V Evroligi je Deon Thompson v povprečju dosegal skoraj 9 točk in 4 skoke na tekmo. Uspešnejši je v Ligi ABA, kjer je njegovo povprečje 11.7 točk in 4.5 skokov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V Evroligi je Deon Thompson v povprečju dosegal skoraj 9 točk in 4 skoke na tekmo. Uspešnejši je v Ligi ABA, kjer je njegovo povprečje 11.7 točk in 4.5 skokov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Deon Thompson in Sašo Filipovski
Thompson je prepričan, da je na igrišču lahko nekakšen vodja mlade vrste Saše Filipovskega. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Damir Markota, Deon Thompson
Na začetku sezone je na položaju krilnega centra prednost pred Thompsonom dobival Damir Markota, ki pa je zapustil Ljubljano. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Union Olimpija - Galatasaray
Najboljšo igro v Evroligi je Thomspon pokazal na gostovanju v Carigradu. Prispeval je 21 točk in ujel 7 odbitih žog ter srečanje zaključil s statističnim indeksom 24. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Deon Thompson
Thompsona z Unionom Olimpijo veže dveletna pogodba. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Po odhodu petih košarkarjev sta edina prava igralca pod obročem ostala Thomspon in Robert Rothbart. Foto: EPA

.
23-letni krilni center se je lani dokazal v grškem prvenstvu v dresu atenskega Ikarosa. Poleti je z ljubljanskim klubom podpisal dveletno pogodbo. Zaradi finančnih težav je, ko je videl soigralce oditi, tudi sam pomislil, da bi zapustil zmajevo gnezdo. A v Slovenijo je prišel z namenom, da igra in napreduje. Zato tudi vztraja in ni mu žal, da je ostal.
203 centimetre visoki Thompson je pred prihodom v Evropo igral za univerzo North Carolina, kjer je bil njegov soigralec Danny Green, s katerim sta moči združila tudi na pričetku letošnje sezone pri Olimpiji. Green je zapustil zmaje ob koncu 'lockouta' v Ligi NBA in se je vrnil k San Antonio Spursom.


Sezona v Evroligi je končana. Če potegnete črto, kaj lahko rečete?
Jasno je, da nismo dosegli, kar smo si pred sezono želeli. Tudi sam sem prišel sem z višjimi obeti, še posebej glede na ekipo, ki smo jo imeli. Pričakovanja so bila veliko višja. Želeli smo si igrati bolje, več tekem zmagati in seveda je bila želja tudi napredovanje. Na začetku smo mislili, da je to možno, a se na koncu ni izšlo. Iz tega se je treba zdaj čim več naučiti in vzeti to kot dobro izkušnjo za naprej.
Letos ste se prvič preizkusili v Evroligi. Kako ste se privadili na način igre in na raven tekmovanja?
Začel sem nekoliko zadržano. Nasploh vso sezono, ne le z igrami v Evroligi. Prednost sta pred menoj imela Ratko Varda in Damir Markota, tako da sem bil deležen tudi nekoliko manjše minutaže. Po odhodu sem dobil več priložnosti. Hitro sem postal na igrišču bolj samozavesten in prepričan v svoje sposobnosti. Prihodnjo sezono želim narediti še korak naprej. Želim veliko igrati in na najboljši možni način pomagati ekipi.

Je bil odhod petih igralcev velik šok za ekipo?

Vsekakor. Sam še ostajam tu. Sem vztrajal. Mislili smo, da bodo tudi ostali vztrajali. Vsi smo profesionalci in vsak dela, kar misli, da je najbolje zanj.
Je morda to tudi kaj vplivalo na samo atmosfero v moštvu?
Med sabo se odlično razumemo. Nihče se ne pritožuje, tu smo le, da trdo delamo. Delamo, kar od nas zahteva trener in njegov štab. Sama atmosfera v garderobi je zelo dobra.
Ste zaradi teh finančnih težav tudi sami pomislili, da bi zapustili Ljubljano, oziroma vam je bilo kdaj žal, da ste prišli k Olimpiji?
Normalno, da je tudi mene prešinilo oziroma sem za trenutek pomislil na to. Še posebej, ko vidiš, da nekateri odhajajo in zapuščajo klub zaradi teh težav. Želim napredovati v svoji igri, zato sem tudi prišel v Ljubljano in zato tudi vztrajam. Sploh zdaj, ko dobim veliko priložnosti za igranje, je najboljša opcija zame, da ostajam tu, trdo delam in se tako izboljšujem. Bomo videli, kako bo naslednjo sezono.
Kako ste zadovoljni s trenerjem in njegovim štabom?
Vztrajajo, se borijo in trdo delajo. Vsak dan nas učijo in dobro vodijo, da trdo treniramo. Dajejo vse od sebe. Ure in ure preživijo pri skavtingu nasprotnikov z namenom, da nas dobro pripravijo. Želijo nas mlade narediti boljše, za kar smo jim vsi hvaležni. Definitivno odlično opravljajo svoje delo.
Po odhodu nekaterih nosilcev ste kar naenkrat postali ključni igralec. Mislite, da ste sposobni biti nekakšen vodja moštva?
Nedvomno. Verjamem, da sem sposoben biti vodja ekipe. S tako željo sem tudi prišel k Olimpiji. Razmere na začetku sezone, ko so bili v moštvu še vsi ti izkušeni igralci, mi tega ni dopustila oziroma omogočala. Zdaj imam priložnost, ki jo moram dobro izkoristiti in dokazati, da sem to tudi sposoben.
Jasno je, da vaša ekipa pred nadaljevanjem sezone potrebuje nekatere okrepitve. Kakšne so po vašem mnenju nujne?
Vsekakor potrebujemo pomoč visoki igralci. Na pozicijah 'štiri' in 'pet' sta poleg mene trenutno le še Robert Rothbart in Davis Bertans, ki je morda celo bolj krilo. Seveda je po odhodu Aleksandra Ćapina in Bena Woodsida nastala vrzel tudi na položaju organizatorja igre. Zdaj imamo le Jana Močnika in definitivno potrebujemo še nekoga. Mislim, da bi že s tem močno izboljšali moštvo.
Ob koncu tekme z Unicsom je vašo igro nagradila tudi sicer maloštevilna publika. Kaj je potrebno, da se bodo gledalci vrnili v dvorano?
Še naprej se moramo boriti in dajati vse od sebe. To smo delali tudi do zdaj in mislim, da bodo navijači to tudi videli. Na nas mlajših igralcih je le, da igramo trdo in ne popuščamo. S takim pristopom in borbeno igro ter seveda s kakšno zmago več upamo, da bomo povrnili tudi naše navijače nazaj v dvorano.

Božični prazniki bodo za vas delavni. Kako boste sicer praznovali in kakšne so vaše želje za novo leto?

Trenutno še ne vem. Še nikoli nisem bil od doma za božične praznike. Torej bo to nova izkušnja zame. Prva stvar je, da se dobro pripravimo za nedeljsko tekmo, ki je zelo pomembna. V Podgorico gremo po zmago. Drugače pa bodo prazniki delavni. Praznovali bomo, sicer še ne vem kako, a v prvi vrsti so treningi. V novem letu pa si želim ostati zdrav in zmagati z Olimpijo čim več tekem.