Nebojša Joksimović je bil še lani eden izmed nosilcev Olimpije, letos pa je ključen pri Krki. Foto: www.alesfevzer.com
Nebojša Joksimović je bil še lani eden izmed nosilcev Olimpije, letos pa je ključen pri Krki. Foto: www.alesfevzer.com
Dino Murić
Kapetan Olimpije Dino Murić se je uspešno vrnil po poškodbi in igra vse bolje. Foto: www.alesfevzer.com
Malcolm Armstead
Na superpokalu je blestel Malcolm Armstead, ki je dal 23 točk. Foto: Aleš Fevžer
Marko Marinović
Pri Olimpiji je v zadnjem času v zelo dobri formi Marko Marinović. Foto: Sandi Fišer

Krka je sezono začela odlično. Najprej je dobila superpokalni dvoboj proti Olimpiji, ko je po zaslugi Malcolma Armsteada izvrstno odigrala končnico tekme v Šenčurju, nato pa na prvih šestih tekmah Lige ABA klonila le enkrat in bila dolgo v samem vrhu tekmovanja. Sledile so težave s poškodbami in zadnjih šest tekem v jadranski druščini so Novomeščani izgubili, vmes pa so imeli precej težav tudi na srečanjih državnega prvenstva.

S petimi zmagami in sedmimi porazi je trenutno Krka na desetem mestu Jadranske lige, a kot pravi Nebojša Joksimović, v derbijih, kakršen je Krka – Olimpija, pravega favorita ne glede na formo in stanje na lestvici ni, kar se je izkazalo tudi v preteklosti. "Tekma z Olimpijo je vedno derbi, v katerem favorita ni. V trenutku so oni v boljši formi. Zadnja serija tekem je to dokazala. Ni razloga, da bi se ta dejstva skrivala. Na nas je, da v teh težkih trenutkih odreagiramo na pravi način."

Igra Olimpije na zavidljivi ravni
Vrsta Aleksandra Džikića počasi sanira poškodbe. Kakršen koli izostanek katerega izmed nosilcev igre, ki so tudi najizkušenejši v ekipi, se močno pozna, a ob Joksimoviću glavna aduta Chris Booker in Jasmin Hukić se počasi po poškodbah vračata, še naprej pa je glavni nosilec Armstead: "Vsaka tekma je in mora biti motiv. V nobeno ne greš brez motiva in s kakršnimi koli kalkulacijami, pa če gre za srečanje Lige ABA ali slovenskega prvenstva. Res je, da se naše zdravstveno stanje izboljšuje in se poškodovani igralci vračajo, a imamo še precej drugih stvari za popraviti. Veliko dela je še pred nami, da bomo kompletni in v stanju, v kakršnem moramo biti."

Na superpokalni tekmi je bil prav Armstead najbolj zaslužen za zmago Krke. Ameriški organizator igre je sijajno igral na uvodnih tekmah, zdaj pa je nekoliko padel, vse obrambe so bolj pozorne nanj in tudi nasprotne ekipe so ga že nekoliko prebrale. Zmaji pa so v zadnjem času v zelo dobri formi, kar je poudaril tudi Joksimović, ki je še lani nosil ljubljanski zeleno-beli dres: "Olimpija je v dobri formi, kar tudi dokazuje uvrstitev na lestvici Lige ABA. Ima dober izkupiček na svojem računu. Igra, ki jo kažejo Ljubljančani, je prava, vse je, kot mora biti, in igrajo na res zavidljivi ravni."

Derbiji so specifične tekme
"Krka ima precej težav s poškodbami. Armstead ne more delovati na obeh frontah, saj porabi preveč energije. Hukić ima težave. Nekoliko pravljično so začeli sezono, kar predobro. Bilo je kar nekoliko čudno in bolje je mogoče začeti nekoliko slabše sezono, pa potem dvigovati formo, kot pa narediti bum ter potem pasti. Toda Džikić je mojster in se zna izvleči. Kakršne koli težave je imel tudi v prejšnjih sezonah, se je dvignil in na koncu osvojil državno prvenstvo. To je specifična tekma in marsikdo igra z bolečinami ter gre tudi preko tega na taki tekmi. Je dodaten motiv,"
je o težavah Krke spregovoril Dino Murić.

Tudi v Ljubljani imajo že vso sezono precej težav s poškodbami. V zadnjem času nobene tekme niso odigrali popolni, nedvomno pa bo proti Krki manjkal eden glavnih nosilcev Sasu Salin, ki pa je odsoten že dalj časa. Vseeno Olimpija pričakuje derbi v veliko boljšem položaju in v dobri formi. V Evropskem pokalu se je zanesljivo uvrstila v drugi del, po neprepričljivi predstavi proti Krki v superpokalu so zmaji, ki jih za zdaj ni bistveno prizadel niti odhod Mirze Begića, hitro strnili vrste v Jadranski ligi. Trenutno s štirimi porazi zasedajo tretje mesto in so v seriji treh zaporednih zmag.

Decembra gre zmajem po načrtih
Decembra vrsta Aleša Pipana igra zelo dobro. Kot pravi Murić, želijo tudi naporen zadnji teden koledarskega leta tako končati ter se še utrditi na vodilnih mestih regionalnega tekmovanja: "Derbiji s Krko so nekaj posebnega in jih vsi komaj čakamo. Ta december nam lahko veliko prinese. Zdaj moramo stisniti in ostati kot prava ekipa. Tako bo vesel za nas. Vse gre po načrtih. Zdaj nas čaka Krka, nato Cibona in Cedevita. Na teh tekmah lahko naredimo kar velik posel in gremo lahko mirno na zaslužene počitnice. Tudi potem nas čakajo težke tekme z Zvezdo in Partizanom. Vse tekme so nevarne, kajti marsikatera ekipa te lahko preseneti, ko nima česa izgubiti. Tako je bilo z Levskim, ko je šel 'na polno'. Podobno velja za Krko, ki je izgubila šestkrat zapored in proti nam nima kaj izgubiti. Na nas pa je določen pritisk, zato je nekoliko težje."

"Džikić je pravi lisjak, ve, kako se košarka igra, in je prisoten že dolgo. Je dober trener in se bo maksimalno pripravil na nas. Krka - ko igra z drugimi ekipami, na tribunah ni toliko ljudi; ko pa pride Olimpija, je polna dvorana in komaj čakajo ta derbi ter dajo res vse od sebe. Čaka nas težka naloga, če ne bomo dobro pripravljeni," je za konec dodal kapetan Olimpije.

LIGA ABA
13. KROG

Sobota ob 17.00:
IGOKEA - MEGA LEKS
Ob 18.00:
LEVSKI SOFIJA - CIBONA
Ob 19.00:
KRKA - UNION OLIMPIJA
Ob 21.00:
METALAC FARMAKOM - ZADAR

Nedelja ob 17.00:
CEDEVITA - SZOLNOKI
Ob 19.00:
PARTIZAN - BUDUĆNOST

Ponedeljek ob 20.30:
MZT SKOPJE - CRVENA ZVEZDA