Dirk MotoGP-ja novinarji tiskanih in spletnih medijev ne bodo smeli spremljati v živo. Foto: EPA
Dirk MotoGP-ja novinarji tiskanih in spletnih medijev ne bodo smeli spremljati v živo. Foto: EPA

Agencija, ki skrbi za organizacijo, Dorna Sports je sprejela protokol, po katerem bodo akreditacije podelili le izbranim medijem, imetnikom televizijskih pravic in izbranim fotografom.

Kljub različnim prizadevanjem najbolj reprezentativnih članov tiskanih medijev, da bi začeli razpravo z Dorna Sports, da bi našli varen način za udeležbo njihovih novinarjev na dirkah, je agencija zavrnila vse pogovore, in sicer s preprosto navedbo, da je bila odločitev sprejeta brez možnosti, da bi jo spremenili.

Mednarodno združenje športnih novinarjev AIPS.

To pomeni, da na dirkah ne bodo prisotni pišoči novinarji, predstavniki tiskanih medijev, ki so pomemben dejavnik pri poročanju o dogajanju in razširjanju informacij o motociklizmu, navaja Mednarodno združenje športnih novinarjev AIPS.

Odločitev ne bodo spremenili
"Kljub različnim prizadevanjem najbolj reprezentativnih članov tiskanih medijev, da bi začeli razpravo z Dorna Sports, da bi našli varen način za udeležbo njihovih novinarjev na dirkah, je agencija zavrnila vse pogovore, in sicer s preprosto navedbo, da je bila odločitev sprejeta brez možnosti, da bi jo spremenili," je na svojih spletnih straneh opozorila novinarska organizacija.

AIPS se ne da
Ta odločitev je v nasprotju s pravico tiska do opravljanja svojega poslanstva, to je poročanja o športu in obveščanja navijačev po vsem svetu o dogajanju v svetu športa. Zato AIPS naproša Dorno, naj ponovno preuči svojo odločitev o omejitvah, ki se nanašajo na prvi dve dirki v Španiji. Če to ni mogoče, pa za naslednjo postajo svetovne karavane, ki bo 9. avgusta na Češkem.

Na koledarju je za zdaj 13 dirk
Svetovno prvenstvo v MotoGP-ju bo sezono odprlo na dirkališču na Jerez de la Frontera 19. julija z veliko nagrado Španije, teden dni pozneje bo na isti progi sledila še dirka SP-ja za veliko nagrado Andaluzije. Na koledarju skrajšane sezone je za zdaj 13 dirk, vse so načrtovane na dirkališčih po Evropi, in sicer na Češkem (Brno), v Avstriji (Spielberg), San Marinu/Italiji (Misano Adriatico), Franciji (Le Mans) in spet Španiji (Aragon, Barcelona in Valencia).

Za zdaj še ni jasno, kakšna bo usoda tekmovanj na Tajskem, v Maleziji, Združenih državah Amerike in Argentini. Osem dirk so odpovedali in jih ne bodo nadomeščali (Katar, Mugello, Nemčija, Nizozemska, Finska, Velika Britanija, Japonska, Avstralija).