V italijanskem prvenstvu je Blaž Mesiček odigral 30 tekem in v povprečno 24 minutah na srečanje dosegal deset točk. Foto: www.alesfevzer.com
V italijanskem prvenstvu je Blaž Mesiček odigral 30 tekem in v povprečno 24 minutah na srečanje dosegal deset točk. Foto: www.alesfevzer.com
Pred odhodom v Italijo je bil Mesiček član Olimpije. Foto: BoBo
Dončić obiskal trening reprezentantov v Stožicah

Zdaj, ko v izbrani vrsti ni Luke Dončića, so najmlajši trije košarkarji letnik 1997. Vsi trije so veliki upi slovenske košarke. Medtem ko si je Vlatko Čančar že izboril pomembno vlog in je odlično igral tudi na lanskem evropskem prvenstvu, Žan Mark Šiško pa je v kvalifikacijah za Kitajsko že dobil priložnost, pa je Mesiček novinec in morebitni debitant v slovenskem dresu.

"Vesel sem, da lahko treniram s temi fanti. Prvič sem v članski reprezentanci in je nekaj novega, drugače kot v mlajših kategorijah. Zdaj sem dobil to priložnost in moram dati od sebe vse, da pokažem trenerskemu štabu, da sem si zaslužil mesto na pripravah," je dejal Mesiček, ki pravi, da ne razmišlja, če bo dobil priložnost tudi na tekmah proti Španiji in Črni gori, ampak je osredotočen na ekipni cilj – zmaga na obeh obračunih.

Dve zmagi za lažje nadaljevanje
Za 21-letnega levorokega košarkarja, ki lahko igra na pozicijah dve ali tri, je selektor Rado Trifunović dejal, da je do zdaj pokazal, da je material za reprezentanco. Če ne drugače, bo zagotovo pomemben člen v prihodnosti. Večina reprezentantov sicer pod okriljem Košarkarske zveze vadi od 11. junija na individualnih treningih. Mesiček na teh krajših pripravah trenira že od začetka: "Z nekaterimi fanti se že dolgo poznam, z drugimi sem se zdaj spoznal dobro in na teh treningih res delamo zelo kakovostno."

"Seveda sem podrobno spremljal vse slovenske tekme na evropskem prvenstvu. Zelo sem bil vesel tega uspeha in še enkrat bi čestital vsem. Igrali so kot prava ekipa in upam, da nas bo taka igra krasila še naprej. Kot pravim, mi je v čast, da lahko treniram z njimi, igram in tekmujem na treningih, na koncu pa, da se bomo borili za isti skupni cilj," je dodal Mesiček.

Mladenič, ki prihaja iz okolice Grosuplja, si je ogledal tudi dozdajšnje tekme kvalifikacij, ko je Slovenija doma premagala Belorusijo in v gosteh Črno goro, v gosteh pa klonila pred Španijo in povsem nepričakovano Belorusijo: "Takšen spodrsljaj se zgodi. Ta sistem je za vse reprezentance težak, saj je med sezono, ko so igralci v klubskih sistemih, nato pa je treba na hitro preklopiti na reprezentanco. Časa za priprave je le dva ali tri dni, potem pa je že tekma. Zdaj je na nas, ki smo tukaj, da skušano popraviti ta spodrsljaj. Skušali bomo dobiti obe tekmi in potem bo v nadaljevanju veliko lažje."

Po lanski težki sezoni letos precej bolj zadovoljen
Mesi,
kot ga kličejo soigralci, je pred letom in pol zapustil Olimpijo, kjer je sicer igral pomembno vlogo. Za nenaden odhod se je odločil zaradi neizplačanih obveznosti v klubu, novo sredino pa je našel na jugu Italije v Brindisiju. V prvi sezoni ni dobil veliko priložnosti, večkrat je celo tekmo spremljal s tribune, letos pa je že odigral pomembnejšo vlogo in bil tudi, kar se tiče individualnih predstav, bistveno uspešnejši: "Seveda sem zadovoljen precej bolj kot lani. Dobil sem kar zajetno minutažo. Sem kar zadovoljen s svojimi igrami, nekoliko manj pa z uspehom ekipe. Zelo slabo smo začeli in prvih pet tekem izgubili za točko ali dve. Sezona ni šla po načrtih, a na koncu smo vsaj izpolnili cilj in obstali. Zdaj gledam naprej, da se čim bolje pripravim na novo."

"Težko je, ko greš prvič v tujino. To je nek preskok. V italijanski ligi je veliko Američanov in drugačen je sistem. Si sredi ničesar, nikogar ne poznaš in nihče ne govori tvojega jezika. Hkrati na jugu Italije zelo slabo govorijo angleško. Na začetku je bilo zame res težko, ampak zdaj drugo sezono sem se kar navadil in ni več težav. Mislim, da sem se veliko naučil. Tujina mi je dala neko izkušnjo, morda sprva negativno, zdaj pa menim, da se vse obrača na pozitivno," je dodal Mesiček, ki ima še veljavno pogodbo z Brindisijem, a ne izključuje morebitnega odhoda v nov klub. Odločitev bosta sprejela z agentom.

Dončić obiskal trening reprezentantov v Stožicah