Miran Stanovnik se je odlično znašel v težkih razmerah. Foto: Maindru
Miran Stanovnik se je odlično znašel v težkih razmerah. Foto: Maindru

Tekmovalci so se spopadali z nizkimi temperaturami, dežjem in stoječo vodo, ki je ponekod presegala višino pol metra. Težka etapa je dirkače pripeljala iz temperature tik nad lediščem do 40 stopinj Celzija na obali oceana. Stanovnik je kljub težkim razmeram vpisal najboljšo uvrstitev na letošnji izvedbi te najtežje vzdržljivostne preizkušnje na svetu.

Stoječa voda na slanem jezeru je delala preglavice dirkačem in njihovim strojem, zato so hitrostno preizkušnjo po 378. kilometru prekinili. "Organizatorju je s pomočjo vremena uspelo pripraviti res težko maratonsko etapo," se je po vrnitvi v Iquique pošalil župan občine Log-Dragomer, ki je v težkih razmerah pokazal svojo borbenost. "Zjutraj smo oblekli mokro opremo in se pri treh stopinjah nad ničlo zapodili prek slanega jezera. Hitrosti so se gibale okrog 170 kilometrov na uro, včasih je bilo zaradi visoke vode treba upočasniti in s pametjo izbirati smer. V cilju trenutno 40 stopinj Celzija. Zares nora etapa."

Coma izkoristil težave Barrede
Do svoje prve etapne zmage je pripeljal 28-letni Čilenec Pablo Quintanilla (KTM), ki je na letošnjem Dakarju presenetil s štirimi uvrstitvami med prvo peterico. Le 11 sekund počasnejši je bil Španec Juan Pedrero Garcia (Yamaha), za njima pa so se zvrstili Slovak Štefan Svitko, Avstralec Toby Price (oba KTM) in Laia Sanz (Honda). Peto mesto na etapi je za prikupno 29-letno Španko najboljša uvrstitev v karieri.

Španec Marc Coma (KTM) je z osmim mestom prevzel vodstvo v skupnem seštevku, saj se je rojak Joan Barreda Bort (Honda) kot mnogi drugi bojeval s tehničnimi težavami. Z devetimi minutami in enajstimi sekundami bo Comi na poti proti Buenos Airesu za vrat dihal Portugalec Paolo Goncalves, poleg devetouvrščene Laie Sanz edini član tovarniške ekipe Honda v prvi deseterici, za njim pa so po osmih etapah uvrščeni Quintanilla, Price in Svitko (vsi na motociklih znamke KTM).

8. etapa, Uyuni-Iquique, 378 km:   
             
                                      
Motociklisti:                         
 1. P. QUINTANILLA    ČIL      2:56:19
 2. J. PEDRERO GARCIA ŠPA        +0:11
 3. Š. SVITKO         SLK         0:12
...                                   
22. M. STANOVNIK      SLO        20:26
                                      
                                      
Skupni vrstni red po 8. etapi:        
 1. M. COMA           ŠPA     28:51:12
 2. P. GONCALVES      POR        +9:11
 3. P. QUINTANILLA    ČIL        11:11
...                                   
25. M. STANOVNIK      SLO      4:42:53