Simon Finžgar je eden najboljših uličnih igralcev na svetu. Njegova ekipa je zdaj močnejša še za odličnega Gašperja Ovnika. Foto: KZS
Simon Finžgar je eden najboljših uličnih igralcev na svetu. Njegova ekipa je zdaj močnejša še za odličnega Gašperja Ovnika. Foto: KZS

Povabilo na turnir je dobilo deset ekip, ki so v desetletni zgodovini državnega prvenstva v ulični košarki pustile največji vtis. Turnir je bil dober pregled trenutnega stanja moči in pripravljenosti slovenskih uličnih košarkarskih mojstrov pred pravim začetkom sezone, ki nas s prvim kvalifikacijskim turnirjem čaka 1. junija v Novem mestu. Da lahko pričakujemo izjemno razburljivo poletje, je bilo mogoče začutiti že kaj kmalu, saj so bile vse ekipe že v predtekmovanju vsaj enkrat poražene, vsaka izmed njih pa ga je tudi končala z vsaj eno zmago.
Moštva 3 x 3 so sicer v letu dni doživela kar nekaj sprememb. Tako v svojih kadrih kot pri imenih zasedb. Verjetno se je najbolj zveneča sprememba zgodila pri aktualnih prvakih, ki so v letu 2012 nastopali pod imenom Iščemo sponzorja, v novi sezoni pa se bodo gledalcem predstavljali pod imenom Thorex. Simonu Finžgarju, Adinu Kavgiću in Roku Vrečiču, ki so preteklo koledarsko leto končali na prvem mestu posebne svetovne jakostne lestvice najboljših igralcev košarke 3 x 3, pa bo v novi sezoni pomagal Gašper Ovnik.
Nekdanji kralj kletke ostal brez ekipe
Zasavec, ki bo na začetku junija stopil v 32. pomlad, je bil do letos pomemben člen Perkmandeljc partije, ki je v sezoni 2005 osvojila tudi državni naslov. "Pred to sezono se s Perkmandeljci nismo več uspeli sestaviti. Že v zadnjih dveh letih smo sicer hodili na turnirje, a nismo imeli preveč visokih ambicij. S fanti smo se pogovarjali, če bomo znova resno pristopili k stvari, a so mi dejali, da mi to težko obljubijo. Sam še naprej želim tekmovati. Pred seboj imam še sezono ali dve, zato sem sklenil, da jo mahnem po svoje in skušal poiskati novo ekipo," zgodbo o prestopu začenja trikratni (2006, 2007, 2010) kralj Kletke strahu.
V finalu so se Thorexi pomerili z Ačkbalabom. Šest zaporednih točk (po dve trojki in koša) Ovnika je bilo dovolj za hitro vodstvo z 9:3. Ačkbalab se je na krilih Gregorja Jakhela Kolarevića približal na 12:14. Vrečič je v enem naslednjih napadov ujel zlata vreden skok v napadu in po osebni napaki zadel prosti met (17:12), zadnji žebelj v krsto nasprotnikov pa je v zadnji minuti zabil kdo drug kot Ovnik s svojo tretjo trojko za 20:14.