Boštjan Nachbar se je v Barceloni srečal s slovenskimi novinarji. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Nachbar se je v Barceloni srečal s slovenskimi novinarji. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Nachbar
Nachbar je igral na obeh svetovnih prvenstvih do zdaj. Na zadnji tekmi proti ZDA je bil najboljši slovenski strelec s 13 točkami. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič

Nachbar je po lanskem evropskem prvenstvu končal reprezentančno kariero, nato pa odigral odlično sezono pri Barceloni. Tudi v prihajajoči sezoni ostaja v katalonski prestolnici, kjer je v soboto na tribunah Sant Jordija tudi stiskal pesti za nekdanje soigralce: "Mislim, da so fantje presenetili in res dobro igrali. Morda smo mi košarkarji mislili, da bo težje priti v drugi krog, a so suvereno prišli naprej. Res je, da skupina ni bila najtežja, a s pomlajeno ekipo je Slovenija dobro odigrala. Škoda je tistega kiksa proti Litvi. Tekme nisem videl, zato težko kaj več povem. Škoda je, ker bi tako v izločilnih bojih lahko pokazali pravi obraz in koliko so res dobri. Z ZDA je vprašanje, koliko bo to realno merilo. Ko se potegne črta, priti med osem je velik uspeh, še posebej za to našo košarko, ko vemo, da ni Olimpije in ni neke košarke v Sloveniji, pozna se kriza. Zato je priti med osem na svetu po mojem mnenju lep uspeh."

Do konca bo treba upoštevati Juretova navodila
Zdaj čaka Slovence obračun z ZDA, svetovno košarkarsko velesilo številka ena: "Američani so tako fizično dominantni, da je res težko. V reprezentanci nimamo pravih atletov pod košem, ampak le na zunanjih položajih. Tu, se mi zdi, bo prevelika razlika. To se je videlo že na pripravljalni tekmi. Daleč od tega, da bi koga kritiziral. Še posebej Slokarja, ki statistično ni superioren, a je zelo pomemben, ampak če bi imeli Vidmarja, bi bilo to drugače. Gapi zna igrati v zraku in Dragić potrebuje take centre. Vidmar je tudi zaradi Dragića tako dobro igral na lanskem Eurobasketu."

Za Američane je dvoboj s Slovenijo le še ena stopnička k zadnjemu obračunu s Španijo in ubranitvi naslova svetovnega prvaka: "Američani igrajo malce drugačno košarko. Veliko je lobpodaj, veliko je tranzicijske igre, veliko je hitrih metov za tri točke, ko jih ne pričakuješ … V tako kratkem času se je zelo težko pripraviti na njih, ker igrajo zares agresivno košarko po celotnem igrišču. Do konca bo treba upoštevati Juretova navodila, če želijo parirati. Američane dobro poznam in bodo skavtirali ter analizirali slovensko igro do konca. Ves čas bodo napadali slovenske pomanjkljivosti, da čim prej naredijo prednost 20 točk, da imajo potem lahko svoj šov do konca. To je v njihovih glavah, kako rešiti tekmo že v prvi četrtini, kot so jo že na nekaterih tekmah na tem prvenstvu. V njihovih glavah je samo, kako čim lažje priti do tega pričakovanega finala."

Zaradi pripravljalne tekme lahko bolj sproščeni
Nachbar je igral na obeh tekmah Slovenije proti ZDA na velikih tekmovanjih. Na zadnji v Turčiji je bil s 13 točkami najboljši strelec, na Japonskem leta 2006 pa je dal 15 točk. Tako je s skupno 28 točkami Slovenec, ki je največ točk dosegel proti ZDA: "Z Američani smo obakrat igrali v prvem delu. V tisto tekmo smo vsi šli z mislimi 'super, če kaj naredimo, sicer pa ni nič narobe, če izgubimo'. Vsi so v skupini že kar črtali točke proti Američani. Šlo je za skupinski del in bolj revijalno tekmo. Zdaj je drugače, saj gre na izpadanje. S tem izgubiš upanje na medaljo. Glede priprave pa je bilo enako kot na vsako drugo. Samo tisti, ki smo igrali takrat v ZDA, smo dali več informacij drugim, saj smo te igralce poznali. Prepričan sem, da bo zdaj Goran dal več informacij drugim."

34-letnemu Dravograjčanu se zdi dobrodošla tudi prijateljska tekma pred prvenstvom, saj so se tako – predvsem mlajši košarkarji – lahko znebili pritiska prvega obračuna z velikimi Američani in bodo zdaj lahko igrali bolj sproščeno: "Mislim, da, če bo kdo lahko izkoristil to prijateljsko tekmo pred prvenstvom, so to naši fantje, ker bodo lahko dali stran tisto: igral sem proti Američanom. To je za tabo, si že igral z njimi in tistega pritiska ni več. Že veš, kaj pričakovati. Ta tekma je bila zato zelo dobrodošla. Fantje morajo zdaj to izkoristiti. Ne smejo več misliti: ob meni stoji Harden ali Curry. To se dogaja, čeprav igralec to morda zanika. To je prisotno pri večini, če igraš proti nekomu, ki si ga prej toliko časa samo gledal po televiziji. Tega ne smejo več občutiti. Pričakujem pa zelo sproščeno tekmo z naše strani. Pritiska ne sme biti – prišel si med osem, izpolnil cilj, igraš proti realno najboljši ekipi na svetu, če pa pride do izenačene tekme v recimo 36. minuti, pa bomo videli, kaj bo."

Iz Barcelone