Mirza Teletović vseeno želi igrati tudi na tekmi proti Švedski, ko bo BiH lovil visoko zmago za morebiten preboj na EP. Foto: EPA
Mirza Teletović vseeno želi igrati tudi na tekmi proti Švedski, ko bo BiH lovil visoko zmago za morebiten preboj na EP. Foto: EPA
Damir Mulaomerović
Selektor Damir Mulaomerić, ki poleg reprezentance BiH-a vodi tudi zagrebško Cibono, je ostro obsodil potezo Teletovića. Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

V Tuzli je BiH gostil Rusijo, ki je v kvalifikacijah za EuroBasket dobila tudi drugi medsebojni obračun (67:78) in se prebila na evropsko prvenstvo. Ko je mladi Musa po udarcu Sergeja Karaševa pristal na tleh, je eden najobetavnejših košarkarjev v Evropi želel obračunati z Rusi, a se je vmešal Teletović, ki je soigralca na silo umiril in ga vmes prijel za vrat. Po burnem odzivu je Musa objokan med prvimi odhitel v garderobo, del navijačev pa je z žaljivkami ozmerjal najboljšega bosanskega košarkarja.

Spor tudi med Teletovićem in Mulaomerovićem
Teletović, ki zadnja štiri leta igra v Ligi NBA, kjer bo v novi sezoni nosil dres Milwaukeeja, je dan po tekmi sklical novinarsko konferenco: "Nočem, da se izbira stran Mirza ali Džanan, bom pa pojasnil, kaj se je zgodilo. V 38. minuti smo izgubljali za osem. Imeli smo še priložnost, da preobrnemo rezultat. Takrat sem stopil do Džanana in mu rekel 'vse je v redu, mojster, samo pomiri se', v tistem trenutku pa me najmlajši igralec v reprezentanci začne žaliti in psovati. Samo odrinil sem ga potem od sebe. Žal mi je, da sem se tako odzval. Priznam, da sem kriv, in opravičujem se navijačem. Nikoli v življenju nisem bežal od odgovornosti."

Ostro je odziv Teletovića obsodil tudi selektor Damir Mulaomerović, ki je dejal, da je "nedopustno, da se tako odzove kapetan". Dodal je, da ga ne potrebuje na zadnjem kvalifikacijskem dvoboju na Švedskem. Teletović je odgovoril selektorju in dejal, da igra 13 let za reprezentanco BiH-a, on pa se je odločil za hrvaško izbrano vrsto. Sicer Mulaomerović ni dobil vpoklica v tedaj novonastalo reprezentanco, je pa potencial v njem prepoznal Petar Skansi in ga povabil, da obleče hrvaški dres.

Kritike Teletovića usmerjene proti zvezi
Teletović in Musa sta sicer pozneje posnela nekakšen spravni video, v katerem sta se opravičila navijačem in vsaj navzven zakopala bojno sekiro. Je pa Teletović na novinarski konferenci kritiziral tudi delovanje košarkarske zveze in menedžerja Enesa Trnovčevića, ki je kar nekaj košarkarjev popeljal tudi v Slovenijo. Za slovensko izbrano vrsto so v zadnjih letih zaigrali trije košarkarji, ki prihajajo iz Bosne in Hercegovine, Alen Omić, Mirza Begić in Hasan Rizvić.

Teletović se je vprašal tudi, zakaj v reprezentanci ni Nihada Đedovića niti katerega izmed naturaliziranih Američanov ali pa ob Musi še drugega junaka lanskega slavja na kadetskem evropskem prvenstvu Njegoša Sikiraša: "Zakaj dopuščamo, da naši igralci igrajo za Slovenijo in druge reprezentance? Zakaj v članski reprezentanci ni mladega Sikiraša? Zakaj v reprezentanci ni Nemanje Mitrovića, če nam manjka met z razdalje? Zakaj ni Renfroeja? Wrighta? Zakaj ni Đedovića? To je reprezentanca Bosne in Hercegovine, ne pa Enesa Trnovčevića, ki je odpeljal številne mlade igralce v druge države, odgovornost za to pa nosijo ljudje z zveze."