Šokirani slovenski košarkarji po slabi zadnji četrtini in prvem porazu na svetovnem prvenstvu. Foto: Aleš Fevžer
Šokirani slovenski košarkarji po slabi zadnji četrtini in prvem porazu na svetovnem prvenstvu. Foto: Aleš Fevžer
Analiza po tekmi Slovenija – Litva

Dan se že ni začel po slovenskih načrtih, saj so Avstralci prepustili zmago Angoli, tako da so Slovenci morali v večerni tekmi ugnati Litvo, če so se želeli ogniti Američanom v morebitnem četrtfinalu. Glavni slovenski nosilec igre Goran Dragić je tudi po porazu z Litvo še enkrat obsodil avstralsko predstavo: "Sem že rekel, nimajo j***. Tako je, tudi mi bi lahko kalkulirali. Na koncu bi celo mogli."

Preveč igre ena na ena
Gogija
so tokrat Litovci odlično zaustavili, saj je iz igre meta le 5/14, zgrešil je vseh pet trojk in na koncu zbral 12 točk. Kapetan pa je bil edini, ki je v zadnji četrtini dosegel točki, Litovci pa so jih v zadnjih desetih minutah dali 12: "Težka tekma je bila. Težko najdem besede. V zadnji četrtini smo dali le dve točki. Imeli smo kar nekaj odprtih metov, ki jih sicer zadenemo. Zgrešili smo jaz, Balažić, Zupan… Niti ena ni šla notri. Šli so v agresivno obrambo, ko so vse prevzemali. Na koncu se nam ni izšlo. Litovci so parkrat zadeli težke mete, mi pa smo tudi zgrešili nekaj 'zicerjev'."

V zadnji četrtini, ko tako ali tako Slovenci niso bili pri metu, pa so še številne napade zaključevali po individualnih akcijah: "Težko je bilo, saj nismo po prevzemanju mogli organizirati. Takrat se je igra ustavila in preveč smo igrali ena na ena. Ne dobiš nobene prednosti, saj so po pick'n'rollu takoj prevzeli in težko potem prebiješ igralca."

Met v zadnji četrtini 1/16
Slovenija kar deset minut ni uspela zadeti, saj je zadnji točki v tretji četrtini dosegla pred zadnjo minuto, nato pa je Jonas Mačiulis približal z dvema ukradenima žogama in začel serijo 16:2. V zadnji četrtini so Slovenci za dve metali 1/7, za tri pa kar 0/9, na primer od tega je Jure Balažić zgrešil kar štiri trojke, Alen Omić pa po slabi obrambi tudi dva 'zicerja', ko je bil povsem sam. Kot pravi Jaka Klobučar, popoln črn mrk Slovencev: "To je bil nekakšen mrk. Enostavno nismo mogli dati točk, potem ko smo imeli že deset točk naskoka. Na koncu je izpadlo, kot je. Nekaj slabih napadov, obramba je bila korektna, a izgubili smo tekmo, ki je bila najbolj pomembna. V prvem polčasu je bil napad dober, ko smo dali prek 40 točk. Potem pa je prišel ta mrk."

"Ni konec sveta. To tekmo bomo pozabili in se dobro pripravili za naslednjo tekmo," je pred potjo v Barcelono nekoliko optimistično razmišljal Klobučar, podobnega mnenja pa je bil tudi Edo Murić: "Žal mi je, da se nam je met ustavil zadnjo četrtino in to na najbolj pomembni tekmi. Zopet imamo smolo. Da bomo v četrtfinalu, če tja dobimo, dobili najtežjega nasprotnika. To je ZDA. To se nam je dogajalo že na zadnjih dveh prvenstvih, ko smo v Litvi dobili Španijo, lani Francijo, vse kasnejše prvake. Toda tako je. Moramo dvigniti glavo, verjeti vase in kot pravijo: 'V tretje gre rado'. Lahko bi tudi mi enkrat premagali boljšega nasprotnika, kot smo mi."

Iz Las Palmasa

Analiza po tekmi Slovenija – Litva