeli več česa izgubiti, smo začeli zadevati, tudi nekaj norih trojk. A smo ga na koncu izgubili, tudi zaradi naših neumnosti, in upam, da bomo to popravili. Danes sem zadel nekaj trojk in skupaj z Gogijem popeljal ekipo, upam pa, da bo jutri nekdo drug na mojem mestu, ker je košarka kolektiven šport."


Telemachov turnir, 2. dan:
SLOVENIJA - BRAZILIJA
84:88 (14:14, 15:29, 21:9, 24:22) po podaljšku
10.000; Prepelič 19, G. Dragić 18 točk, 7 podaj in 4 skoki, Zupan 10, Z. Dragić 9, Slokar 8, D. Lorbek 7, Klobučar in Omić po 4, Balažič 3, A. Nikolić 2; Splitter 18, Varejao 16 točk in 8 skokov, Machado 13.
Met za dve točki: 16/35; 28/54
Trojke: 12/28; 6/17
Skoki: 26/6; 24/13
LITVA - IRAN
80:67 (21:11, 17:20, 18:18, 24:18)
Pocius 12, Kuzminskas 11; Nikkhah 15.

Sobota ob 20.05:
SLOVENIJA - LITVA (TV SLO 2/MMC)
Ob 17.15:
IRAN - BRAZILIJA

Las Palmas, torek ob 20.00:
SLOVENIJA - ZDA (TV SLO 2/MMC)

Brazilci v podaljšku strli Slovence
Odločilni trenutki tekme Slovenija – Brazilija